ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δόμνα Μιχαηλίδου: "Το ΜΤΠΥ αποτελεί πρότυπο για το πως μια Δημόσια Υπηρεσία μπορεί να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των μελών της"

«Η αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) επιβεβαιώνει πως μια Δημόσια Υπηρεσία μπορεί να μεταβεί στην ψηφιακή εποχή προς όφελος των μελών της. Αποτελεί δε χειροπιαστή απόδειξη, ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται εδώ για να δίνει λύσεις. Βρίσκεται δίπλα στους ασφαλισμένους συνταξιούχους με έργα και πράξεις».

 

Αυτό δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, στον χαιρετισμό της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) με θέμα: «Μετάβαση στη Νέα Ψηφιακή Εποχή «Ενάμισης Αιώνας Προσφοράς στην Οικογένεια των Δημοσίων Υπάλληλων».

 

«Στο πλαίσιο της σύγχρονης ψηφιακής εποχής» είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) έχει κάνει τεράστια βήματα προόδου. Με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών με την αυτοματοποίηση διαδικασιών οι λειτουργίες του Ταμείου έχουν απλοποιηθεί με ταυτόχρονη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων του».

 

Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στον μηδενισμό του στοκ των ληξιπρόθεσμων μερισμάτων. Όπως είπε: «χωρίς καμία καθυστέρηση πλέον, οι 300.000 δικαιούχοι λαμβάνουν τα μερίσματά τους. Οι νέοι συνταξιούχοι λάμβάνουν τα μερίσματά τους μέσα σε έναν μήνα. Η δε εξυπηρέτηση τους, άμεσα ή μέσω του 1555, είναι υποδειγματική. Αυτό αποτυπώνεται και στη μείωση των οχλήσεων οι οποίες έχουν υποχωρήσει στο 20% σε σχέση με αυτό παραλάβαμε το 2019. Και συνεχίζουμε».

 

Η Δόμνα Μιχαηλίδου, ανέφερε επίσης πως: «ο στόχος είναι η περαιτέρω αναβάθμιση και αυτοματοποίηση των λειτουργιών του ΜΤΠΥ, αλλά και όλων των υπηρεσιών που διαχειρίζονται εισφορές και αποταμιεύσεις εργαζομένων και συνταξιούχων. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι μπορούν να εξυπηρετούνται γρήγορα, να ενημερώνονται αποτελεσματικά και να αισθάνονται ασφάλεια και εμπιστοσύνη προς τα Ταμεία τους».

 

«Θα συνεχίσουμε» είπε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «να προωθούμε την καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση για να διασφαλίσουμε ότι το ΜΤΠΥ θα συνεχίσει να είναι ένας θεσμός αποδοτικός για όλους τους Δημόσιους Υπαλλήλους στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχύσουμε τον αριθμό των υπαλλήλων του ΜΤΠΥ».

 

Ολοκληρώνοντας την ομίλια της η Δόμνα Μιχαηλίδου συνεχάρει, τους υπαλλήλους, τη Διοίκηση και όλους τους συνεργάτες του ΜΤΠΥ και τους κάλεσε να συνεχίσουν με την ίδια αφοσίωση, διατηρώντας την παράδοση και τις αξίες που έχουν κάνει το ΜΤΠΥ ένα σύμβολο ασφάλειας και σταθερότητας για περισσότερο από ενάμιση αιώνα.

 

Σημειώνεται ότι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων είναι Ειδικό Ταμείο του Κράτους, Αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που λειτουργεί από το 1867. Αποτελεί το μεγαλύτερο Ταμείο πρόσθετης-επικουρικής ασφάλισης στην Ελλάδα (δεύτερο μετά τον e-ΕΦΚΑ), με δικό του προϋπολογισμό-χωρίς χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με ταμειακές ροές εφάμιλλες του ΟΠΕΚΑ και της ΔΥΠΑ.

 

Σήμερα εξυπηρετεί 301.000 μερισματούχους-συνταξιούχους και 303.000 μετόχους-ασφαλισμένους δημοσίους υπαλλήλους, καταβάλλοντας σε τριμηνιαία βάση ανταποδοτικό μέρισμα. Το μέσο μηνιαίο ατομικό μέρισμα ανέρχεται σε 120 ευρώ και το αντίστοιχο χηρικό σε 47 ευρώ. Μάλιστα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία στο τέλος Μαρτίου το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων κατέβαλε στο σύνολο των μερισματιούχων πάνω από 79 εκατ. ευρώ για το Α΄ τρίμηνο του 2024. Επιπλέον κατέβαλε με έκτακτη πληρωμή αναδρομικά ποσά μερισμάτων ύψους  άνω του 1,5 εκατ. ευρώ σε πάνω από 2.800  νέους δικαιούχους ατομικών μερισμάτων και μεταβιβάσεων σε μέλη ορφανικών οικογενειών μερισματούχων, με ημερομηνία πρωτοκόλλου υποβολής των δικαιολογητικών τους  έως και 29/2/2024.

 

 

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βασίλης Σπανάκης και ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκος Μηλαπίδης.

 

 

 

Ο κ. Τσακλόγλου, κατά την διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε ότι: «Στόχος μας το Ταμείο να αναβαθμίζει διαρκώς τη λειτουργία του, να αξιοποιεί την τεχνολογία με την αρωγή και τη συνδρομή του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Η σημερινή εκδήλωση αναδεικνύει την κομβική σημασία της προσαρμογής του ΜΤΠΥ στο ψηφιακό περιβάλλον, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η έκρηξη της τεχνολογίας που καταγράφεται στις μέρες μας. Το ΜΤΠΥ έχοντας συμπληρώσει περισσότερο από ενάμιση αιώνα λειτουργίας και προσφοράς στις οικογένειες των Δημοσίων Υπαλλήλων, επιδιώκει την μετάβαση στη νέα εποχή της ψηφιακής διακυβέρνησης υιοθετώντας αυτοματοποιημένες διαδικασίες προκειμένου να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα μέλη του.Στο πλαίσιο αυτό όχι μόνο μηδένισε τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του αλλά πλέον απονέμει αυτοματοποιημένα το μέρισμα, αποκλείοντας τη δημιουργία νέων ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων. Από το Μάρτιο 2022 έχει ξεκινήσει η υπηρεσία ηλεκτρονικής διαχείρισης αιτήσεων και εγγράφων, οι ψηφιακές υπηρεσίες του Ταμείου εντάχθηκαν στο Gov.gr, το Ταμείο εντάχθηκε στο 1555 και, τέλος, κατάφερε να ψηφιοποιήσει το σύνολο του αρχείου του και να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό του.  Στόχος μας είναι το ΜΤΠΥ να μείνει στο δρόμο της συνεχούς τεχνολογικής αναβάθμισης».

 

 

 

Όπως ανέφερε ο κ. Σπανάκης: «Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων έχει μια τεράστια ιστορία και αριθμεί σήμερα πάνω από 600.000 μέλη. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις προσπάθειες που καταβάλλουν τόσα χρόνια αθόρυβα και αποτελεσματικά. Η ψηφιακή μετάβαση είναι σήμερα μία πραγματικότητα. Έχει κατακτήσει πολλά πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας και της καθημερινότητάς μας και συνεχίζει να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήδη από την πρώτη στιγμή της προηγούμενης θητείας έδωσε προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση του κράτους. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Κράτους δεν αποτελεί έναν επιφανειακό μοντερνισμό, αλλά συνιστά μία σπουδαία τομή, έναν κοινωνικό εκσυγχρονισμό και μία μετάβαση σε μία δυναμική οικονομία και σε μία δίκαιη κοινωνία».

 

 

 

Ο κ. Μηλαπίδης, δήλωσε ότι: «Κάθε ψηφιακή συναλλαγή είναι μια αναμονή σε ουρά που δεν έγινε - Το 2022 κάθε πολίτης κατά μέσο όρο απέφυγε περισσότερες από 100 ουρές. Πάνω από 1,5 αιώνα αυτό το Ειδικό Ταμείο παρουσιάζει αξιοσημείωτη κοινωνική πολιτική αλληλεγγύης, συνεισφέροντας σε περιόδους δοκιμασίας του Έθνους. Κάθε ψηφιακή συναλλαγή είναι μια αναμονή σε ουρά που δεν έγινε. Έτσι, υπολογίζεται ότι το 2022 κάθε πολίτης κατά μέσο όρο απέφυγε περισσότερες από 100 ουρές. Το Μετοχικό Ταμείο πρωταγωνιστεί και στην ψηφιακή μετάβαση. Το επίπεδο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων έχει αλλάξει προς το καλύτερο αξιοποιώντας και την τεχνολογική πρόοδο. Η «επένδυση» που συντελείται αυτή τη στιγμή για την αναβάθμιση των συστημάτων και υποδομών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα του φορέα να αντλεί στοιχεία από τους φακέλους μητρώου των εργαζομένων, να ενημερώνει λοιπούς ασφαλιστικούς φορείς και να διεκπεραιώνει αιτήματα των πολιτών αποτελεί τον πυρήνα της αλλαγής στην οργανωτική και διοικητική βάση του φορέα. Η ψηφιοποίηση ωστόσο, δεν συντελείται μόνη της. Η διοίκηση και οι υπάλληλοι του ταμείου είναι αυτοί που εντοπίζουν πρώτοι τα σημεία που απαιτούν αναβάθμιση και δίνουν ανθρώπινο πρόσωπο στις νέες τεχνολογίες και τις χρησιμοποιούν για την καθημερινή εξυπηρέτηση του πολίτη».

 

Ο Διοικητής και Πρόεδρος του ΔΣ του ΜΤΠΥ, Επαμεινώνδας Ατσαβές, δήλωσε ότι: «Το Μ.Τ.Π.Υ πιστό στις αξίες και τις παραδόσεις του συμπληρώνει 157 έτη προσφοράς στην οικογένεια των δημοσίων υπαλλήλων. Με τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή ο δημόσιος υπάλληλος πρέπει να γνωρίζει ότι θα λάβει άμεσα και έγκυρα το μέρισμα που δικαιούται. Με την συνδρομή του στελεχιακου δυναμικού του και την καθοδήγηση της πολιτικης ηγεσιας του Υπουργείου Εργασιας και Κοινωνικής Ασφαλισης το Μ.Τ.Π.Υ έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο και πρότυπο δημοσιο οργανισμό. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς και το επόμενο χρονικό διαστημα».

 

Διαβάστε επίσης

«Πνιγμένη» στην αφρικανική σκόνη η χώρα – Απόκοσμη η εικόνα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης το ξημέρωμα της ΤετάρτηςΕλλάδα

Ακόμη μία ημέρα που οι περισσότερες περιοχές της χώρας, κυρίως στα νότια, δείχνουν απόκοσμες από την αφρικανική σκόνη . Το ξημέρωμα της Τετάρτης 24 Απριλίου , βρίσκει την Αθήνα μέσ...

Ένταση στη συζήτηση για το νέο δικαστικό χάρτη – Επίθεση Φλωρίδη σε ΠΑΣΟΚ – «Πυρά» από την αντιπολίτευσηΕλλάδα

Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή, όπου ξεκίνησε την Τρίτη, στην αρμόδια επιτροπή, η επεξεργασία του νομοσχεδίου για το νέο δικαστικό χάρτη, με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο ...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Το χρονικό της οπαδικής επίθεσης και η αναζήτηση των δραστώνΕλλάδα

Νεότερα, αποκαλυπτικά στοιχεία σχετικά με την εξιχνίαση της δολοφονικής επίθεσης οπαδών σε βάρος αστυνομικών της Δ.Α.Ε.Α., που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Γιώργου Λυγγερίδη,...

"Απόκοσμο τοπίο στην κόκκινη ομίχλη" και η Αττική από την αφρικανική σκόνη - Δείτε βίντεο και φωτογραφίεςΕλλάδα

Απόκοσμες είναι οι εικόνες που έχει προκαλέσει η αφρικανική σκόνη η οποία «καταπίνει» ολόκληρη τη χώρα. Οι υψηλές συγκεντρώσεις της σκόνης είναι εμφανείς και στην Αττική, με την ατ...

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη στην Αθήνα (φωτογραφίες) - Πότε υποχωρεί το φαινόμενοΕλλάδα

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στο Λεκανοπέδιο Αττικής από την αφροκανική σκόνη η οποία έκανε την επανεμφάνισή της. Τα στιγμιότυπα από την Αθήνα όπως τα καταγράφουν οι φωτογραφίες ...

Δολοφονία Λυγγερίδη: Διώξεις με βαρύτατες κατηγορίες για 28 κακουργήματα και πλημμελήματα στους 67 συλληφθέντεςΕλλάδα

Βαρύτατες κατηγορίες για σοβαρά κακουργήματα και πλημμελήματα αποδίδονται στην ποινική δίωξη που άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος όσων συμμετείχαν στη δράση εγκληματικής οργάνωσης οπα...

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών του Daniel και του Elias στη ΘεσσαλίαΕλλάδα

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias», παρέστη το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Δημοτικό Κ...

Ν. Χαρδαλιάς: Με ολιστικές παρεμβάσεις αναβαθμίζουμε την Ανατολική Αττική- Εγκαινιάστηκε το ΚΕΛ Κορωπίου – ΠαιανίαςΕλλάδα

  Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα στη χώρα, το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας (ΚΕΛ Κ-Π), εγκαινιάστηκε σήμερα, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Νίκου Χ...