ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Παρεμβάσεις στην πλατφόρμα πίσω από την απόφαση Σκρέκα για παράταση του προγράμματος

Σκέψεις για «πάγωμα» στο πρόστιμο 22% για τις ηλεκτρονικές δαπάνες

Oργανωμένα τεχνικά γραφεία σε όλη τη χώρα πίσω από τα γρήγορα clicks

Οι παρεμβάσεις στο πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ ώστε να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις με τα γρήγορα clicks είναι ο λόγος που παρατάθηκαν από την νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου οι δηλώσεις στις τέσσερις Περιφέρειες της χώρας που εκκρεμούσαν για να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κύκλος του δημοφιλούς προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας, έχει ενημερωθεί για τα παρατράγουδα που σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες ανά την χώρα και έχει γίνει δέκτης των επικρίσεων του τεχνικού κόσμου για τον τρόπο που λειτουργεί η πλατφόρμα, ευνοώντας όσους κινούνται με… αγώνα ταχύτητας.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι μόλις 15 λεπτά χρειάστηκε πρόσφατα η πλατφόρμα για να «φρακάρει» σε περιοχές των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας και να μην υποδέχεται άλλες αιτήσεις και αυτό είναι ενδεικτικό του κλίματος.

Τα παράδοξα του συστήματος είχαν καταγγελθεί στο ΥΠΕΝ και κατά την διάρκεια των εορτών, όμως τότε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία είχε ανακοινώσει ότι κατά την έρευνα που έγινε δεν προέκυπταν θέματα παράτυπης συμπεριφοράς. Ωστόσο στο Τεχνικό Επιμελητήριο είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν οργανωμένα τεχνικά γραφεία που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και τα οποία με ειδικό λογισμικό που διαθέτουν έχουν την δυνατότητα της ταυτόχρονης υπαγωγής πολλών αιτήσεων.

Όπως παραδέχονται μηχανικοί του ΤΕΕ ακόμη και πολύ έμπειροι επαγγελματίες σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες, αδυνατούσαν με το συμβατικό τρόπο να πραγματοποιήσουν στον τελευταίο κύκλο πάνω από δύο αιτήσεις!

Οι μηχανικοί έχουν ασκήσει δριμεία κριτική για τον τρόπο λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ζητώντας ουσιαστική αξιολόγηση των αιτήσεων με διαφανείς και αυτοματοποιημένες διαδικασίες και κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας.

Μέλη του ΤΕΕ προχώρησαν προ ημερών και σε ανάλογες καταγγελίες στο εισαγγελέα για νόθευση του ανταγωνισμού, με «πειραγμένο» λογισμικό που δίνει προτεραιότητα στις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων.

Στις ιστοσελίδες του κλάδου κυκλοφορούν μάλιστα και άλλες αντίστοιχες αναφορές, με μηχανικούς να αναφέρουν ότι τους έχουν πλησιάσει εξειδικευμένα γραφεία για να τους πουλήσουν το συγκεκριμένο software.

Το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου και προβλεπόταν να κατεβάσει αυλαία στις 20 Ιανουαρίου.

Με τις αλλαγές του ΥΠΕΝ ορίστηκαν νέες ημερομηνίες: σε Ανατολική Μακεδονία – Θράκη για τις 25 Ιανουαρίου αντί για 11 Ιανουαρίου, σε Δυτική Μακεδονία στις 27 Ιανουαρίου αντί για τις 13 Ιανουαρίου, σε Κεντρική Μακεδονία για τις 29 Ιανουαρίου αντί για 15 Ιανουαρίου και σε Θεσσαλία την 1η Φεβρουαρίου αντί για 20 Ιανουαρίου. Για τις πολυκατοικίες,  η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου σε όλη την χώρα.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί 20.762 αιτήσεις από τις συνολικά  49.103 που υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και έχουν δεσμευτεί περίπου 370 εκατ. ευρώ από τα 800 εκατ. ευρώ του προγράμματος. 

ΠΗΓΗ: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Η καταληκτική προθεσμίας της 11ης Ιανουαρίου πλησιάζει και η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης είναι στα «κόκκινα» με τις αιτήσεις να ξεπερνούν τις 568.000, καθώς για πρώτη φορά δ...

image descriptionΟικονομία

Μία ακόμη «επιστρεπτέα προκαταβολή», η 6η κατά σειρά, προγραμματίζεται, υπό τα σημερινά δεδομένα, να διατεθεί τον Μάρτιο, με βάση τα στοιχεία για τους τζίρους και τα εισοδήματα Ιαν...

image descriptionΟικονομία

  Πότε θα καταβληθούν τα επιδόματα στους δικαιούχους από τις αναστολές Δεκεμβρίου - Τι ισχύει για τα 400 ευρώ σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες Όπως έχει γίνει γνωστό, η ...

image descriptionΟικονομία

Η Παγκόσμια Τράπεζα εμφανίστηκε σήμερα απαισιόδοξη για την παγκόσμια οικονομία, που ασθενεί από την Covid-19, προειδοποιώντας ότι η ανάρρωσή της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη...

image descriptionΟικονομία

  Η κρίσιμη δικάσιμος για τα αναδρομικά συνταξιούχων για τα δώρα και τις επικουρικές ορίστηκε για την 15η Ιανουαρίου 2021 Νέο δικαστικό θρίλερ ξεκινά το 2021 με τα αναδρομικά των σ...

image descriptionΟικονομία

Το 2021 ήρθε και μαζί ξεκίνησαν οι υπολογισμοί των φορολογικών μας υποχρεώσεων. Τα καλά νέα είναι ότι αρκετές από αυτές παίρνουν παράταση λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Αναλυτικ...