ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κέντρο μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων ιδρύουν στην Αθήνα ο βρετανικός νηογνώμονας Lloyd’s Register και 5 ναυτιλιακές εταιρείες

Ναυτιλιακό κέντρο μείωσης εκπομπών αέριων ρύπων (Maritime Emissions Reduction Centre, M-ERC) ιδρύουν στην Αθήνα ο βρετανικός νηογνώμονας Lloyd’s Register και 5 κολοσσοί της ελληνικής ναυτιλίας.
Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι ναυτιλιακές εταιρείες Capital Group, Navios Maritime Partners, Neda Maritime Agency, Star Βulk και η Thenamaris.

Ο Lloyd’s Register (LR), μέσω του Κέντρου Απανθρακοποίησης της Ναυτιλίας (Maritime Decarbonisation Hub) μαζί με τις πέντε ηγετικές ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του υφιστάμενου στόλου,αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία της Ελλάδας ως παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο.

Το Κέντρο M-ERC αποσκοπεί να εξαλείψει τα εμπόδια που προκύπτουν από τεχνικές δυσκολίες, παρακωλύουν επενδύσεις και παρεμποδίζουν την αναζήτηση και απόδοση λύσεων που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GΗG) του υπάρχοντος παγκόσμιου στόλου, προσφέροντας ένα ευέλικτο πλαίσιο εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της ναυτιλιακής εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επίσης θα χρησιμοποιήσει εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτόμα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα, να απομακρύνει εμπόδια που αφορούν στην υιοθέτηση διαθέσιμων και νέων τεχνολογικών λύσεων που θα προωθήσουν την ενεργειακή μετάβαση της ναυτιλίας.

Το M-ERC θα συμβάλλει στη βελτιστοποίηση των λειτουργικών ωφελειών μέσω της αναγνώρισης και επίλυσης εμπορικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενους φορείς.

Περαιτέρω, θα διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην κατάλληλη προετοιμασία του υφιστάμενου στόλου για την ενεργειακή μετάβαση καθώς και στη διασφάλιση ότι το ανθρώπινο δυναμικό έχει την απαραίτητη κατάρτιση και δεξιότητες.

Οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν μέσα από την έρευνα και τη συνεργασία με ναυπηγεία, κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού, σε συνδυασμό με την ευρύτερη διάδραση του Κέντρου με τους λιμένες, τις ενώσεις των ναυτικών, ώστε να διασφαλιστεί η ενδυνάμωση των δεξιοτήτων του προσωπικού στη θάλασσα και τη στεριά.

Μέσα από τη συνεργασία του Κέντρου Απανθρακοποίησης της Ναυτιλίας του LR και των ιδρυτικών μελών – Capital Group, Navios Maritime Partners, Neda Maritime Agency, Star Bulk και Thenamaris-, το Κέντρο σκοπεύει να προσελκύσει διεθνή και περιφερειακή χρηματοδότηση για την υλοποίηση δράσεων, προγραμμάτων και πρωτοβουλιών προς επίτευξη των στόχων που έχει θέσει.

Στην πρωτοβουλία αυτή αναμένεται το προσεχές διάστημα περισσότερες να ενταχθούν και άλλες ναυτιλιακές εταιρίες.

Διαβάστε επίσης

Ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο έγινε στόχος επίθεσης με δυο πυραύλους στην Ερυθρά Θάλασσα – Δεν υπάρχουν θύματαΝαυτιλία

Πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, το οποίο είναι ελληνόκτητο και πλέει υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, ανέφερε πως έγινε στόχος επίθεσης «με δυο πυραύλους» μέσα σε 20 λεπτά στα ανοικτά των α...

Χίος: Συνελήφθη πλοίαρχος δεξαμενόπλοιου για την απαγωγή ενός αρχικαπετάνιου και δύο αρχιμηχανικών!Ναυτιλία

  Μια απίστευτη ιστορία εξελίχθηκε σε ένα δεξαμενόπλοιο το οποίο βρισκόταν στα ανοικτά της Χίου. Πιο συγκεκριμένα, το πλοίο με σημαία Παλάου βρισκόταν στα νότια της Χίου και σύμφων...

Θρίλερ με την αρπαγή τριών ναυτικών ελληνικής εταιρείας στη ΣμύρνηΝαυτιλία

Η περιπέτεια που πέρασαν ένας Έλληνας μηχανικός και δύο Φιλιππινέζοι - Συνελήφθη στη Χίο πλοίαρχος, Αιγύπτιος στην καταγωγή   Μια ιστορία θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες...

Συνάντηση Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη Ναυτιλία

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη και τον Υφυπουργό Γιάννη Παππά.     Κατά τη συνάντηση, η ο...

Ποσειδώνια 2024: Πλέοντας σε αχαρτογράφητα νερά εν όψει παγκόσμιων προκλήσεωνΝαυτιλία

Όλα είναι έτοιμα φέτος για τα μεγαλύτερα Ποσειδώνια στη μακρά ιστορία της κορυφαίας ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο, σε κρίσιμη χρονιά όπου τα θέματα της ασφάλειας και βιωσιμότητας ...