ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοιός: Στον αέρα οι διακοπές εκατομμυρίων, η Ισπανία προειδοποιεί για πιθανό lockdowvn στον τουρισμό! - Ρεπορτάζ του Euronews

Η οικονομία της Ισπανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό - και έχει καταστραφεί από την πανδημία.

 Ο σχεδιασμός εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο για διακοπές το καλοκαίρι του 2021, ουσιαστικά παραμένει μετέωρος μετά από τις εισηγήσεις της κυβέρνησης και των ειδικών στην Ισπανία ότι η χώρα το πιθανότερο είναι να μην είναι έτοιμη για μια κανονική τουριστική περίοδο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του θα είναι έτοιμη «προοδευτικά» να δεχθεί τα εκατομμύρια των ξένων τουριστών, μόνο εφόσον θα έχει εμβολιαστεί το 70% των πολιτών της κατά του COVID-19 - ένας στόχος που εκτιμά ότι δεν θα επιτευχθεί παρά μόνο πολύ αργότερα φέτος.

"Μόνο ο μαζικός εμβολιασμός θα ανοίξει το δρόμο προς την ομαλότητα που θέλουμε", είπε την Τετάρτη, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στη Μαδρίτη.

"Η κυβέρνηση εργάζεται για τον εμβολιασμό με τον υψηλότερο δυνατό ρυθμό ... για να φτάσει στο τέλος του καλοκαιριού με 70%, κάτι που θα επιτρέψει στην Ισπανία να είναι προοδευτικά καλύτερα προετοιμασμένη να δεχθεί διεθνείς τουρίστες."

Προσθέτοντας διαβεβαιώσεις, είπε ότι η Ισπανία ήταν η "ένατη χώρα στον κόσμο" για τα ποσοστά εμβολιασμού "και μία από τις πρώτες στην Ευρώπη".

Ο πρωθυπουργός Πέτρος Σαντσές θα προσπαθήσει να αυξήσεις τον ρυθμό των εμβολιασμών στη χώρα του

Η ομιλία αυτή του πρωθυπουργού της Ισπανίας ήδη ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια προαναγγελία γενικής απαγόρευσης του τουρισμού μέχρι το 70% των Ισπανών να εμβολιαστούν - αλλά οι υπουργοί έσπευσαν για ευνόητους λόγους σε αποσαφηνίσεις.

"Η προτεραιότητά μας το 2021 είναι η επανενεργοποίηση της τουριστικής δραστηριότητας και η επανέναρξη της ασφαλούς κινητικότητας παγκοσμίως το συντομότερο δυνατό", δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού Ρέις Μαρότο.

«Εργαζόμαστε για να υιοθετήσουμε ένα κοινό πλαίσιο προβλέψιμης δράσης για να δώσουμε εμπιστοσύνη στους τουρίστες και ελπίζουμε ότι στο τέλος της άνοιξης, και ειδικά το καλοκαίρι, ότι τα διεθνή ταξίδια θα συνεχιστούν και ότι οι άνθρωποι θα επιλέξουν την Ισπανία».

Ο Juan Gonzalez-Barba, υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, πρόσθεσε ότι η ελπίδα ήταν «πολύ μεγαλύτερη» τώρα για τη θερινή περίοδο, λέγοντας ότι ελπίζει ότι τα ταξίδια θα «αρχίσουν να ανακάμπτουν, εφόσον τα ποσοστά εμβολιασμού θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ειδικά μετά το Πάσχα.

 Πόσο σημαντικό είναι αυτό για την Ισπανία;

Πολύ. Ο ισπανικός τουριστικός τομέας απασχολεί περίπου 2,6 εκατομμύρια άτομα και αντιπροσωπεύει το 12% του ΑΕΠ της χώρας.

Το 2019, 10 εκατομμύρια τουρίστες ταξίδεψαν στην Ισπανία μόνο τον μήνα Ιούλιο. Συγκρίνετε αυτό με τα 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες τον Ιούλιο του 2020 - αυτό είναι κατά 75% πτώση. Οι χειρότεροι μήνες τον Μάιο και τον Ιούνιο, ωστόσο, δεν είδαν καθόλου διεθνείς τουρίστες.

Εκείνη την εποχή, ένας εμπειρογνώμονας του κλάδου υπολόγισε ότι ο τομέας είχε χάσει κατά μέσο όρο 5 δισεκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα από την πρώτη εμφάνιση ιών τον Μάρτιο. Οι αγορές κατά τους πρώτους πέντε μήνες του 2020 είχαν επίσης μειωθεί κατά 62%.

«Είμαστε εκτεθειμένοι και είμαστε ευάλωτοι», δήλωσε η Maria Frontera, πρόεδρος της Ξενοδοχειακής Ομοσπονδίας της Μαγιόρκα, καθώς επέκρινε επίσης τα πρόσφατα σχόλια της Sanchez.

Η Frontera δήλωσε ότι η «δραματική κατάσταση» για τον τουριστικό τομέα της Ισπανίας σήμαινε ότι υπάρχει πλέον αυξανόμενη ανάγκη για ταχεία σχέδια εμβολιασμού, την απομάκρυνση των ταξιδιωτικών μπλοκ και την καλή επικοινωνία συνολικά - όλα με στόχο τη δημιουργία ασφαλών ευκαιριών ταξιδιού και την αποφυγή ενός ακόμη έτους καταστροφικών χτυπημάτων στην βιομηχανία.

Πρόσθεσε: "Δεν είναι αποδεκτό ότι ο ίδιος ο πρόεδρος της κυβέρνησης, αντί να προωθεί ένα σαφές, δυναμικό και ήρεμο μήνυμα για να συμβάλει στην ανάκαμψη του τουρισμού, δεν βαθμονομεί καλά τα λόγια του σε δημόσια κατάσταση"

ΠΗΓΗ: Euronews

Διαβάστε επίσης

Χρονιά αβεβαιότητας για τον ελληνικό τουρισμό και το 2021 – Άρθρο του Γιάννη ΡέτσουΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Βαρυσήμαντο άρθρο του Γιάννη Ρέτσου στο Κ - Report, το έγκυρο ημηρήσιο ενημερωτικό δελτίο που επιμελείται ο γνωστός  αρθρογράφος Κώστας Καλίτσης Μπροστά μας έχουμε ένα δύσκολο καλο...

Έρευνα | Έκρηξη αγγελιών για πώληση ξενοδοχείων - 316 το τελευταίο δίμηνο σε περιοχές της χώρας - Αναλυτικός ΠίνακαςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου η εκτενής έρευνα που πραγματοποιεί το Tornos News σε δημοφιλείς διαδικτυακούς τόπους αγοράς και πώλησης ακινήτων. Ειδ...

WTTC: Τα ξενοδοχεία καραντίνας θα καταστρέψουν τον τουρισμό και τα ταξίδια όπως τα γνωρίζαμεΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) εκτιμά ότι η επιβολή του μέτρου ξενοδοχείων καραντίνας από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση...

Ποιες χώρες θέλουν να επισκεφτούν οι ταξιδιωτικοί δημοσιογράφοι – Η Ελλάδα ανάμεσά τουςΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H συντριπτική πλειοψηφία των παγκόσμιων ταξιδιωτικών συγγραφέων (94%) σκοπεύουν να συνεχίσουν τα ταξίδια φέτος. Αυτό προκύπτει σύμφωνα με έρευνα της Finn Partners Global Travel Pra...