ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Οι ζωές μας μετράνε»: Μαζικές πορείες διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την τραγωδία στα Τέμπη

Κύμα οργής για την ανείπωτη τραγωδία στα Τέμπη πλημμύρισε την Πέμπτη το απόγευμα τους δρόμους της Αθήνας. Παρά την καταρρακτώδη βροχή, μεγάλη ήταν το απόγευμα η συγκένρωση στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα στο γιγαντοπανό μπροστά από τη Βουλή «οι ζωές μας μετράνε».  

Κόσμος με πανό στο Σύνταγμα για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Χιλιαδες κόσμου διαδήλωσε, παρά την βροχή και την απειλητική παρουσία των ΜΑΤ, με τα παιδιά από τις καλλιτεχνικές καταλήψεις στην κορυφή της πορείας.

Ακολούθησε μαζική πορεία οργής προς τον Σταθμό Λαρίσης:

Οι καλλιτέχνες αποφάσισαν να αλλάξουν τον χαρακτήρα της προγραμματισμένης για σήμερα (2/3) κινητοποίησης, ύστερα από την τραγωδία στα Τέμπη, η οποία ακόμη μετράει νεκρούς, με την αγωνία να κορυφώνεται για τους αγνοούμενους. 

Επεισόδια στον σταθμό Αττική

Μετά το τέλος της πορείας, επεισόδια σημειώθηκαν έξω από το σταθμό Αττική του μετρό, με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν ρήψη χημικών.

«Δεν είναι λάθος είναι έγκλημα»: Συγκέντρωση στα γραφεία της Hellenic Train

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Hellenic Train πραγματοποίησαν Εργατικά Συνδικάτα Φοιτητικοί Σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά. Ακολούθησε επίσης πορεία στη Βουλή:

«Οι νεκροί μας θυσία για το κέρδος - Δεν είναι λάθος είναι έγκλημα», γράφει το πανό.

«Είναι έγκλημα» τονίζουν οι διαδηλωτές και απαιτούν τώρα να παρθούν μέτρα και να αποδοθούν οι αντίστοιχες ευθύνες. Για άλλη μια φορά υπάρχει ισχυρή αστυνομική παρουσία στα γραφεία της εταιρείας.

 

 

Μαζική πορεία και στη Θεσσαλονίκη

Πορεία χιλιάδων ατόμων έλαβε χώρα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η διαμαρτυρία των φοιτητών ξεκίνησε στις 18.00 στην Καμάρα με πλακάτ που έγραφαν συνθήματα όπως «δεν ήταν ανθρώπινο λάθος» και «τέσσερα χρόνια ατομική ευθύνη».

Η διαδήλωση κατέληξε στον σταθμό του ΟΣΕ όπου βρήκε απέναντι της ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

 

 

 

Ένταση όμως σημειώθηκε και στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδα αγνώστων αποκόπηκε από την πορεία, και πραγματοποίησε επίθεση με πυρσούς και πέτρες κατά του αστυνομικού τμήματος Λευκού Πύργου, σύμφωνα με το GrTimes. Οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση δακρυγόνων, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνικτική.

Βόλος: Συγκέντρωση στον σιδηροδρομικό σταθμό

Με πρωτοβουλία αριστερών οργανώσεων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον Θόλο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο κτήριο Παπαστράτος στον Βόλο και πορεία προς τον ΟΣΕ.

Παρασκευή 3/3

Θεσσαλονίκη: Καμάρα

Σε συλλαλητήριο προχωρούν την Παρασκευή 3 Μαρτίου οι φοιτητικοί σύλλογοι των Πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ. στην Καμάρα.

Σε ανακοίνωση των συλλόγων σημειώνεται ότι  «δεν είναι λογικό εν ετει 2023 να χάνονται ανθρώπινες ζωές, νέοι και παιδιά με τέτοιο τραγικό τρόπο». Επιπλέον, τονίζεται ότι «πρόκειται για έγκλημα, αφού τόσο καιρό οι εργαζόμενοι επεσήμαναν τον κίνδυνο ατυχήματος αλλά κανένας δεν πήρε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας! Για ακόμη μια φορά τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων μπήκαν πάνω από τις ανθρώπινες ζωές»

Υπενθυμίζεται πως χθες (Τετάρτη) σιωπηρή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης από τους Φοιτητικούς Συλλόγους της πόλης.

Παράλληλα, οι σύλλογοι εκεί καλούν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να συμμετέχουν στην αιμοδοσία στο ΑΧΕΠΑ, Δευτέρα με Παρασκευή από τις 8:30 έως τις 13:30 για να συλλεχθεί και να σταλεί αίμα στα νοσοκομεία της Λάρισας, που υπάρχει ανάγκη.

Ηράκλειο: Υπό κατάληψη πολλά σχολεία με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη

Συμφωνα με το iraklionews.gr, «κύμα» καταλήψεων σε σχολεία του νομού Ηρακλείου για συμπαράσταση στα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού πολύνεκρου δυστυχήματος εκδηλώθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου έντεκα σχολεία τελούν υπό κατάληψη σήμερα από τους μαθητές που με αυτόν τον τρόπο θέλησαν να στείλουν το δικό τους μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση και κυρίως να δείξουν συμπαράσταση στις οικογένειες των ανθρώπων, κατά κύριο λόγο νέων, των οποίων το νήμα της ζωής κόπηκε κατά τη σύγκρουση των δύο τραίνων.

Συγκεκριμένα, υπό κατάληψη τελούν σήμερα το 4ο και το 9ο Γυμνάσιο καθώς επίσης το 1ο, 4ο και το 10 ΓΕΛ, στην πόλη του Ηρακλείου. Ακόμα, λόγω κατάληψης δεν λειτουργούν το Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Τυμπακίου, το ΕΠΑΛ Μοιρών, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Αγίων Δέκα και το ΓΕΛ της Αγίας Βαρβάρας.

 

 

Πηγή: left.gr 

Διαβάστε επίσης

Σύγκρουση τρένων: Σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων - Την άλλη εβδομάδα αποφάσεις για εκλογέςΕλλάδα

Πρόκειται για ένα ολιγομελές σχήμα 3-5 ατόμων, καθηγητών πανεπιστημίου με ειδίκευση το αντικείμενο των σιδηροδρόμων  - Στο παρασκήνιο ανοίγουν συζήτηση για μετάθεση των εκλογών είτ...

Μεντβέντεφ: Εάν το ΝΑΤΟ ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη, αυτό θα ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμουΕλλάδα

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντέντεφ προειδοποίησε σήμερα το ΝΑΤΟ να μην ενισχύσει την Ουκρανία με μαχητικά αεροσκάφη...

Φάκελος με σφαίρα και απειλητικό μήνυμα εστάλη στο γραφείο του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα ΜπακογιάννηΕλλάδα

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι στην ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από τον εντοπισμό ύποπτου φακέλου που έφτασε στο  Γραφείο του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη   Σύμφωνα με την ΕΡΤ ο φάκελος εντοπίστηκε...

Τέμπη: Ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει συγγενείς θυμάτων - «Παρενέβη συγκεκριμένος πολιτικός για τον σταθμάρχη» Ελλάδα

Τους συγγενείς 6 θυμάτων του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα  Τέμπη  επέλεξαν να εκπροσωπηθούν από τον γνωστό ποινικολόγο  Αλέξη Κούγια .   Πρόκειται για τους συγγενείς ...

ΜέΡΑ25: Ένοχη για την τραγωδία η ιδιωτικοποίηση που δρομολόγησε το ΠΑΣΟΚ, ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κι ενίσχυσε η ΝΔΕλλάδα

«Επικίνδυνες αμαξοστοιχίες πτωχευμένης ιταλικής εταιρείας κινούμενες σε ράγες (και στο έλεος σημάτων) απαξιωμένης κρατικής εταιρείας της οποίας το προσωπικό συρρικνώθηκε ώστε τα έρ...

Τραγωδία στα Τέμπη: 57 οι νεκροί – 56 αγνοούμενοι – 48 για νοσηλεία ο νεότερος απολογισμόςΕλλάδα

Σε 57 ανέρχονται έως τώρα οι επιβεβαιωμένα νεκροί από τη μοιραία σύγκρουση των δύο τρένων το βράδυ της Τρίτης στην κοιλάδα των Τεμπών, όπως ενημέρωσαν το απόγευμα της Πέμπτης οι εκ...