Στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να περάσει και τυπικά από σήμερα η ωρίμανση και η διενέργεια της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αποκατάσταση των χώρων και των κτηρίων εστίασης και φιλοξενίας εντός του π. βασιλικού κτήματος στο Τατόι.

Η σχετική σύμβαση αναμένεται να υπογραφεί μέσα στην ημέρα από τον υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, την υπ. Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη και τον εντεταλμένο σύμβουλο και επικεφαλής της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Δύο μέρες αργότερα, το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να τοποθετήσει σε θέση εκκίνησης τους διαγωνισμούς για το λιμάνι του Λαυρίου και το Camping Αγ. Τριάδας στη Θεσσαλονίκη. Στην ίδια συνεδρίαση, που έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, θα κριθούν η βελτιωμένη προσφορά που κατατέθηκε για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», στα Καμμένα Βούρλα, και η αντίστοιχη για την έκταση 627.417,92 τμ στην περιοχή Βερβερόντα, στο Πόρτο Χέλι.

 

Σε ό,τι αφορά το Τατόι, η υπογραφή της σύμβασης σήμερα αναμένεται να σηματοδοτήσει την έναρξη της δεύτερης φάσης ανάδειξης του κτήματος με την αποκατάσταση και αξιοποίηση των κτηρίων που, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, προορίζονται για φιλοξενία, εστίαση και αναψυχή με αρχικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος Τατοΐου, έκτασης 1.600 στρεμμάτων και καλλιεργούμενης έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, πρόκειται να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί με πολλαπλές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές χρήσεις. Μεταξύ άλλων, τη δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής, μονάδων φιλοξενίας, αλλά και με δραστηριότητες ήπιας αγροτικής παραγωγής, όπως η αναβίωση της αμπελοκαλλιέργειας και του ελαιώνα.

Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις και δραστηριότητες αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία και το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, καθώς εκτιμάται ότι θα προσελκύουν περισσότερους από 1 εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση.

Το λιμάνι του Λαυρίου

Παράλληλα, την προσεχή Πέμπτη αναμένεται η συνεδρίαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ για τις τελικές εγκρίσεις που θα θέσουν στη γραμμή εκκίνησης τους διεθνείς διαγωνισμούς για την αξιοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου και της έκτασης του πρώην camping της περιοχής Αγ. Τριάδας στη Θεσσαλονίκη. Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Λιμένος Λαυρίου, το ΤΑΙΠΕΔ θα παραχωρήσει την πλειοψηφία των μετοχών προτάσσοντας το πλεονέκτημα του λιμανιού να καταστεί κυρίως home port κρουαζιέρας, καθώς επίσης επαγγελματικών και ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.

Κι αυτό λόγω της εγγύτητάς του με το αεροδρόμιο των Σπάτων, αλλά και με δημοφιλείς προορισμούς (π.χ. Μύκονος, Σαντορίνη, Σμύρνη, Αλικαρνασσός κτλ). Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι κατά το παρελθόν τουλάχιστον δύο ισχυρές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον θαλάσσιο τουρισμό είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την υλοποίηση επενδύσεων στο συγκεκριμένο λιμάνι, με στόχο τη βελτίωση των υποδομών του και την περαιτέρω ανάδειξή του. Επίσης ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις και από επιχειρήσεις κρουαζιέρας.

Στις παρουσιάσεις που έχει κάνει ήδη το ΤΑΙΠΕΔ σε επίδοξους επενδυτές προτάσσεται το σχέδιο να καταστεί το λιμάνι παράδειγμα «πράσινου λιμανιού», η ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα νησιά των Κυκλάδων και του Β. Αιγαίου, καθώς επίσης τις υποδομές του για εμπορικά πλοία γενικού φορτίου, το τέρμιναλ της κρουαζιέρας, αλλά και τη δυνατότητα εύκολης επέκτασης κατά 20% των υφιστάμενων 180 θέσεων ελλιμενισμού στη μαρίνα που διαθέτει μέσω πλωτών πλατφόρμων.

Αγία Τριάδα, στον Δήμο Θερμαϊκού

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι το Λιμάνι του Λαυρίου έχει και άνετη οδική σύνδεση, ενώ προβλέπεται η επέκταση τόσο της Αττικής Οδού, αλλά και του Προαστιακού Σιδηρόδρομου. Η έλευση του τρένου στο Λαύριο θα σημάνει και την απευθείας σύνδεση του λιμανιού με το αεροδρόμιο, το κέντρο της Αθήνας, αλλά και το λιμάνι του Πειραιά. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, το ΤΑΙΠΕΔ έχει ορίσει τις εταιρείες «Octane Management Consultants Α.Ε.» ως χρηματοοικονομικό σύμβουλο, την εταιρεία «Φορτσάκης – Δρακόπουλος – Μυλωνογιάννης & Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία» ως νομικό σύμβουλο, και το «Marnet Engineering Consulting Α.Ε.» ως τεχνικό σύμβουλο.

 

Το camping της Αγ. Τριάδας

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης αναμένεται να εγκριθούν και τα τεύχη του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του camping της Αγίας Τριάδας που βρίσκεται στον Δήμο Θερμαϊκού. Σχετικά με τις χρήσεις γης που αναλύονται στη σχετική Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), η περιοχή όπου βρίσκεται το ακίνητο έχει χαρακτηριστεί ως «περιοχή τουρισμού – αναψυχής».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (Γ.Π.Σ.) του Δήμου Θερμαϊκού, στο camping της Αγίας Τριάδας δύνανται να αναπτυχθούν ξενώνες, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, κατοικίες, εμπορικά καταστήματα, χώροι εστίασης και συνάθροισης κοινού, πολιτιστικά κτίρια και εν γένει πολιτιστικές λειτουργίες, κτίρια κοινωνικής πρόνοιας, θρησκευτικοί χώροι, χώροι στάθμευσης, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και εγκαταστάσεις μέσων μαζικών μεταφορών.

Στο ακίνητο, το οποίο έχει έκταση 173.310 τ.μ. (σ.σ. τα 126.602 τ.μ. απολύτως εκμεταλλεύσιμα) και εκτεταμένο αμμώδες παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 600 μ., υπάρχουν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις, κάποιες εκ των οποίων έχουν κριθεί κατεδαφιστέες. Στα πλεονεκτήματα της έκτασης, η άμεση πρόσβαση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τα «φιλέτα» σε Καμένα Βούρλα – Πόρτο Χέλι

Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν πως την ερχόμενη Πέμπτη θα εξεταστούν επίσης οι βελτιωτικές προσφορές που έχουν κατατεθεί απ’ τους μοναδικούς υποψήφιους επενδυτές για την αξιοποίηση του ακινήτου «Ιαματική Πηγή & Κάμπινγκ Κονιαβίτη», στα Καμμένα Βούρλα, και για τη μεγάλη έκταση στην περιοχή Βερβερόντα, στο Πόρτο Χέλι, αντίστοιχα.

 
Κονιαβίτης

Σημειώνεται πως στην πρώτη περίπτωση έχει καταθέσει προσφορά η ισπανικών συμφερόντων INMO PARCK INVEST ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ Α.Ε. η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ακινήτων και έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα με ανάπτυξη στην Κέα, κ.α. Στη δεύτερη  είχε καταθέσει προσφορά η εταιρεία Γούτος Οικοδομή Ε.Ε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διαγωνισμός για την έκταση στα Καμμένα Βούρλα φαίνεται ότι θα κατακυρωθεί, ενώ ο έτερος για την έκταση στο Πόρτο Χέλι πιθανόν να κηρυχθεί άγονος, καθώς η προσφορά που έχει κατατεθεί εμφανίζεται αρκετά χαμηλότερη των προσδοκιών που υπήρχαν. Μάλιστα, για το πρότζεκτ φέρονται να έχουν χτυπήσει ήδη την πόρτα του ΤΑΙΠΕΔ νέοι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κάτι που θα εξεταστεί, μαζί με τη βελτιωμένη πρόταση που ζητήθηκε απ’ τη Γούτος Οικοδομή ΕΕ την προσεχή Πέμπτη, ώστε να υπάρξει τελική απόφαση για την τύχη του διαγωνισμού.