Προς τα μέσα του επόμενου μήνα με πιο πιθανή ημερομηνία το Σαββατοκύριακο 6-7 Απριλίου θα καταφθάσουν στους ιδιοκτήτες ακίνητων τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ και πριν προλάβουν να πάρουν ανάσα από αυτό, θα ξεκινήσει και η “μάχη” των φορολογικών δηλώσεων!

Για τον μεν ΕΝΦΙΑ θα προβλέπεται για πρώτη φορά η αποπληρωμή του σε 11 μηνιαίες δόσεις. Για το δε φόρο εισοδήματος θα ισχύουν και φέτος οι 8 μηνιαίες δόσεις άλλα και έκπτωση 3% σε περίπτωση εφάπαξ πληρωμής που δεν χάνεται ακόμα και αν δοθεί παράταση που θα συμπαρασύρει την προθεσμία για την καταβολή της 1ης δόσης.

Με τροπολογία που -πρόλαβε- να κατατεθεί στην Βουλή προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος.

Ωστόσο το γεγονός ότι στην τροπολογία προβλέπεται ότι στην περίπτωση παράτασης της προθεσμίας, η πρώτη και δεύτερη δόση θα καταβληθούν μαζί, ερμηνεύεται ως δυνατότητα αξιοποίησης της έκπτωσης και πέραν της 31ης Ιουλίου. Η διάταξη ορίζει πως « όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό».

Τα τελευταία χρόνια, η προθεσμία της 31ης Ιουλίου για την πρώτη δόση δεν τηρήθηκε και αντ’ αυτής δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης των δύο πρώτων δόσεων χωρίς προσαυξήσεις έως τις 30 Αυγούστου. Όμως, μόνο όσοι είχαν εξοφλήσει εφάπαξ έως τις 31 Ιουλίου δικαιούνταν έκπτωση 3% σε αντιδιαστολή με όσους πλήρωναν εφάπαξ το φόρο μέσα στον Αύγουστο. Η νέα διάταξη, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ανοίγει το δρόμο ώστε φέτος, αν υπάρξει και πάλι παράταση, η καταληκτική ημερομηνία εξόφλησης της πρώτης ή των δύο πρώτων δόσεων να ταυτίζεται με το περιθώριο εφάπαξ εξόφλησης με έκπτωση 3%.

Οσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ η καταβολή του μπορεί να γίνει σε 11 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. Κάθε μία από τις δόσεις αυτές δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 10 ευρώ. Η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του Απριλίου του 2024 ενώ κάθε μία από τις προθεσμίες εξόφλησης των υπολοίπων εννέα δόσεων λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα των επομένων μηνών. Ετσι η τελευταία δόση λήγει την τελευταία εργάσιμη μέρα του Φεβρουαρίου του 2025.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών θα πληρώσει το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με αυτό που κατέβαλε το 2023. Από τα 7,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων περίπου 6,1 εκατομμύρια εκτιμάται ότι θα είναι οι υπόχρεοι πληρωμής. Ο φόρος μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σ για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.