ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Το χρονικό της οπαδικής επίθεσης και η αναζήτηση των δραστών

Νεότερα, αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με την εξιχνίαση της δολοφονικής επίθεσης οπαδών σε βάρος αστυνομικών της Δ.Α.Ε.Α., που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη, τον περασμένο Δεκέμβριο στου Ρέντη, βλέπουν το φως της δημοσιότητας.


Η ΕΛ.ΑΣ. κάνει λόγο για «αποδόμηση εγκληματικής οργάνωσης, αποτελούμενης από 160 μέλη – όλοι οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού, με δράση τουλάχιστον από το έτος 2019» και για ταυτοποίηση 141 δραστών εξ αυτών.

Πιο αναλυτικά, αρχικά σε αστυνομική επιχείρηση υπό την κωδική ονομασία «Δαμόκλειος Σπάθη», συνελήφθησαν 63 μέλη της οργάνωσης, που εμπλέκονται σε πληθώρα κακουργημάτων και πλημμελημάτων (έκρηξη, παραβάσεις σχετικές με τις εκρηκτικές ύλες, ανθρωποκτονία από πρόθεση, ληστεία, εκβίαση, διατάραξη της κοινής ειρήνης, εμπρησμός, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση του Ν.456/76 «Περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών» και του Ν. 2168/93 «Περί όπλων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με Ν.4678/20, σε συνδυασμό με άρθρο 187 παρ. 1 «Εγκληματική Οργάνωση» καθώς και άρθρο 41ΣΤ του Ν.2725/99 «Ερασιτεχνικός και επαγγελματικός αθλητισμός και άλλες διατάξεις» ως τροποποιήθηκε, συμπληρώθηκε και ισχύει μέχρι σήμερα), πράξεις συναφείς ή σχετιζόμενες με οπαδική βία.

 

Συνολικά 21 άτομα εμπλέκονται και για αγοραπωλησίες και χρήση ναρκωτικών ουσιών (παράβαση του Ν. 456/76 «Περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών», Ν.2168/93 «Περί όπλων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με Ν.4678/20 και του  Ν. 4139/2013 «Περί Εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις).

Πρωινές ώρες της Δευτέρας έγιναν 87 έρευνες σε οικίες, οχήματα και άλλους χώρους, καθώς και 10 σωματικές έρευνες με τη συνδρομή εκπροσώπων των δικαστικών αρχών Αθηνών και Πειραιά, στις κατοικίες των συλληφθέντων κατηγορουμένων αλλά και στις οικίες κατηγορουμένων οι οποίοι διέφυγαν τη σύλληψη.

Στη διάρκειά τους  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από μπλούζες και άλλα αντικείμενα της ομάδας του Ολυμπιακού, αλλά και άλλων ομάδων, τα οποία προφανώς αποτελούν «λάφυρα», κουκούλες τύπου full face, μαχαίρια, ρόπαλα, σιδερένια γκλοπς, σιδερογροθιές, φωτοβολίδες, κροτίδες, διάφορα ψηφιακά πειστήρια, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μέσα αποθήκευσης, ποσότητες ναρκωτικών ουσιών καθώς και το συνολικό ποσό των 23.170 ευρώ.

Στα σπίτια 9 κατηγορουμένων, συλληφθέντων και μη, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και αεροβόλα όπλα, όπλα κρότου, πυροβόλα όπλα και φυσίγγια.

Σε μία από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κροτίδες και μαχαίρι, που κατείχε από κοινού με τον πατέρα του. Σε άλλες περιπτώσεις κατασχέθηκαν και ναρκωτικά.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τη διενεργηθείσα προανάκριση έγιναν γνωστές όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Όπως προέκυψε, η επίθεση στου Ρέντη δεν αποτελούσε μεμονωμένο γεγονός, αλλά αντίθετα οι δράστες-οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού έχουν συγκροτήσει επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή εγκληματική δράση οργάνωση, τουλάχιστον από το έτος 2019, με σκοπό την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων σε βάρος αστυνομικών δυνάμεων και αντίπαλων οπαδών.

Η δράση τους λαμβάνει χώρα κυρίως στην Αττική, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου με αφορμή αγώνες της ομάδας του Ολυμπιακού εκτός Αττικής, προβαίνουν σε αξιόποινες πράξεις σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως στον Βόλο και στα Ιωάννινα.

Το χρονικό στου Ρέντη

Σχετικά με τη θανατηφόρα επίθεση σε βάρος αστυνομικών στου Ρέντη, στις 7/12/2023, έξω από το κλειστό  «Μελίνα Μερκούρη» στον αγώνα βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού παρευρέθηκαν για να τον παρακολουθήσουν περίπου 500 οπαδοί του Ολυμπιακού, εκ των οποίων περίπου οι 200, όπως προκύπτει από το σύνολο των ένορκων καταθέσεων και του βιντεοληπτικού υλικού, ήταν οργανωμένοι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, στις 21:15, κατά τη διάρκεια του πρώτου σετ, περίπου 150 οπαδοί, έχοντας οι περισσότεροι καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με κουκούλες τύπου full face, εξήλθαν σταδιακά του γυμναστηρίου και αφού συγκεντρώθηκαν επί της οδού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, δημιούργησαν οδοφράγματα, βάζοντας φωτιά σε 3 κάδους απορριμμάτων. Στη συνέχεια, «οργανωμένα και συντεταγμένα, εξαπέλυσαν ιδιαίτερα σφοδρές και απρόκλητες επιθέσεις εναντίον της Α-535 διμοιρίας» της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, η οποία λάμβανε μέτρα τάξης και ήταν τοποθετημένη στη συμβολή των οδών Α. Παπαδιαμάντη και Αγ. Σικελιανού.

«Κατά τις επιθέσεις, οι οπαδοί του Ολυμπιακού, έχοντας ανθρωποκτόνο σκοπό, εκσφενδόνιζαν εναντίον των αστυνομικών αυτοσχέδιους εκρηκτικούς και εμπρηστικούς μηχανισμούς τύπου βόμβας μολότοφ, φωτοβολίδες χειρός, φωτοβολίδες τύπου αλεξίπτωτου, πέτρες και άλλα αντικείμενα που ήταν πρόσφορα για επίθεση.

Κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, μία φωτοβολίδα τύπου αλεξίπτωτο έπληξε στο αριστερό πόδι (μηριαία αρτηρία) τον υπαρχιφύλακα Γιώργο Λυγγερίδη της Α-535 Δι.Α.Τ., προκαλώντας του ακατάσχετη αιμορραγία.

Ταυτόχρονα, ενώ ο τραυματίας υπαρχιφύλακας βρισκόταν στο έδαφος, ένας εκ των οπαδών του Ολυμπιακού ενεργοποίησε και έριξε προς το μέρος του αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος εξερράγη πλησίον του και τον τραυμάτισε και στο δεξί του πόδι».

Αστυνομικοί της διμοιρίας τού προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες ώσπου να προσέλθει σταθμός του ΕΚΑΒ και να τον διακομίσει στο Γ. Ν. Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», όπου υπεβλήθη σε άμεση χειρουργική επέμβαση, διασωληνώθηκε και παρέμεινε κλινήρης στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ακρωτηριάστηκε το τραυματισμένο του μέλος. Από τον αριστερό μηρό του τραυματία υπαρχιφύλακα αφαιρέθηκαν και κατασχέθηκαν μία οβίδα και θραύσματα οβίδας. Τελικά στις 27/12/2023 ο αστυνομικός απεβίωσε.

Με βάση το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ., η Α-535 Δι.Α.Τ. με τη συνδρομή και της Α-541, η οποία προσέγγισε από την οδό Αγίας Άννης, κατάφεραν να απωθήσουν προσωρινά τους επιτιθέμενους, οι οποίοι ανασυγκροτήθηκαν στις θύρες του γυμναστηρίου που βρίσκονται επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, απ’ όπου συνέχισαν τις επιθέσεις με ρίψεις αντικειμένων, σε βάρος αστυνομικών της Α-541 Δι.Α.Τ., ενώ παράλληλα τους απειλούσαν με τις φράσεις: «έχουμε πόλεμο κωλόμπατσοι, θα σας σκοτώσουμε όλους», «Νέα Σμύρνη σας χρειάζεται ξανά», «θα σας βρούνε όλους κρύους».

Αποτέλεσμα των τελευταίων επιθέσεων ήταν ο τραυματισμός αρχιφύλακα της διμοιρίας, ο οποίος μετά τη λήξη της υπηρεσίας του μετέβη στο 401 ΓΣΝΑ για διαγνωστικές εξετάσεις και μετά τη παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε.

Στη συνέχεια, με εντολή του Κέντρου Επιχειρήσεων, αναπτύχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις εξωτερικά του γυμναστηρίου προκειμένου να διασφαλίσουν τις πύλες εξόδου και να αποτρέψουν τυχόν έξοδο των οπαδών, από όπου προσήχθησαν στην έδρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής 426 άτομα, που βρίσκονταν στο γήπεδο.

Σε 384 εξ αυτών λήφθηκε γενετικό υλικό dna. Οι υπόλοιποι είτε ήταν ανήλικοι, είτε δεν συναίνεσαν. Επιπρόσθετα, λήφθηκαν δαχτυλικά αποτυπώματα και δείγματα από τα δάχτυλα όλων των προσαγόμενων, προκειμένου να ανιχνευθεί τυχόν πυρίτιδα. Μετά το πέρας των ενεργειών αυτών, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αστυνομικοί αναζήτησαν και εντόπισαν αντικείμενα – πειστήρια επί της οδού Α. Παπαδιαμάντη, όπου έλαβε χώρα το μεγαλύτερο μέρος των επιθέσεων.

Για τη φόρτωση και μεταφορά των αντικειμένων, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποίησαν 4 αυτοκίνητα, τα οποία συνόδευσαν από το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» έως το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» περί τις 10-15 μοτοσυκλέτες.

Μόλις τα αντικείμενα φορτώθηκαν στα αυτοκίνητα, ένας από τους κατηγορούμενους έδωσε εντολή να φύγουν γρήγορα για Ρέντη, με σκοπό να «γίνουμε με τους μπάτσους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Επιπρόσθετα, οι οπαδοί του Ολυμπιακού που βρίσκονταν εντός του γυμναστηρίου και συμμετείχαν στις επιθέσεις, κατά την παραμονή τους στο γυμναστήριο και μέχρις ότου προσαχθούν, πετούσαν ρούχα και αντικείμενα τα οποία κατείχαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων, ενώ προκάλεσαν και εστία φωτιάς στις τουαλέτες του γυμναστηρίου στην οποία έκαιγαν μέρη του ρουχισμού τους. Αστυνομικοί αναζήτησαν και εντόπισαν πλήθος των απορριφθέντων αυτών αντικειμένων. Από τις πράξεις αυτές προκλήθηκαν φθορές σε 5 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα. Επίσης, οι δράστες προκάλεσαν φθορές στο κυλικείο του γηπέδου, συνολικής αξίας 2.500 ευρώ, και συγκεκριμένα έσπασαν το ρολό, την πόρτα, ντουλάπια, ψυγεία και τη μηχανή του καφέ και αφαίρεσαν 800 ευρώ και προϊόντα αξίας 1.000 ευρώ. Οι φωτιές κατασβέστηκαν από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από το σύνολο των προσαγόμενων, ελήφθησαν αποτυπώματα και δείγματα προερχόμενα και από τα δύο χέρια, προς ανίχνευση υπολειμμάτων ενεργοποιημένης πυροτεχνικής σύνθεσης, καθώς και βιολογικό υλικό (παρειακό επίχρισμα) από τους προσαγόμενους που συναίνεσαν, προκειμένου να πραγματοποιηθούν συγκριτικές εξετάσεις με τυχόν ευρήματα στα κατασχεθέντα πειστήρια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Η ταυτοποίηση του δράστη της ανθρωποκτονίας

Κατόπιν ανώνυμων καταγγελιών που περιήλθαν στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής/Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής Και Προσωπικής Ελευθερίας, προσήχθη άνδρας, ο οποίος κατά την εξέτασή του ομολόγησε ότι είναι ο δράστης που τραυμάτισε τον υπαρχιφύλακα Λυγγερίδη. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση των άρθρων 14, 27, 42, 94 και 299 Π.Κ. «Απόπειρα Ανθρωποκτονίας», του Ν.2168/1993 «Περί Όπλων», ως ισχύει, καθώς και του Ν.4908/2022 «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας – κατοχή και χρήση φωτοβολίδων» και παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η αστυνομική προανάκριση & οι περαιτέρω έρευνες

Προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση, δηλαδή να ταυτοποιηθούν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που οργάνωσαν και σχεδίασαν την επίθεση, οι ηθικοί αυτουργοί της, και να ανευρεθούν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των υπολοίπων δραστών που εξήλθαν του « Μελίνα Μερκούρη», η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε ενδελεχή, πολύμηνη έρευνα.

Ειδικότερα, δεδομένου ότι οι δράστες των έκνομων ενεργειών ήταν ανάμεσα στους προσαχθέντες, προσήλθαν και κατέθεσαν 310 άτομα, κάποιοι εκ των οποίων και με συμπληρωματικές καταθέσεις, που είχαν παρευρεθεί στο κλειστό γυμναστήριο, ενώ τέθηκαν υπό το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων 3 άτομα, σύμφωνα με τις εγγυήσεις και τις διαδικασίες του άρθρου 218 Κ.Π.Δ. «Προστασία Μαρτύρων». Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, με τη διαδικασία της σάρωσης κεραιών τόσο για την υπόθεση στου Ρέντη, όσο και για άλλες υποθέσεις, που συμμετείχαν τα μέλη της οργάνωσης. Έγινε και άρση των επικοινωνιών με τη διαδικασία της επισύνδεσης καθώς και άρσεις επικοινωνιών σε μέλη της οργάνωσης για προγενέστερα χρονικά διαστήματα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε άρση σε 2 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες κατασχέθηκαν ως πειστήρια σε σημεία από τα οποία διήλθαν οι δράστες κατά την εκδήλωση των επιθέσεών τους.

Τα πειστήρια στον τόπο της δολοφονικής επίθεσης

Αστυνομικοί, κατά τη διενέργεια αυτοψίας, εντόπισαν αντικείμενα–πειστήρια στους χώρους που έλαβαν χώρα οι εν λόγω αξιόποινες πράξεις. Κατασχέθηκαν συνολικά 28 πειστήρια, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως όπλα στις επιθέσεις σε βάρος των αστυνομικών, και συγκεκριμένα φωτοβολίδες ναυτικού τύπου, φωτοβολίδες χειρός, συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων, υπολείμματα αυτοσχέδιων εμπρηστικών-εκρηκτικών μηχανισμών κ.α.

Επιπρόσθετα, αναζητήθηκαν, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά 64 πειστήρια, τα οποία αφορούν ρουχισμό που ξεφορτώθηκαν οι δράστες των επιθέσεων, με προφανή σκοπό να δυσχεράνουν την ταυτοποίησή τους.

Τέλος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν και πειστήρια που συνιστούν παράβαση του Νόμου Περί Εξαρτησιογόνων ουσιών.

Όλα τα κατασχεθέντα πειστήρια απεστάλησαν στα αρμόδια εργαστήρια προκειμένου να εξεταστούν.

Η εξέταση των φωτοβολίδων – Η σύγκριση με τα πειστήρια στο πόδι του αστυνομικού

Προκειμένου να εξακριβωθεί το είδος και ο τύπος της φωτοβολίδας που έπληξε τον θανόντα αστυνομικό, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. προέβη στην εργαστηριακή εξέταση ακέραιων φωτοβολίδων και προέκυψε ότι τα πειστήρια που αφαιρέθηκαν από το πόδι του θανόντος προέρχονται από φωτοβολίδα τύπου αλεξίπτωτου.

Η αστυνομία συνέλεξε βιντεοληπτικό υλικό από καταστήματα, επιχειρήσεις, το διαδίκτυο και άλλες πηγές. Σε ένα εξ αυτών, διακρίνεται το πέταλο στο οποίο βρίσκονταν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού, λίγο πριν εξέλθουν από το γήπεδο και στη συνέχεια η κίνησή τους, όπου κατόπιν εντολών 2 ατόμων, εξέρχονται προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς.

Ειδικότερα από την ανάλυση του βιντεοληπτικού υλικού προέκυψε ότι περί ώρα 18:30, περίπου 35 με 40 άτομα, τα οποία επέβαιναν σε περίπου 10 με 15 μοτοσυκλέτες και 4 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν έξω από το γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκη», μπροστά από τη θύρας των επισήμων (VIP) του γηπέδου. Αφού τοποθέτησαν τα «πολεμοφόδια» εντός των αυτοκινήτων, σχημάτισαν κονβόι «προστατεύοντας»-συνοδεύοντας οι μοτοσυκλέτες τα αυτοκίνητα και κινήθηκαν οργανωμένα και συντονισμένα με προορισμό το γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα, όπου έφθασαν περί την 19:45 ώρα.

Ταυτοποιήθηκαν 61 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που εξήλθαν του γηπέδου για να επιτεθούν στους αστυνομικούς της Α-535 ΔΙ.Α.Τ. και οι ηθικοί αυτουργοί της ανθρωποκτονίας του υπαρχιφύλακα Λυγγερίδη.

«Απρόκλητη επίθεση»

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., οι επιθέσεις των οπαδών του Ολυμπιακού, ήταν απρόκλητες και μάλιστα η Α-535 ΔΙ.Α.Τ., βρισκόταν σε μεγάλη απόσταση από το γήπεδο διεξαγωγής του αγώνα. «Αυτό δείχνει και τη μεγάλη θέληση των μελών της εγκληματικής οργάνωσης να πραγματοποιήσουν τις σφοδρές επιθέσεις τους.

Αφορμή για την εκδήλωση των επιθέσεών τους ήταν η συμπλήρωση 15 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου (6/12/2008), ενώ επίσης θέλησαν να δώσουν και συνέχεια στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν, στις 3/12/2023 στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, λίγο πριν και αμέσως μετά τη λήξη του αγώνα ποδοσφαίρου, ανάμεσα στις ομάδες Βόλος-Ολυμπιακός».

Η ΕΛ.ΑΣ. σημειώνει πως «κατάφερε να εξιχνιάσει πλήρως το πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο των οπαδών του Ολυμπιακού. Ειδικότερα, 34 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης (ένας εξ αυτών ανήλικος), συγκεντρώθηκαν εξωτερικά του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης, έξω από τη  συρόμενη πόρτα των VIP, περί την 18:30 ώρα της 07/12/2023 και παρέμειναν ως περίπου την 19:30 ώρα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο σημείο, τα 2 ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έδωσαν εντολή σε έναν ανήλικο κι έναν ενήλικα να μεταβούν σε βενζινάδικο προκειμένου να εφοδιαστούν με βενζίνη και επιπλέον ο ένας εκ των ηγετικών μελών έστειλε άλλον να μεταβεί στην οικία του ώστε να φέρει δυναμίτες.

Πρωτοβουλία, χωρίς να λάβει σχετική εντολή, ανέλαβε άλλος κατηγορούμενος, ο οποίος επίσης μετέβη σε βενζινάδικο προκειμένου να εφοδιαστεί με βενζίνη. Αφού εφοδιάστηκαν με τουλάχιστον 10 πλαστικά μπουκάλια του 0,5 λίτρου βενζίνη, ένας από τους κατηγορούμενους έβγαλε από το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που χρησιμοποίησε την επίμαχη ημέρα περίπου 10 δυναμίτες, τους οποίους έδωσε σε 9 μέλη (μεταξύ αυτών και ο ανήλικος), προκειμένου να κατασκευάσουν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Επιπλέον, αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς κατασκεύασαν με την άφιξη στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» άλλοι δύο από τους δράστες. Παράλληλα, άλλα δύο μέλη της οργάνωσης είχαν στην κατοχή τους από δύο ναυτικές φωτοβολίδες.

Όπως αποτυπώνεται σε απομαγνητοφωνημένη συνομιλία, υπάρχει μεγάλη ανησυχία από αυτούς, μήπως από την προανάκριση εντοπιστούν οι προπαρασκευαστικές ενέργειές τους, με έναν από τα ηγετικά στελέχη να τους παρέχει πληροφορίες σχετικά με σημεία που η ΕΛ.ΑΣ. έχει αιτηθεί και παραλάβει βιντεοληπτικό υλικό.

Τέλος, δύο από τους εμπλεκόμενους, προφανώς για να μην υπάρχει ο κίνδυνος να εντοπιστούν τα αυτοκίνητά τους από κάμερες ασφαλείας καταστημάτων, χρησιμοποίησαν ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, ώστε να καταστήσει δυσχερέστερη η ενδεχόμενη ταυτοποίησή τους.

Με την άφιξή τους στο σημείο, δύο από τους δράστες παρέμειναν εξωτερικά του γυμναστηρίου ώστε να κατασκευάσουν επιπλέον αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Το πολύ καλά οργανωμένο σχέδιο των μελών της εγκληματικής οργάνωσης ήταν οι επιθέσεις να γίνουν μετά το πέρας του αγώνα, εξωτερικά του γηπέδου», αναφέρει το διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.

Με την άφιξη στο γήπεδο του ηγετικού μέλους της οργάνωσης, άλλαξε το πλάνο και τελικά η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγο μετά το πέρας του 1ου σετ. Στο βιντεοληπτικό υλικό μάλιστα, εμφανίζεται ο εν λόγω δράστης να βρίσκεται στο παρκέ του γηπέδου και να συνομιλεί με άλλον εκ της ηγετικής ομάδας. Ο τελευταίος εμφανίζεται να πληκτρολογεί για αρκετά δευτερόλεπτα στο κινητό του και αμέσως μετά εξέρχεται από την πλαϊνή θύρα. Λίγο μετά σημειώνονται οι επιθέσεις.

«Οι δράστες, έχοντας άριστη γνώση των τεχνικών ταυτοποίησης από τις αστυνομικές Αρχές, προαποφάσισαν οι επιθέσεις να γίνουν στο εν λόγω γήπεδο, διότι στερείται καμερών ασφαλείας, σε αντίθεση με τα γήπεδα “Γ. Καραϊσκάκης” και Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας», επισημαίνει η ΕΛ.ΑΣ.

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου είχαν και άλλοι δύο εκ των κατηγορουμένων, οι οποίοι είναι αυτοί που εντόπισαν το σημείο που ήταν τοποθετημένη η Α-535 Δι.Α.Τ..

Τελικά, ένας από αυτούς ο οποίος παρέμεινε εξωτερικά του «Μελίνα Μερκούρη» για να κατασκευάσει αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, εισήλθε λίγο πριν το πέρας του πρώτου σετ στο πέταλο που βρίσκονταν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού και έδωσε την εντολή να βγουν έξω. Χαρακτηριστικά νοήματα με τα χέρια του, προκειμένου να εξέλθουν οι οπαδοί του Ολυμπιακού έκανε και άλλος εκ των συλληφθέντων.

Άμεσα εξήλθε το πρώτο γκρουπ των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με σκοπό να επιτεθούν στους αστυνομικούς. Όσο οι δράστες ανέμεναν εντολή για την έναρξη της επίθεσης, σταδιακά εξήλθαν του γηπέδου και άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Στις επιθέσεις συμμετείχαν και δράστες οι οποίοι δεν φαίνονται στο βιντεοληπτικό υλικό να βρίσκονται στο γήπεδο, καθώς ανέμεναν τους υπόλοιπους δράστες να εξέλθουν για να πραγματοποιήσουν από κοινού την επίθεσή τους.

«Κάθε δράστης που συμμετείχε στις σφοδρές επιθέσεις γνώριζε πολύ καλά το σχέδιο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι, αν και οι οπαδοί του Ολυμπιακού στους αγώνες της ομάδας τους φέρουν περιβολή ανάλογη με τα χρώματα της ομάδας που υποστηρίζουν (ερυθρόλευκα), εκείνη την ημέρα η συντριπτική πλειοψηφία φορούσε μαύρα ρούχα και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου full face και half face καθώς και μάσκες μίας χρήσης», αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ.

Στην έξοδο τους από το γήπεδο, τους ανέμεναν τα ηγετικά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι μοίρασαν ναυτικές φωτοβολίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, που είχαν εξέλθει από το κλειστό γυμναστήριο και ανέμεναν καρτερικά την εντολή για να κινηθούν κατά της διμοιρίας της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάποιοι εξ αυτών είχαν δικά τους καπνογόνα, στυλό εκτόξευσης φωτοβολίδων και ναυτικές φωτοβολίδες. Τελικά η εντολή αυτή δόθηκε από τα δύο ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς τη διμοιρία. Σύμφωνα με την εντολή του ενός εξ αυτών, μόλις αυτός θα έριχνε την πρώτη μολότοφ, τότε οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν να εκτοξεύουν κατά των αστυνομικών τα αντικείμενα με τα οποία είχαν εφοδιαστεί. Πράγματι, το σχέδιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη και τον τραυματισμό ενός ακόμη αστυνομικού, «εκτελέστηκε κατά γράμμα».

Μετά την εκδήλωση των σφοδρών και με ανθρωποκτόνο πρόθεση επιθέσεων, οι αστυνομικοί κατάφεραν να απωθήσουν τους δράστες, η πλειοψηφία των οποίων εισήλθε ξανά στο κλειστό γυμναστήριο. «Η βαναυσότητα της επίθεσης που σκοπό είχε την ανθρωποκτονία σε βάρος αστυνομικού εμφαίνεται και στην από 7/12/20223 έκθεση απλής αυτοψίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία από τη ρίψη βεγγαλικών/πυροτεχνημάτων και σε σχέση με την μεγάλη παρουσία ατόμων λόγω των οδομαχιών που διεξήχθησαν στη συγκεκριμένη περιοχή μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο. Άλλωστε και οι ίδιοι οπαδοί της ομάδας του Ολυμπιακού, σε μεταξύ τους επικοινωνία, παραδέχονται ότι με βάσει τα πολεμοφόδια που είχαν στην διάθεσή τους, οι δράστες, ο σκοπός τους ήταν να σκοτώσουν αστυνομικό. Μάλιστα μετά την “επίτευξη του στόχου τους’ ανάρτησαν στο Instagram φωτογραφία που καταδεικνύει την ικανοποίησή τους για το αίσιο για αυτούς αποτέλεσμα».

Χαρακτηριστική είναι και η τηλεφωνική επικοινωνία που πραγματοποίησε λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του αστυνομικού ένας εκ των κατηγορουμένων με φίλο του όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «ευθεία βολή… Τα πήγανε δέκα άτομα εκεί τα άδειασαν όλα… είχανε 40 δυναμίτες, δεν ήταν μόνο ναυτικές, ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα… Πήγανε για θάνατο…»..

«Άπαντες οι δράστες, αποδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι έχουν άριστη γνώση των μεθόδων που χρησιμοποιεί η Ελληνική Αστυνομία για την ταυτοποίηση δραστών, έκαψαν μέρος του ρουχισμού τους στις τουαλέτες του γηπέδου, ενώ κάποιοι εξ αυτών απέρριψαν εξωτερικά του γηπέδου μέρος του ρουχισμού τους ή άλλαξαν τα ρούχα τους με άλλους δράστες οπαδούς του Ολυμπιακού, ώστε να δυσχεράνουν όσο το δυνατόν το έργο των αστυνομικών Αρχών και να καταστεί αδύνατη, η πιθανή ταυτοποίησή τους με ανευρεθέν βιντεοληπτικό υλικό», σημειώνει το πολυσέλδιο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.

Διέφυγαν

Τέσσερα άτομα, εκ των οποίων δύο ηγετικά στελέχη, που επιβεβαιωμένα βρέθηκαν στο γήπεδο, όπως άλλωστε προκύπτει και από σωρεία καταθέσεων, κατάφεραν να διαφύγουν από το «Μελίνα Μερκούρη», χωρίς να προσαχθούν. «Εκτιμάται σφόδρα ότι διέφυγαν αμέσως μετά το πρώτο στάδιο των επιθέσεων, προτού οι διμοιρίες της Αστυνομίας με κίνηση τακτικής καταφέρουν να απωθήσουν τους επιτιθέμενους προς το γήπεδο ή εισήλθαν σε αυτοκίνητα παιχτών των αθλητικών αποστολών και διέφυγαν μαζί τους».
Επίσης της προσαγωγής κατάφερε να διαφύγει άλλος κατηγορούμενος, ο οποίος παρόλο που βρισκόταν στο γήπεδο, όταν οι διμοιρίες της Ελληνικής Αστυνομίας εγκλώβισαν τους δράστες, κατάφερε να επιβιβαστεί σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο και να διαφύγει.

Οι ηθικοί αυτουργοί

Αξιοποιώντας το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικό, ήτοι άρση απορρήτου, καταθέσεις μαρτύρων, καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, επισκόπηση βιντεοληπτικού υλικού, άρση απορρήτου και εργαστηριακές εξετάσεις της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, η ΕΛ.ΑΣ. κατάφερε να ταυτοποιήσει 141 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συμμετείχαν στην επίθεση, καθώς επίσης και τον ρόλο του κάθε δράστη.

Πέντε από τα μέλη της οργάνωσης χαρακτηρίζονται ως οι ηθικοί αυτουργοί, καθώς, όπως προκύπτει από το συλλεχθέν προανακριτικό υλικό, με πρόθεση προκάλεσαν την απόφαση του φυσικού αυτουργού να τραυματίσει θανάσιμα τον υπαρχιφύλακα, όπως και την απόφαση των υπολοίπων μελών της να συμμετάσχουν στις επιθέσεις με σκοπό να σκοτώσουν αστυνομικό.

Ένας από αυτούς, φορώντας καπέλο, ευρισκόμενος στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου, συνομίλησε με άλλον, ο οποίος βρισκόταν στη κερκίδα των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού, πλησίον της πλαϊνής πόρτας. Στη συνέχεια, αμφότεροι εξήλθαν του γηπέδου, ανέμεναν εξωτερικά του τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, και όταν αυτοί εξήλθαν τους μοίρασαν τα πολεμοφόδια και τους έδωσαν εντολή να τους ακολουθήσουν. Και όταν αυτοί εκτοξεύσουν τα αντικείμενα που κρατούσαν, δηλαδή ο ένας τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό και ο άλλος τη ναυτική φωτοβολίδα, να ρίξουν με τη σειρά τους τα αντικείμενα που είχε στην κατοχή του ο καθένας προς τις αστυνομικές δυνάμεις.

Τέλος, οι άλλοι δύο εκ των ηθικών αυτουργών είναι αυτοί που μετέφεραν το σήμα έναρξης των επιθέσεων στους δράστες που βρίσκονταν εντός του «Μελίνα Μερκούρη», προτρέποντάς τους να εξέλθουν του γηπέδου.

Οι φυσικοί αυτουργοί

Πέραν των ηθικών αυτουργών, ταυτοποιήθηκαν 141 δράστες, που συμμετείχαν ως φυσικοί αυτουργοί στις επιθέσεις και ο ρόλος του καθενός δράστη στη δολοφονική επίθεση. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και τα τέσσερα ηγετικά στελέχη.

Οι καταθέσεις

Στην ΕΛ.ΑΣ. κατέθεσαν η πλειοψηφία των ατόμων που παρευρίσκονταν στο «Μελίνα Μερκούρη» κατά τη διεξαγωγή του αγώνα και λήφθηκε από αυτούς ένορκη κατάθεση. Λόγω του θανάσιμου τραυματισμού του αστυνομικού, κάποιοι οπαδοί του Ολυμπιακού επιθυμούσαν να καταθέσουν σχετικά με τον τρόπο οργάνωσης των οργανωμένων οπαδών της «Θύρας 7».

Για τον λόγο αυτόν, 3 εξ αυτών τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν τα στοιχεία ταυτότητάς τους.

 

Πηγή: Ναυτεμπορική 

Διαβάστε επίσης

Δωρεάν, διαδικτυακά σεμινάρια από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Επαγγελματικό ΕπιμελητήριοΕλλάδα

  Εννέα, δωρεάν, διαδικτυακά σεμινάρια με στόχο την εκπαίδευση και κατάρτιση των μελών του, σε θέματα πωλήσεων, διαπραγμάτευσης, branding και μάρκετινγκ προσφέρει το Επαγγελματικό ...

Aπομακρύνεται σταδιακά η αφρικανική σκόνη – Στους 25 βαθμούς Κελσίου θα φτάσει η θερμοκρασίαΕλλάδα

  Σταδιακά και από τα δυτικά απομακρύνεται η αφρικανική σκόνη από τη χώρα, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ Παναγιώτη Γιαννόπουλο . Το απόγευμα το φαινόμενο θα έχει περιοριστεί στ...

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα – Απόκοσμη η εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το ξημέρωμα της ΤετάρτηςΕλλάδα

Ακόμη μία ημέρα που οι περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως στα νότια, δείχνουν απόκοσμες από την αφρικανική σκόνη . Το ξημέρωμα της Τετάρτης 24 Απριλίου , βρίσκει την Αθήνα μέσ...

Ένταση στη συζήτηση για το νέο δικαστικό χάρτη – Επίθεση Φλωρίδη σε ΠΑΣΟΚ – «Πυρά» από την αντιπολίτευσηΕλλάδα

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή, όπου ξεκίνησε την Τρίτη, στην αρμόδια επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο ...

"Απόκοσμο τοπίο στην κόκκινη ομίχλη" και η Αττική από την αφρικανική σκόνη - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΕλλάδα

Απόκοσμες είναι οι εικόνες που έχει προκαλέσει η αφρικανική σκόνη η οποία «καταπίνει» ολόκληρη τη χώρα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις της σκόνης είναι εμφανείς και στην Αττική, με την ατ...

Δόμνα Μιχαηλίδου: "Το ΜΤΠΥ αποτελεί πρότυπο για το πως μια Δημόσια Υπηρεσία  μπορεί να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των μελών της"Ελλάδα

«Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) επιβεβαιώνει πως μια Δημόσια Υπηρεσία μπορεί να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των μ...

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη στην Αθήνα (φωτογραφίες) - Πότε υποχωρεί το φαινόμενοΕλλάδα

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής από την αφροκανική σκόνη η οποία έκανε την επανεμφάνισή της. Τα στιγμιότυπα από την Αθήνα όπως τα καταγράφουν οι φωτογραφίες ...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Διώξεις με βαρύτατες κατηγορίες για 28 κακουργήματα και πλημμελήματα στους 67 συλληφθέντεςΕλλάδα

Βαρύτατες κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα και πλημμελήματα αποδίδονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος όσων συμμετείχαν στη δράση εγκληματικής οργάνωσης οπα...