ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πιτσιλής: «Αλλάζουμε τη φορολογική διοίκηση» - Τώρα όλα τα χρέη των δήμων στην Εφορία!

Ειδικότερα, ο κ. Πιτσιλής σημείωσε ότι: «Bασική επιδίωξή μας είναι η πλήρης μεταστροφή της εικόνας της φορολογικής διοίκησης, προς όφελος πολιτών και επιχειρήσεων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις κύριες προτεραιότητες της ΑΑΔΕ για τον μετασχηματισμό της φορολογικής διοίκησης και τόνισε τις πρωτοβουλίες, που έχουν ληφθεί, για τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ειδικότερα επεσήμανε: 

  • την εξέλιξη της ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ, για την περαιτέρω ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της δικαιοσύνης και της διαφάνειας
  • τη βελτιστοποίηση των ελεγκτικών μέσων με τη βοήθεια της τεχνολογίας
  • την αναδιάρθρωση του οργανωτικού μοντέλου με την κεντρικοποιηση του ελέγχου και της είσπραξης

Σχετικά με την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, αναφέρθηκε στην απλοποίηση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, στην ψηφιακή έκδοση ΑΦΜ και κλειδάριθμου και στην ψηφιακή εξυπηρέτηση των πολιτών μέσω του πρώτου διαθέσιμου υπάλληλου, που θα ενεργοποιηθεί άμεσα. 

Στο αμέσως επόμενο διάστημα δήλωσε ότι θα τεθεί σε λειτουργία εφαρμογή για κινητές συσκευές, μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι θα ενημερώνονται, θα πληρώνουν τις οφειλές τους και θα λαμβάνουν προσωποποιημένα μηνύματα.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ αναφέρθηκε και στα σημαντικά βήματα, που έγιναν φέτος στην ψηφιοποιηση, όπως η περαιτέρω βελτίωση του myDATA και του myPROPERTY, η εισαγωγή της ψηφιακής υποβολής ενδικοφανών προσφυγών, η επιτάχυνση των επιστροφών φόρων και η απόδοση ΑΦΜ σε ανήλικους άνω των 12 ετών. 

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με επικείμενες μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσει η ΑΑΔΕ, ανέδειξε τον εκσυγχρονισμό του οργανωτικού μοντέλου της φορολογικής διοίκησης με νέες σύγχρονες υποδομές και εγκαταστάσεις, με κινήσεις, όπως:

  • η κεντρικοποίηση της είσπραξης
  • η λειτουργία δύο νέων Κέντρων, ένα για τη φορολογία ακινήτων, μεταβιβάσεων, κληρονομιών, δωρεών και ένα για τη φορολογία εισοδήματος, τον ΦΠΑ και το μητρώο
  • η μετατροπή των ΔΟΥ σε σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών, που δεν διαθέτουν πρόσβαση σε ψηφιακά μέσα.

Στο πεδίο του ψηφιακού μετασχηματισμού μίλησε για την ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, την εισαγωγή της υποχρεωτικότητας της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, με επέκταση εφαρμογής σε όλους τους τομείς της οικονομίας.

 

                            Τώρα, και όλα τα χρέη των Δήμων στην Εφορία!

Στο ίδιο μήκος κύματος, μέσα στον επόμενο μήνα το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή έναν νέο τρόπο είσπραξης για τα χρέη προς τους δήμους που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα μπορεί να αξιοποιεί σύντομα τις εισπρακτικές (και αναγκαστικές) τακτικές της και για τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Δυνατότητα ρύθμισης

Την ίδια ώρα, όμως, θα παρέχεται και η δυνατότητα ρυθμίσεων έως και 72 δόσεις για συνεπείς δημότες που δημιουργούν νέα χρέη.

00:08 / 00:39

Να σημειωθεί πως σήμερα όσοι χρωστούν στους δήμους δεν μπορούν να πληρώσουν με δόσεις. Κάποιες οφειλές, όπως οι κλήσεις της δημοτική αστυνομίας, καταλήγουν στην εφορία. Όμως το μόνο που μπορεί να κάνει, σήμερα, η ΑΑΔΕ είναι να βάζει προσαυξήσεις και να μπλοκάρει τη φορολογική ενημερότητα που είναι απαραίτητη σε κάποιες συναλλαγές, σε μεταβιβάσεις κ.λπ. Αυτό, όμως, σύντομα θα αλλάξει!

Νέο καθεστώς είσπραξης

Έτσι, λοιπόν, μέσα στον επόμενο μήνα το Υπουργείο Οικονομικών θέτει σε εφαρμογή ένα νέο καθεστώς είσπραξης για τα χρέη προς τους δήμους που προσεγγίζουν τα 4 δισ. ευρώ. Σταδιακά, κατηγορίες οφειλών προς την τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούν να εισπράττονται και με αναγκαστικά μέτρα αλλά και να ρυθμίζονται με το μοντέλο των 36-72 δόσεων, όπως θα ισχύσει σε εφορία και ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ιστότοπος protothema.gr, η αρχή θα γίνει με το τέλος παρεπιδημούντων που επιβάλλουν οι δήμοι σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα και θα ακολουθήσουν οι κλήσεις προς τη δημοτική αστυνομία (τα νέα πρόστιμα). Δηλαδή αυτά τα τέλη και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται μεν από τους δήμους και θα εισπράττονται, αν χρειαστεί με «μοντέλο»… εφορίας. Μέσα στο προσεχές διάστημα θα ξεκαθαρίσει και το πλαίσιο για τη ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους με 72 δόσεις αλλά και την πιθανή αναβίωση της παλιάς ρυθμίσεις των 100 δόσεων, προς τους ΟΤΑ, για όσους τη χάσανε.

Πάντως, όσοι καθυστερούν να εξοφλήσουν δημοτικά χρέη θα βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις, αφού θα βεβαιώνονται ως απαιτήσεις προς την Εφορία. Με βάση τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης επιβάλλονται κατασχέσεις:

Τραπεζικών λογαριασμών, με εξαίρεση έναν και μοναδικό που έχει δηλωθεί ως ακατάσχετος και για τον οποίο ισχύει όριο μέχρι 1.250 ευρώ.

Μισθών, συντάξεων, εφάπαξ, αποζημιώσεων, εσόδων από ενοίκια, επιστροφών φόρων κ.ά. Ειδικά για ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων επιτρέπεται η κατάσχεση ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ.

Ακινήτων, ακόμα κι αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία, καθώς και αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής σε περίπτωση που η οφειλή ξεπερνά τα 500 ευρώ.

proson.gr

 

Διαβάστε επίσης

Σε τεστ αντοχής στις κυβερνοεπιθέσεις θα υποβάλει τις τράπεζες που έχει υπό την εποπτεία της η ΕΚΤΟικονομία

Την αντοχή των συστημικών τραπεζών της Ευρωζώνης προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε κυβερνοεπιθέσεις θα αξιολογήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΚΤ το...

11,2 δισ. ευρώ δημόσιες επενδύσεις ενίσχυσαν το 2023 την πραγματική οικονομία - Κατέγραψε υψηλές επιδόσειςΟικονομία

«Το 2023 η εθνική οικονομία κατέγραψε υψηλές επιδόσεις και παρουσίασε δυναμική ανάπτυξη στην οποία οι δημόσιες επενδύσεις συνέβαλαν καθοριστικά», αναφέρει χαρακτηριστικά σε σχετική...

ΣΕΛΠΕ για χειμερινές εκπτώσεις: Ανοικτά τα εμπορικά τις Κυριακές 14 και 21 ΙανουαρίουΟικονομία

Από τις 8 Ιανουαρίου έως και 29 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν πανελλαδικά οι χειμερινές εκπτώσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως ...

Τιμολόγια ρεύματος: Οι χρεώσεις του Ιανουαρίου όλων των παρόχων – Πώς διαμορφώνονται τα «πράσινα»Οικονομία

Σε ισχύ είναι από χθες, 1η Ιανουαρίου 2024 , η διαδικασία έκδοσης λογαριασμών ρεύματος με τα χρωματιστά τιμολόγια. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των προμηθευτών ρεύματος για τον Ιανο...

Εμπορικά καταστήματα: Κλειστά σήμερα – Πότε ξεκινάνε οι χειμερινές εκπτώσειςΟικονομία

Σήμερα Τρίτη 2 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Σημειώνεται πως αμέσως μετά τις γιορτές, δηλαδή από την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου , ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις για...

«Ξεπαγώνουν» από σήμερα οι τριετίες – Γεωργιάδης: Κάποιοι θα δουν άμεσα αύξηση στον μισθό τους Οικονομία

Από σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2024, «ξεπαγώνουν» οι τριετίες στον ιδιωτικό τομέα , που ήταν σε αναστολή από το 2012. Η απόφαση για την επαναφορά των τριετιών, η οποία δεν θα έχει αναδρο...

Αγορά ακινήτων: Χειμερινές και θερινές εξοχικές κατοικίες - Το νέο τοπίο οικιστικών αναπτύξεων στα αστικά κέντραΟικονομία

Η εξαιρετικά θετική καλοκαιρινή περίοδος σε συνδυασμό με τις υψηλές πληρότητες σε όλες τις εορτές και αργίες για φέτος, δεν έχουν μετουσιωθεί σε τάση σε ό,τι αφορά τις χειμερινές ε...