ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Έρχεται νέα ρύθμιση με 100 και 120 δόσεις – Το «πλάνο» για την εξόφληση των χρεών της πανδημίας

Τα χρέη της πανδημίας θα επιχειρήσει να ρυθμίσει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μόλις αυτή δείξει ότι θα αποτελέσει παρελθόν και πάντων πριν από το τέλος του έτους, με νέα ρύθμιση για 100 και 120 δόσεις.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μας προϊδέασε χθες λέγοντας ότι υπάρχουν σκέψεις για νέα ρύθμιση χρεών υπάρχουν στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σημειώνοντας όμως ότι η νέα ρύθμιση θα είναι κατά βάση χρονική και δεν θα περιλαμβάνει μέτρα όπως «κούρεμα».

Η τελευταία φράση του υπουργού έρχεται σε μία στιγμή που υπάρχει συζήτηση για διαγραφές χρεών. Μία συζήτηση που κρατά ανοικτή η αντιπολίτευση και πυροδοτήθηκε από την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει ευνοϊκές ρυθμίσεις δανείων για το ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ, που μεταξύ των άλλων προβλέπει και «κούρεμα».

Ωστόσο αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να δώσει μία οδηγία προς τις τράπεζες για έναν ορισμένο αριθμό δανειοληπτών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι πληρούν κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όχι για όλους.

Οι τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες πάντως να την ακολουθήσουν.

Νέα ρύθμιση με 100 και 120 δόσεις

Σε ότι αφορά τα χρέη της πανδημίας, αυτά ήδη έχουν φτάσει τα 7 δις περίπου και το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί δυο μέτρα για να αντιμετωπίσει μια νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την Εφορία και ταυτόχρονα να διευκολύνει τους φορολογούμενους που πλήττονται από την πανδημία και το 2022 θα βρεθούν μπροστά σε ένα νέο βουνό χρεών και δόσεων.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό οι ανάσες που θα δοθούν σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από την επέλαση του κορονοϊού και αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους θα προβλέπουν:  

Επιστρέφουν οι 100 και 120 δόσεις για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά το Μάρτιο του 2020. Να σημειωθεί ότι θα είναι η τρίτη φορά που το υπουργείο Οικονομικών δίνει αυτή τη δυνατότητα στους οφειλέτες της Εφορίας.

Την  τελευταία φορά την ευκαιρία να ενταχθούν στις παλιές ρυθμίσεις είχαν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή είχαν απώλεια τζίρου το 2020  καθώς και οι  εργαζόμενοι σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις που οι συμβάσεις τους τέθηκαν σε αναστολή το 2020 υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

-Έχασαν τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.

-Πλήρωσαν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 αυτών των ρυθμίσεων.

-Τακτοποιήσαν ή εξόφλησαν με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.

-Εξόφλησαν όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις  100 δόσεων ή των  120 δόσεων.

Ρύθμιση εξόφλησης των χρεών της πανδημίας σε 5 χρόνια

Με χιλιάδες επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα ρευστότητας και να βλέπουν με αβεβαιότητα την επόμενη ημέρα, εξετάζεται το σενάριο να διευρυνθεί η περίμετρος των φορολογικών οφειλών της υγειονομικής κρίσης που θα ενταχθούν στη ρύθμιση πέραν αυτών που έχουν «παγώσει» έως το τέλος του 2021.

Στο τραπέζι βρίσκεται πρόταση για υπαγωγή  στη νέα ρύθμιση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ που δεν εξοφλήθηκαν από επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία.

Στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου είναι να διατηρηθούν οι 24 άτοκες δόσεις και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει περισσότερες δόσεις αυτές να επιβαρύνονται με χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 2,5%. Η νέα ρύθμιση θα «τρέξει» από το 2022 με την καταβολή της πρώτης δόσης έως το τέλος Ιανουαρίου.

Επιστρεπτέα προκαταβολή

Στο μεταξύ σε 60 μηνιαίες δόσεις θα επιστρέψουν στο κράτος το 50% των ενισχύσεων που έλαβαν επαγγελματίες και επιχειρήσεις μέσω των 7 κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής. Υπενθυμίζεται ότι για τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπεται «κούρεμα» του ποσού κατά 30% για όσους είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 15% και 50% για πτώση τζίρου πάνω από 30%.

newsit.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Από αύριο Τετάρτη 19 Μαΐου στις 6μμ έως την Τετάρτη, 30 Ιουνίου στις 23:59 θα γίνεται η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 βρεφονηπια...

image descriptionΟικονομία

Κωστής Πλάντζος   Μέτρα στήριξης υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων προωθεί η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα της επανεκκίνησης της οικονομίας   Λύσεις που περιλαμβάνουν  «...

image descriptionΟικονομία

Στέλιος Κράλογλου   Τι θα πρέπει να εξελίξουν στο Taxisnet οσοι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί. Τα 5 sos που ξεμπλοκάρουν την διαδικασία Νέο γύρο καταβολής  αποζημίωσης τους ιδιοκτήτες  ...

image descriptionΟικονομία

  Αφορολόγητα, ακατάσχετα και ανεκχώρητα είναι τα ποσά που χορηγεί το κράτος σε επαγγελματίες για να καλύψουν το  «πρώτα τους έξοδα»  κατά την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους:...

image descriptionΟικονομία

Πριν έναν χρόνο, ενόσω η πανδημία έπληττε κάθε χώρα και κάθε οικονομία του πλανήτη, οι καταναλωτές έτρεχαν σαν τρελοί να προμηθευτούν τα αναγκαία αγαθά. Σήμερα, ενόσω η οικονομία α...

image descriptionΟικονομία

Θετικό ήταν κατά τον Απρίλιο του 2021 το ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ». Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ...

image descriptionΟικονομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε επιδοτούμενο δάνειο για την Ελλάδα 793 εκατομμυρίων ευρώ, για τη στήριξη πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) που επλήγησαν από το ξέσπα...

image descriptionΟικονομία

  «Κούρεμα»  χρέους , εξόφληση υποχρεώσεων σε  240 δόσεις  -στις οποίες αναφέρθηκε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας- επιδότηση δόσεων δανείων και μια «δεύτερη ευκαιρία...