Τα σύνορά της για όλες τις χώρες εκτός από εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να κλείσει από αύριο η Γαλλία, σε μία προσπάθεια των γαλλικών Αρχών να περιορίσουν τον αριθμό των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού, έτσι ώστε να αποφευχθεί ένα τρίτο γενικό lockdown στη χώρα.

«Κάθε είσοδος ή έξοδος από το έδαφός μας, με προορισμό ή με προέλευση μια τρίτη χώρα, εκτός της Ε.Ε., θα απαγορευτεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής», είπε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας, στο προεδρικό μέγαρο.

Τι θα ισχύει για ταξιδιώτες από χώρες της Ε.Ε.

Για τις μετακινήσεις από χώρες της Ε.Ε., θα είναι απαραίτητο οι ταξιδιώτες να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ PCR. Από το μέτρο αυτό, το οποίο ίσχυε ήδη από την περασμένη Κυριακή για όσους έφταναν στη Γαλλία με αεροπλάνα ή πλοία και πλέον θα επεκταθεί και στα χερσαία σύνορα, θα εξαιρεθούν μόνο οι διασυνοριακοί εργαζόμενοι.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία και στη Νότια Αφρική συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη Γαλλία.

Τα νέα μέτρα

Έτσι, στο πλαίσιο αποφυγής ενός ακόμη lockdown, αποφασίστηκε να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα σύνορα, να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που επιτρέπεται να βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα και να ενταθούν οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση της νυχτερινής απαγόρευσης της κυκλοφορίας αλλά και για να μην γίνονται παράνομα πάρτι. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, επιφανείας άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων (εκτός από τα καταστήματα τροφίμων), θα κλείσουν από την Κυριακή.

«Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες», προειδοποίησε ο Ζαν Καστέξ, σημειώνοντας, πάντως, ότι η υγειονομική κατάσταση στη Γαλλία είναι καλύτερη σε σύγκριση με άλλες χώρες.