Σε απεργιακό κλοιό η χώρα: Συλλαλητήρια σε μεγάλες πόλεις

Νέος γύρος απεργιακών κινητοποιήσεων σήμερα, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη. 24ωρη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Συγκεντρώσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο Σύνταγμα. Πορείες και συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Μετρό, Τραμ και ηλεκτρικός θα λειτουργήσουν μέχρι τις τρεις, λεωφορεία και τρόλεϊ έως τις 9 το βράδυ, ακινητοποιημένος όλο το 24ωρο ο προαστιακός. Δεμένα θα είναι τα πλοία στα λιμάνια ενώ στην κινητοποίηση συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, δάσκαλοι, καθηγητές, και οι εργαζόμενοι σε Επισιτισμό -Τουρισμό. Κλειστοί είναι οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια».

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Ηλίας Κούκος, βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος όπου υπάρχει η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Ανάμεσα στα αιτήματα εκείνα που αφορούν το δυστύχημα στα Τέμπη και συγκεκριμένα τη διερεύνησή του και την απόδοση ευθυνών. Μια ακόμα συγκέντρωση εκείνη της ΑΔΕΔΥ είναι προγραμματισμένη στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το ΠΑΜΕ κάνει συγκέντρωση στα Προπύλαια.

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛΑΣ, λόγω των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων και πορειών διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Ειδικότερα, έχει διακοπεί η κίνηση των οχημάτων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος της Σέκερη, στην οδό Πανεπιστημίου και στην οδό Σταδίου. Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Κάτια Νιάκαρη, που ακολουθεί την πορεία των φοιτητών και των εκπαιδευτικών εκπρόσωποι των οποίων λένε ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα γραφεία της Hellenic Train. Διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποίησεις τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει 6 προσαγωγές.

Στη Θεσσαλονίκη είναι προγραμματισμένα τρία συλλαλητήρια. Η συγκέντρωση του Εργατουπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και της ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή σωματείων και οργανώσεων έχει κεντρικό σύνθημα «Ακούστε τις Φωνές». Υπάρχει ένα ακόμα κάλεσμα στο Άγαλμα Βενιζέλου από το ΠΑΜΕ, φοιτητές και μαθητές. Νωρίτερα υπήρξε κάλεσμα από μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου στην περιοχή της Καμάρας. Επίσης πραγματοποιήθηκε σιωπηρή διαμαρτυρία από μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης μέσα στο Δικαστικό Μέγαρο όπου τοποθέτησαν 57 καρέκλες, όσα και τα θύματα των Τεμπών, δεμένες με μαύρες κορδέλες με τα ονόματα των νεκρών πάνω σε αυτές.

Και στην Πάτρα αναμένεται να γίνει συγκέντρωση η οποία διοργανώνεται από το Εργατικό Κέντρο της Πόλης. Θα ακολουθήσει πορεία σε κεντρικούς δρόμους.

ΑΔΕΔΥ

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με την εξουσιοδότηση που έλαβε από το Γενικό Συμβούλιο, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης πανδημοσιοϋπαλληλικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης για την Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023, ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα, η ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ..

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος. Το έγκλημα των Τεμπών δεν θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας» αναφέρει η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της και καλεί τα νομαρχιακά τμήματα της ΑΔΕΔΥ, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα και τους πρωτοβάθμιους συλλόγους, να οργανώσουν αντίστοιχες συγκεντρώσεις και δράσεις στις πόλεις τους.

ΓΣΕΕ

Ζητώντας δημόσιες, σύγχρονες κι ασφαλείς μαζικές μεταφορές σύσσωμοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, σήμερα Πέμπτη, 16 Μαρτίου.

Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ

Οι γραμμές 1 (ηλεκτρικός), 2 και 3 του Μετρό συμμετέχουν στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, 16 Μαρτίου.

Για τη διευκόλυνση όσων θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο τα μέσα σταθερής τροχιάς θα κινηθούν στο δίκτυο από τις 10:00 έως τις 15:00. Σημειώνεται ότι κατά το χρονικό αυτό διάστημα, με εντολή της ΕΛ.ΑΣ. οι σταθμοί «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» θα παραμείνουν κλειστοί και οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς δίχως να πραγματοποιούν στάση.

Τη συμμετοχή στην απεργία ανακοίνωσαν επτά σωματεία της ΣΤΑΣΥ (το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Ηλεκτροδηγών & Λοιπών Εργαζομένων Κίνησης Στη ΣΤΑΣΥ. Α.Ε. (ΣΗΕΚ), ο Σύλλογος Εργαζομένων ΤΡΑΜ (ΣΕΤ), το Σωματείο Ηλεκτροδηγών ΤΡΑΜ Αττικής (ΣΗΤΑ), το Συνδικάτο Σταθμαρχών – Εργαζομένων «Πρώτη Γραμμή» και το Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΚΕΛΜΑ)).

Ομοίως και το πολυπληθέστερο σωματείο των ΣΤΑΣΥ, το Σωματείο Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών (ΣΕΛΜΑ). Οι εργαζόμενοι θα σταματήσουν στις 9:00 το πρωί τη στάση τους και μέχρι την ομαλοποίηση της κυκλοφορίας οι συρμοί θα κυκλοφορούν στο δίκτυο στις 10:00. Κατά την εκ νέου έναρξη της στάσης εργασίας από τις 15:00 θα αρχίσουν σταδιακά να αποσύρονται οι συρμοί έως τις 16:00, ώρα κατά την οποία ξεκινά και πάλι η στάση εργασίας.

Αστικές οδικές συγκοινωνίες

Λεωφορεία

Το Συνδικάτο εργαζομένων ΟΑΣΑ και θυγατρικών εταιρειών, ενημερώνει πως την Πέμπτη, 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ.

Οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίες από την έναρξη της βάρδιας έως τις 09:00 το πρωί και από τις 9:00 το βράδυ έως και τη λήξη της βάρδιας.

«Εδώ και μέρες, η θλίψη και η οδύνη κατακλύζει τις ψυχές όλων μας. Το πένθος είναι βαρύ. Η Εθνική Τραγωδία στα Τέμπη, με το πλήθος νεκρών, κυρίως νέας ηλικίας, μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με ζητήματα ελλιπούς ασφάλειας σε βαθμό που αγγίζουν την παθογένεια», σημειώνουν οι εργαζόμενοι στην ανακοίνωσή τους.

Τρόλεϊ

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιήσουν και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, την Πέμπτη, 16 Μαρτίου.

Η Ένωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ – ΟΣΥ ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει με στάσεις εργασίας και τα οχήματα θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους από τις 9:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ.

Το Σωματείο Τεχνικών Εργαζομένων ΟΑΣΑ – ΟΣΥ, συμμετέχει στο συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 10:45 έως και τις 16:45.

Να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο σωματείο δεν επηρεάζει την κυκλοφορία των τρόλεϊ στο δίκτυο.

Τα πρώτα και τα τελευταία δρομολόγια Μετρό, ΗΣΑΠ, Τραμ – Κλειστοί οι σταθμοί του Μετρό «ΣΥΝΤΑΓΜΑ», «ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» και «ΟΜΟΝΟΙΑ» με εντολή της ΕΛΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Τέμπη: Σήμερα η κηδεία του μηχανοδηγού: Παρών και ο πατέρας του που εκδόθηκε από την Τουρκία (video)Ελλάδα

Ο πατέρας του αδικοχαμένου μηχανοδηγού εξέτιε ποινή σε τουρκική φυλακή Σήμερα το μεσημέρι συγγενείς και φίλοι, θα πουν το τελευταίο αντίο στον μηχανοδηγό που έχασε τη ζωή του στο σ...

Πατέρας θύματος για τις αποζημιώσεις της Hellenic Train: "Από δολοφόνους δεν δέχομαι χρήματα"Ελλάδα

Αρνείται να πάρει οποιαδήποτε αποζημίωση από την Hellenic Train για τον θάνατο του γιου του στα Τέμπη, Δημήτρη Ασλανίδη, ο Παύλος Ασλανίδης. Τους έστειλαν πίσω! Το ρωσικό πυροβολικ...

Τσαπανίδου: Η ΝΔ προσπαθεί να πετάξει το «μπαλάκι» της ευθύνης σε όλους τους προηγούμενουςΕλλάδα

«Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες που έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. Είναι ένα τραύμα που δεν κλείνει ποτέ και οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από ...

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς μετά τη φωτιά σε κέντρο διασκέδασηςΕλλάδα

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα ανόδου της οδού Πειραιώς καθώς η Πυροσβεστική έθεσε υπό έλεγχο την φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 7 το πρωί της Πέμπτης, σε κέντ...

Υπο κατάρρευση η γέφυρα των Σερβίων Κοζάνης; – Εντός της ημέρας οι αποφάσεις για το οριστικό κλείσιμό τηςΕλλάδα

Το ενδεχόμενο του συνολικού κλεισίματος της υψηλής γέφυρας των Σερβίων στην Κοζάνη εξετάζουν οι αρμόδιοι φορείς, έπειτα από τις σοβαρές ρωγμές που εντοπίστηκαν κατά την τεχνική επι...