ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Βεντέτα στην καρδιά της Ευρώπης – Γιατί οι Πολωνοί μισούν τους Γερμανούς

Η Πολωνία δεν βλέπει καθόλου άσχημα το να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό που φέρνει στο επίκεντρο την ανατολική Ευρώπη. Αλλά οι γερμανο-πολωνικές σχέσεις – ζωτικής σημασίας όχι μόνο για τα δύο κράτη, αλλά και για ολόκληρη την ήπειρο- φαίνεται ότι βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

 

Την ίδια ώρα, σε ένα αγρόκτημα στην ανατολική Πολωνία, μία ομάδα Γερμανών στρατιωτών χειρίζεται από τον Ιανουάριο τα αντιπυραυλικά συστήματα Patriot. Αποτελεί τη σημαντικότερη γερμανική στρατιωτική παρουσία στην Πολωνία από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Γερμανοί αποτελούν μέρος των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να ενισχύσει την ανατολική πτέρυγά του και να βοηθήσει την Ουκρανία

Της ανάπτυξής των Patriot προηγήθηκε ωστόσο, πολιτική διαμάχη, με το Βερολίνο να απορρίπτει το αίτημα της Βαρσοβίας,  να εγκατασταθούν στην Ουκρανία και όχι στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τον διοικητή των 300 Γερμανών στρατιωτών, οι διαπληκτισμοί των πολιτικών είναι αποσυνδεδεμένοι από την κατάσταση επί του πεδίου, όπου η συνεργασία είναι καλή. “Υπάρχουν πολιτικές εντάσεις, αλλά δεν τις αισθανόμαστε εδώ”, λέει ο συνταγματάρχης Γιοργκ Ζίβερς. “Αν μη τι άλλο, με εξέπληξε πολύ η βοήθεια από τους Πολωνούς, οι οποίοι προετοίμασαν τα πάντα για την άφιξή μας και μάλιστα πιο γρήγορα από ό,τι πίστευα ότι θα μπορούσε να γίνει”.

 Αλληλοκατηγορίες

Στο Βερολίνο  επικρατεί βαθιά απογοήτευση για την πολωνική κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), και την προσπάθειά της να χρησιμοποιήσει τη Γερμανία ως πολιτικό σάκο του μποξ ενόψει των  βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο.

Η Πολωνία έχει καταγγείλει τη Γερμανία για την ολιγωρία της στην παροχή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία αλλά και για την αδιαφορία της στις πολωνικές ανησυχίες σχετικά με τους οικονομικούς δεσμούς του Βερολίνου με τη Μόσχα. (βλέπε Nord Stream)

Οι Γερμανία αντιτείνει πως αυτήν τη στιγμή είναι ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του Κιέβου και υπενθυμίζει ότι και  η Πολωνία είχε επίσης οικονομικούς δεσμούς με την Ρωσία πριν τον πόλεμο καθώς εισήγαγε ρωσικό άνθρακα.

«Γερμανικό Τέταρτο Ράιχ»

Η πολωνική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει το Βερολίνο για υπερβολικό έλεγχο των θεσμών της ΕΕ. Το 2021, ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, επικεφαλής του PiS, κατηγόρησε τη Γερμανία ότι προσπαθεί να μεταμορφώσει την ΕΕ σε ένα “γερμανικό Τέταρτο Ράιχ”.

Στη Βαρσοβία, πολιτικοί της αντιπολίτευσης ανησυχούν ότι η αντιγερμανική στάση της κυβέρνησής τους, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της Πολωνίας αλλά και τον ηγετικό  ρόλο που θέλει να έχει  στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Σε κόντρα και με τις Βρυξέλλες

Παράλληλα με την σύγκρουσή της με το Βερολίνο, η Βαρσοβία είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες για την μη εκταμίευση δισεκατομμυρίων σε κονδύλια για την ανάκαμψη από την πανδημία, τα οποία παρακρατήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς κατηγορεί το PiS ότι παραβιάζει το κράτος δικαίου.

«Κινδυνεύουμε να μετατρέψουμε μια στιγμή ευκαιρίας σε εμπόδιο», λέει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

“Αν μιλάμε για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό σημαίνει επίσης μια περαιτέρω μετατόπιση της ΕΕ προς τα ανατολικά. Η γαλλογερμανική σχέση δεν θα είναι αρκετή ως κινητήρια δύναμη για την Ευρώπη. Κι αν θέλουμε να διαδραματίσουμε ηγετικό ρόλο στην επόμενη φάση της ανάπτυξης της ΕΕ, πρέπει “να διορθώσουμε τη σχέση μας τόσο με τις Βρυξέλλες όσο και με το Βερολίνο”, λέει.

“Φοβάμαι ότι αν δεν το κάνουμε αυτό, τότε η Ρουμανία, που έχει το μισό μας μέγεθος, θα μπορούσε να πάρει τη θέση μας επειδή δεν δίνει αχρείαστες μάχες”, προσθέτει.

Διεκδίκηση πολεμικών αποζημιώσεων, μέχρι τέλους

Η πολωνική αντιπάθεια κατά του Βερολίνου φτάνει και μέχρι τη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Τον Οκτώβριο, η χώρα κατέθεσε επίσημη αξίωση κατά της Γερμανίας για αποζημιώσεις ύψους 1,3 εκατ. ευρώ για τις ζημίες και τις απώλειες που προκάλεσαν οι Ναζί.

Το Βερολίνο απέρριψε κατηγορηματικά την αξίωση επιμένοντας ότι το ζήτημα διευθετήθηκε τη δεκαετία του 1950 με την τότε κομμουνιστική κυβέρνηση της Πολωνίας.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ δήλωσε πέρυσι ότι, ενώ “η Γερμανία παραδέχεται την ιστορική της ευθύνη, χωρίς αν και αλλά, το θέμα των αποζημιώσεων είναι κλειστό από την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης”.

Αλλά ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε στους Financial Times τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι η Πολωνία είναι έτοιμη για μια μακρά νομική μάχη. “Οι φυλές Herero και Nama περίμεναν 120 χρόνια για να δικαιωθούν. Έχουμε κι εμείς χρόνο”, είπε, αναφερόμενος σε μια δωρεά ύψους 1,1 δισ. ευρώ που υποσχέθηκε το 2021 η Γερμανία, σε αναγνώριση της σφαγής δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη Ναμίμπια κατά την αποικιοκρατία.

“Ενώ η δυτική Γερμανία είχε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί ελεύθερα, η Πολωνία έχασε 50 χρόνια από το μέλλον της ως αποτέλεσμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτη η μάχη δεν έχει τέλος”,  πρόσθεσε.

«Αλαζόνες»

“Υπάρχει μια ασυμμετρία στις σχέσεις των δύο χωρών, διότι για κάθε Πολωνό η Γερμανία είναι σημείο αναφοράς, ενώ για τους περισσότερους Γερμανούς η Πολωνία είναι απλώς ένας γείτονας μεταξύ πολλών”, λέει ο νυν πρέσβης της Γερμανίας στη Βαρσοβία, Τόμας Μπάγκερ. “Οι Πολωνοί δυσανασχετούν με αυτή την ασυμμετρία, καθώς σίγουρα δεν βλέπουν τους εαυτούς τους ως ένα μικρό έθνος”.

Ο Ντίτμαρ Νιέταν, γερμανός βουλευτής και συντονιστής της κυβέρνησης για τη γερμανοπολωνική συνεργασία, έχει μια πιο επικριτική άποψη. Λέει ότι στα γερμανικά και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ υπάρχουν πολλοί “αλαζόνες Wessis” – ένα όνομα για τους πρώην Δυτικογερμανούς – που βλέπουν υποτιμητικά την Πολωνία.

Λένε: “Αγωνιστήκαμε για να τους βάλουμε στην ΕΕ. Και τώρα μας φέρονται άθλια.”, επισημαίνει.

«Ελπίδες» στην οικονομία

Αν κάτι μπορεί να αρχίσει να αποκαθιστά τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, αυτό θα μπορούσε να είναι η οικονομική αλληλεξάρτηση.

Η Γερμανία παραμένει ο κύριος επιχειρηματικός εταίρος της Πολωνίας ενώ το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 14% πέρυσι. Μεταξύ των πρόσφατων επενδύσεων, η Mercedes-Benz ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο την κατασκευή εργοστασίου ύψους 1 δισ. ευρώ για την κατασκευή ηλεκτρικών φορτηγών στο Γιαβόρ, στη νοτιοδυτική Πολωνία.

naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης

Εκλογές Τουρκία: Ακραίο κλίμα πόλωσης και αμφισβήτησης του αποτελέσματος – Ο Κιλιτσντάρογλου προειδοποιεί, ο Ερντογάν απαντά η Δύση παρεμβαίνειΚόσμος

  Η προειδοποίηση του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου  να μην βγει ο κόσμος στους δρόμους το βράδυ των εκλογών  για  πανηγύρια , σε περίπτωση που  νικήσει η αντιπολίτευση , γιατί μπορεί οι  ...

Ν.Υόρκη : Δικαιοσύνη ζήτησαν διαδηλωτές για τον άστεγο Αφροαμερικανό που στραγγαλίστηκε μέσα σε συρμό του μετρόΚόσμος

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στη Νέα Υόρκη ζητώντας να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του πρώην πεζοναύτη που στραγγάλισε με κεφαλοκλείδωμα έναν συνεπιβάτη του σε συρμό τ...

Σε εορταστικούς ρυθμούς το Λονδίνο – Στη μία το μεσημέρι η τελετή στέψης του Βασιλιά ΚαρόλουΚόσμος

Ο  βασιλιάς Κάρολος  θα γίνει σήμερα επισήμως ο 40ός μονάρχης τoυ Ηνωμένου Βασιλείου σε μία  τελετή  με τυπικό και πρωτόκολλο χιλίων και πλέον ετών που θα πραγματοποιηθεί στο Αββαε...

Δραματικό μήνυμα από Μόσχα: «Κίνδυνος για ασφάλεια ΗΠΑ–Είμαστε στην άκρη αβύσσου»Κόσμος

Ζοφερό μήνυμα για παγκόσμιο ολοκαύτωμα από το ρωσικό  υπουργείο Εξωτερικών  το οποίο μίλησε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα παγκόσμιου πολέμου. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκ...

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας - Κορωνοϊός: Η παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης έληξεΚόσμος

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ότι η COVID-19 δεν χαρακτηρίζεται πλέον ως παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, σηματοδοτώντας έτσι ένα συ...

Ουκρανία: Αποχωρεί η Βάγκνερ από το Μπαχμούτ στις 10 Μαΐου – Βρίζει τη ρωσική διοίκηση ο αρχηγός της μπροστά στα πτώματαΚόσμος

Αποχωρούν τα στρατεύματα της Βάγκνερ από το Μπαχμούτ στην Ουκρανία στις 10 Μαΐου , ανακοίνωσε σήμερα (05.05.2023) ο ιδρυτής της, Γιεβγκένι Πριγκόζιν .  Πιο αναλυτικά τα στρατεύματα...

Τα τηλεφωνήματα στο κινητό συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεσηΚόσμος

Οι συνομιλίες στο κινητό για 30 ή περισσότερα λεπτά την εβδομάδα συνδέονται με 12% αυξημένο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στο ηλεκτρονικό περ...