Τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα εκδοθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με όσα είπε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής στο δεύτερο East Macedonia Thrace Forum στην Αλεξανδρούπολη.

Συγκεκριμένα, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, αναφερόμενος στον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι τα εκκαθαριστικά θα εκδοθούν ή στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Απριλίου με την πληρωμή της πρώτης δόσης να είναι προγραμματισμένη για το τέλος Απριλίου και από εφέτος να προστίθεται μία ακόμη δόση. Στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να πληρώσει εφάπαξ το ποσό του ΕΝΦΙΑ, δεν χορηγείται κάποια έκπτωση όπως συμβαίνει για παράδειγμα στην περίπτωση εφάπαξ πληρωμής του φόρου εισοδήματος.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος έως και 10% για περισσότερους από 300.000 ιδιοκτήτες που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών το 2023 για τουλάχιστον 3 μήνες. Ειδικότερα για 9 μήνες η έκπτωση ανέρχεται σε 7,5%, για 6 μήνες περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που είχαν ασφαλιστεί για διάστημα μικρότερο από τρεις μήνες. Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη η διαδικασία που οι ασφαλιστικές εταιρείες θα επικυρώσουν τα στοιχεία των αιτήσεων των ιδιοκτητών που θα λάβουν τα μειωμένα εκκαθαριστικά.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν τα ακίνητα που βρίσκονται σε πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές περιοχές.

«Κουρεμένος» θα είναι ο φετινός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για τους φορολογούμενους που προχώρησαν το 2023 σε πώληση ακινήτων ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Ειδικότερα με τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ:

1. Οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν είχαν καμία μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση το 2023 θα πληρώσουν το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ που κατέβαλαν πέρυσι.

2. Χιλιάδες φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε σχέση με το 2023. Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα φθάσει «φουσκωμένος» για τους φορολογούμενους οι οποίοι το 2023:
– Απέκτησαν ακίνητα με αγορά, γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά.
– Απέκτησαν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία).
– Τακτοποίησαν αυθαίρετους χώρους.

3. Οι φορολογούμενοι που πούλησαν ακίνητα ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά τους το 2023 θα διαπιστώσουν ότι το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ θα είναι ελαφρύτερο.

4. Έκπτωση έως 10% θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες περίπου 300.000 κατοικιών που είχαν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα το 2023.

5. Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ραβασάκι του ΕΝΦΙΑ να είναι «κουρεμένο» κατά 50% ή ακόμη και μηδενικό, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Συγκεκριμένα ο ΕΝΦΙΑ ψαλιδίζεται στο μισό για τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:
– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Απαλλαγή 100% από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έχουν τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσοντο συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.