ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Θ. Σκυλακάκης: Έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης και για το ρεύμα σε 1,2 εκατ. «ενεργειακά ευάλωτους» καταναλωτές

Δέσμη έξι παρεμβάσεων για την αγορά ρεύματος με στόχο την προστασία των καταναλωτών, με την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου μετά τη λήξη του πλαισίου των οριζόντιων επιδοτήσεων, από 1.1.2024, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης στους ευάλωτους καταναλωτές που θερμαίνονται με ηλεκτρική ενέργεια, την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, των στρατηγικών κακοπληρωτών και την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου για πολύτεκνους ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης.

Έκτακτη ενίσχυση θέρμανσης με ρεύμα

Σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης για το ρεύμα, προβλέπεται ότι θα αφορά περί του 1,2 εκατ. ωφελούμενους (πρώτη κατοικία) με τα ίδια κριτήρια που ισχύουν για το επίδομα θέρμανσης, για το τρίμηνο 1.1.2024- 31.3.2024 (δεδομένου ότι ως το τέλος του χρόνου ισχύουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα). Θα υπολογίζεται με βασική τιμή 60 ευρώ το μήνα (όσο είναι και για το επίδομα θέρμανσης) η οποία θα πολλαπλασιάζεται με το συντελεστή βαθμοημερών, ανάλογα με την περιοχή (ορεινή, πεδινή κλπ.) Το ελάχιστο ποσό επιδότησης είναι 45 ευρώ το μήνα και το μέγιστο 480 ευρώ ενώ το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ. Ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στην πλατφόρμα myθέρμανση της ΑΑΔΕ και η επιδότηση θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ρεύματος. Αποκλείονται όσοι παίρνουν επίδομα θέρμανσης (για πετρέλαιο κλπ.) και οι δικαιούχοι του ΚΟΤ, το οποίο διατηρείται.

Η έκτακτη ενίσχυσηθα δοθεί σε εκείνους που δεν είναι κοινωνικά αλλά ενεργειακά ευάλωτοι και ανέρχονται σε 1,2 εκατομμύρια, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για τεράστιο αριθμό καταναλωτών οι οποίοι πλέον είναι περίπου οι μισοί του συνόλου των καταναλωτών. Οι αιτήσεις θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιανουάριο. Θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Παράλληλα θα συνεχίσουν οι ενισχύσεις για τους κοινωνικά ευάλωτους.

«Όσοι κάνουν την αίτηση θα βλέπουν την ενίσχυση στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης ως έκπτωση, αφού δεν πρόκειται για προκαταβολή», είπε ο υπουργός Ενέργειας. Την τελική εκκαθάριση θα την κάνουν οι πάροχοι, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σχετικά με τα νέα τιμολόγια για οικιακούς και μη καταναλωτές ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι από 1.1.2024 οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο που οι προμηθευτές έχουν υποχρέωση να το διατηρήσουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2024 και να το προσφέρουν και μετά την 1η Ιανουαρίου του 2025.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου, ενιαίου τιμολογίου

Καθιερώνεται από 1.1.2024 είναι ότι την 1η κάθε μήνα θα είναι γνωστή η τιμή που θα ισχύσει τον επόμενο μήνα και θα προκύπτει από μαθηματικό τύπο που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση, συν το περιθώριο κέρδους που θα εφαρμόζει κάθε προμηθευτής. Η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα οπότε θα διορθώνονται προς τα πάνω ή κάτω τα τιμολόγια με βάση την εξέλιξη των τιμών που προηγήθηκε και των άλλων παραγόντων που θα περιλαμβάνονται στον τύπο). Η τιμή θα είναι τελική, δηλαδή οι όποιες εκπτώσεις πρέπει να είναι ενσωματωμένες στο τιμολόγιο που ανακοινώνει κάθε προμηθευτής.

Στο νέο ενιαίο τιμολόγιο θα μεταφερθούν αυτόματα το σύνολο των καταναλωτών, με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή και όσους επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο από το ενιαίο, προτιμώντας κάποιο άλλο από τα προϊόντα που διαθέτουν οι προμηθευτές. Ο κ. Σκυλακάκης διευκρίνισε ότι στο ενιαίο τιμολόγιο μπορούν να μεταβούν και οι καταναλωτές που έχουν συμβόλαια σε ισχύ καθώς η αλλαγή προμηθευτή θα εξακολουθήσει να γίνεται (όπως συμβαίνει και σήμερα) χωρίς πέναλτι για τον καταναλωτή.

“Αν δεν κάναμε την παρέμβαση θα αποφάσιζε ουσιαστικά ο προμηθευτής για λογαριασμό του καταναλωτή. Η βασική αδυναμία σήμερα είναι ότι ο καταναλωτής είναι πολύ δύσκολο να αποφασίσει ποιος είναι ο φθηνότερος προμηθευτής. Είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους καταναλωτές “, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης.

Νέο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για πολύτεκνες οικογένειες

Πρόκειται για Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο Γ με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια. Η έκπτωση θα είναι τουλάχιστον 100 ευρώ τη μεγαβατώρα και δεν θα ισχύουν περιουσιακά κριτήρια. Η αίτηση ένταξης γίνεται μέσω της πλατφόρμας ΗΔΙΚΑ και περιλαμβάνονται και κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Ρευματοκλοπές

«Εντοπίστηκαν 13.000 παραβάσεις και προφανώς είναι επί 10- 20 οι συνολικοί εμπλεκόμενοι. Το 25% είναι άνω των 10.000 δηλαδή μιλάμε για μαζικές ρευματοκλοπές από επιχειρήσεις και η παρέμβαση είναι σε 4 επίπεδα». Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη πλέον θα επιβάλλεται και ποινή φυλάκισης και πρόστιμο ενώ ισχύουν πειθαρχικά μέτρα για προσωρινή αναστολή λειτουργίας επιχείρησης. Σχετικά με συνεργούς ηλεκτρολόγους προβλέπεται προσωρινή η μόνιμη αφαίρεση άδειας. Όλα α πρόστιμα εμπίπτουν στον Κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Στρατηγικοί κακοπληρωτές: «Στην τρίτη φορά καίγεσαι»

Στρατηγικοί κακοπληρωτές σημαίνει αλλαγή προμηθευτή χωρίς εξόφληση. «Καίγεται», όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης είναι αυτός που αλλάζει δύο φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές σε διάστημα πενταετίας από 1.1 2020 και πάει να αλλάξει και τρίτη φορά πάροχο. «Δεν ζητώ να εξοφλήσεις το παρελθόν, τρεις φορές όμως δεν γίνεται», είπε επισημαίνοντας ότι αλλάζει ο κώδικας Προμήθειας και η ουσία είναι ότι δεν θα μπορείς να αλλάξεις προμηθευτή για να αποφύγεις το κόψιμο του ρεύματος, για τρίτη φορά».

Τα νέα τιμολόγια έχουν χρωματική επισήμανση με τα σταθερά να είναι μπλέ, Το πράσινο είναι το νέο και αυτό το τιμολόγιο υπάρχει δεδομένου ότι οι προμηθευτές έχουν σύγκρουση συμφερόντων και έτσι ανέλαβε γι αυτούς να επιλέξει το ύψος του η Πολιτεία κάτι που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να συγκρίνουν, έίπε ο κ. Σκυλακάκης. «Δημιουργήσαμε ένα τιμολόγιο που θα είναι ίδιο μεταξύ όλων των προμηθευτών, συνεπώς θα επιτρέπει στους καταναλωτές κάθε μήνα να συγκρίνουν για το ποιος είναι φθηνότερος», πρόσθεσε.

Υπολογίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αγορά ρεύματος είναι 2,84 δισεκ. Ευρώ.

 Οι κατηγορίες των τιμολογίων:

  • Σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης που θα επισημαίνονται με μπλεχρώμα.
  • Κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά το μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως το Μάρτιο) που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο (θα επισημαίνονται επίσης μεπράσινο χρώμα) εντάσσονται και τα προϊόντα μεικτής τιμολόγησης η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.
  • Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή. Αυτά θα επισημαίνονται με πορτοκαλίχρώμα, που είναι τα «δυναμικά» τιμολόγια.
  • Κυμαινόμενα τιμολόγια είναι τα κίτρινα με τα exposed να έχουν ρήτρα αναπροσαρμογής.

«Το πρόγραμμα Απόλλων»

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκουανακοίνωσε το πρόγραμμα “Απόλλων” για την κάλυψη μεγάλου μέρους των ενεργειακών αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, Δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις) και των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει μετά από διαγωνισμό στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες οι οποίες θα καλύπτουν τις παραπάνω καταναλώσεις με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού μέσω ενεργειακών κοινοτήτων (μία ανά Περιφέρεια) Εκτιμάται ότι η συνολική ενεργειακή δαπάνη στις περιπτώσεις αυτές θα μειωθεί από 450 σε 300 εκατ. Ευρώ ετησίως.

  • Απόλλων” για την κάλυψη μεγάλου μέρους των ενεργειακών αναγκών της τοπικής αυτοδιοίκησης (Περιφέρειες, Δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις) και των ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει μετά από διαγωνισμό στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ με μπαταρίες οι οποίες θα καλύπτουν τις παραπάνω καταναλώσεις με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού μέσω ενεργειακών κοινοτήτων (μία ανά Περιφέρεια) Εκτιμάται ότι η συνολική ενεργειακή δαπάνη στις περιπτώσεις αυτές θα μειωθεί από 450 σε 300 εκατ. Ευρώ ετησίως.

Διαβάστε επίσης

Τι είναι το ενιαίο τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά – Ποιοι μεταφέρονται αυτόματα σε αυτόΟικονομία

Δέσμη παρεμβάσεων για την αγορά ρεύματος με στόχο την προστασία των καταναλωτών, με την καθιέρωση ενιαίου τιμολογίου μετά τη λήξη του πλαισίου των οριζόντιων επιδοτήσεων, από 1.1.2...

Πρόστιμα 2 εκατ. ευρώ σε δυο πολυεθνικές εταιρείες για αθέμιτη κερδοφορίαΟικονομία

Το ανώτατο πρόστιμο, ύψους 1.000.000 ευρώ για κάθε μια από τις δύο πολυεθνικές εταιρείες, για τις οποίες ολοκληρώθηκε ο έλεγχος από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ...

Κασσελάκης: Δεσμευόμαστε στους ελεύθερους επαγγελματίες ότι μέχρι 10.000 ευρώ ο φόρος τους θα είναι μηδέν (video)Οικονομία

Επίθεση στο «νέο φορολογικό καθεστώς Μητσοτάκη», εξαπολύει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος, Κασσελάκης με αφορμή το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών .  ...

Όλα όσα αλλάζουν με το φορολογικό νομοσχέδιο σε 16 ερωτήσεις - απαντήσειςΟικονομία

Διευκρινήσεις σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν ανακύψει, γύρω από τον νέο τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών δίνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μέσ...

Άδ. Γεωργιάδης: Το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα ΕργασίαςΟικονομία

«Το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία θα είναι οι επόμενοι κλάδοι που θα εφαρμοστεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας στις αρχές του 2024», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλιση...

Η εξειδίκευση του φορολογικού νομοσχεδίου: Πέντε άξονες για την πάταξη της φοροδιαφυγήςΟικονομία

Με την ορθή εφαρμογή του μέτρου φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμάται ότι υπολογίζονται επιπλέον έσοδα 600 εκατ. ευρώ στα ταμεία του Δημοσίου, όπως ανέφερε ο υπο...

Μέσα Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης - Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου η πρώτη καταβολή στους δικαιούχουςΟικονομία

Μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα έχουν πιστωθεί τα πρώτα χρήματα για όλους εκείνους τους δικαιούχους του επιδόματος που θα κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα myθέρμανση έως και τις 8 Δεκεμβρίο...