Δρομολόγια πλοίων
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

«Casa Italiana» με 1 ευρώ, μακριά από κορωνοϊό - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

 

Η πανδημία έδειξε τα πλεονεκτήματα της ζωής στην επαρχία λένε οι ειδικοί και οι ερημωμένες πόλεις και χωριά ελπίζουν τώρα να εκμεταλλευτούν ένα ρεύμα «επιστροφής στο χωριό».

 

Πιθανώς να έχετε ακούσει κατά καιρούς για την προσπάθεια δημάρχων σε ερειπωμένες ιταλικές πόλεις και χωριά να προσεγγίσουν νέους κατοίκους πουλώντας σπίτια για 1 ευρώ. Η Ιταλία έχει σήμερα 5.800 χωριά με λιγότερους από 5.000 κατοίκους το καθένα, και πολλά από αυτά κινδυνεύουν να γίνουν πόλεις-φάντασμα. Ετσι γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια η πλατφόρμα «1 Euro Houses». Βεβαίως η «αγορά» ενός παλιού σπιτιού στην τιμή ενός... εσπρέσσο συνδέεται με την υποχρέωση ανακαίνισης, που εξαρτάται από το μέγεθος και την περιοχή του κάθε οικήματος, αλλά σε κάθε περίπτωση εκτιμάται ότι είναι πιο συμφέρουσα από την αγορά μιας νέας κατοικίας.

 

Η πανδημία του κορωνοϊού φαίνεται να δίνει νέα ώθηση στο κίνημα, αφού η εμπειρία έδειξε ότι οι κάτοικοι μικρών απομακρυσμένων χωριών χτυπήθηκαν πολύ λιγότερο από τον ιό.

 

 

Αρχιτέκτονες και μηχανικοί στην Ιταλία κάλεσαν τώρα την πολιτική ηγεσία να ενθαρρύνει τις μετακινήσεις από πολυσύχναστες πόλεις σε χιλιάδες μικρές, αραιοκατοικημένες πόλεις και χωριά στην ύπαιθρο. «Οι πόλεις έχουν αποδειχθεί εύθραυστοι χώροι σε επίπεδο υγειονομικών όρων», αναφέρει σε δήλωσή του το Εθνικό Συμβούλιο Μηχανικών.

 

Το Συμβούλιο υπέβαλε προτάσεις στην κυβέρνηση, για επενδύσεις για την ενθάρρυνση της επιστροφής στην ύπαιθρο, την αναζωογόνηση εκατοντάδων εγκαταλελειμμένων πόλεων σε όλη την Ιταλία και τη βελτίωση των συνδέσεων στο Διαδίκτυο για την ενθάρρυνση της εργασίας από το σπίτι.

 

Ο αρχιτέκτονας Στέφανο Μπόρι έχει συνεργαστεί με άλλους αρχιτέκτονες, κοινωνιολόγους, ανθρωπολόγους και πολεοδόμους για να καταρτίσει προτάσεις για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η εμπειρία από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αλλάξει τον τρόπο, που ζουν οι άνθρωποι και να αποτρέψει τις πόλεις να γίνουν «βόμβες μόλυνσης». Πολλοί συνάδελφοί του εκτιμούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις και η επακόλουθη οικονομική κρίση θα ενισχύσουν ένα κύμα επιστροφής νέων ανθρώπων στην περιφέρεια.

 

 

Ελπίδες για την Καλαβρία

 

Η Cinquefrondi μια μικρή πόλη στην Καλαβρία και ανήκει σε εκείνες που σκέφτονται να αξιοποιήσουν τώρα ένα τέτοιο κύμα, εντασσόμενη στο πρόγραμμα «1 Euro Houses».

 

 

Ο Μικέλε Κόνια, δήμαρχος της μικρής και ιδιαίτερα γραφικής πόλης, επισημαίνει την παντελή απουσία επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19 στην περιοχή ως λόγο για τους αγοραστές να λάβουν υπόψη το σχέδιο του σπιτιού ενός ευρώ.

 

Ο δήμαρχος εξηγεί την ιδέα του για την πρωτοβουλία: «Η εύρεση νέων ιδιοκτητών για τα πολλά εγκαταλελειμμένα σπίτια είναι βασικός στόχος του έργου «Cinquefrondi Builds Beauty» που ξεκίνησε για να αναδείξουμε υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, η οποία περιβάλλεται από τη φυσική ομορφιά του Εθνικού Πάρκου Aspromonte και έχει θέα στις ακτές του Ιονίου και του Τυρρηνικού Πελάγους. Αναπνέουμε τον αέρα από τους δροσερούς γύρω λόφους και τις δύο ζεστές θάλασσες, ένας παρθένος ποταμός ρέει κοντά μας και οι παραλίες απέχουν μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο. Όμως μια ολόκληρη γειτονιά στην πόλη μου είναι εγκαταλελειμμένη, με κενά σπίτια που είναι επίσης ασταθή και επικίνδυνα.»

 

Όπως πολλές άλλες πόλεις που κάνουν μια τέτοια προσφορά, η Cinquefrondi έχει υποφέρει από ερήμωση καθώς οι νεότερες γενιές έχουν φύγει για αναζήτηση εργασίας.

 

Εκτός του θα φέρουν νέα ζωή στην πόλη, ο δήμαρχος ευελπιστεί ότι οι επενδυτές θα ομορφύνουν τα σπίτια μνημεία που απειλούνται με κατάρρευση.

 

Ενώ άλλες πόλεις, που πωλούν σπίτια ενός ευρώ απαιτούν προκαταβολή έως 5.000 ευρώ την οποία ο αγοραστής χάνει εάν δεν ξεκινήσει την ανακαίνιση εντός τριών ετών - οι αρχές της Cinquefrondi ζητούν αντ 'αυτού ετήσιο τέλος ασφάλισης συμβολαίου 250 ευρώ έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες. Ωστόσο, οι νέοι ιδιοκτήτες υπόκεινται σε πρόστιμο 20.000 ευρώ εάν δεν ολοκληρώσουν την εργασία εντός τριών ετών.

 

«Ζητάμε απλώς κάποια βεβαιότητα όταν ένας νέος αγοραστής δεσμευτεί για το έργο. Η χρέωση είναι πολύ χαμηλή και το κόστος μιας ανακαίνισης εδώ είναι από 10.000 έως 20.000 €, δεδομένου ότι οι κατοικίες είναι συνήθως μικρές».

 

Οι διαθέσιμες κατοικίες έχουν συνήθως μέγεθος περίπου 40-50 τετραγωνικά μέτρα. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου δώδεκα παλιά σπίτια για αγορά με ένα ευρώ, τα οποία κάποτε ανήκαν σε αγρότες και βοσκούς, ωστόσο ακόμα πενήντα θα μπορούσαν να διατεθούν εάν η ζήτηση είναι υψηλή.

 

«Εάν αντιμετωπίσουμε τεράστια ζήτηση, μπορούμε να απαλλοτριώσουμε όλα τα κτίρια που ήταν άδεια για δεκαετίες και οι παλιοί ιδιοκτήτες δεν βρίσκονται πουθενά» εξηγεί ο δήμαρχος. Η ιδέα του φαίνεται να καρποφορεί, αφού στο μεταξύ εκατοντάδες αιτήματα έχουν φτάσει από εκείνους, που βλέπουν το Cinquefrondi ως το ιδανικό μέρος για να ζήσουν τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε επίσης

image descriptionΣΠΙΤΙ

  Ο 90χρονος πλέον Σκωτσέζος ηθοποιός δεν χρειάζεται προφανώς την πολυτελή του κατοικία στην Κυανή Ακτή και την «σκοτώνει» για 30 εκατ. ευρώ   Δεν την λες και «κελεπούρι». Με μια τ...

image descriptionΕλλάδα

  Το Ελληνικό Κτηματολόγιο, με ανακοίνωσή του, καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες, που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους, είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθ...

image descriptionΟικονομία

  Μεγάλες είναι οι αλλαγές που περιμένουν να γίνουν στο επόμενο διάστημα παράγοντες της αγοράς ακινήτων, ως αποτέλεσμα της κρίσης που προκαλεί η πανδημία του νέου κορονοϊού. Τα πρώ...