ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τροιζηνία: Για τη συνέλευση που έγινε στο Γαλατά με κεντρικό θέμα τη λειψυδρία

Γράφει ο Τάσος Γκούμας

 

Η συνέλευση έγινε με πρωτοβουλία του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων που δείχνει και την ευαισθησία και την επίγνωση της κρισιμότητας του θέματος από μέρους του Δήμου.
Πήραν μέρος ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Νήσων Γιάννης Βουτσινάς, ο οικοδεσπότης δήμαρχος βέβαια, ο καθ’ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Πόρου Γιώργος Κουτουζής η δ/ντρια Αγροτικής Πολιτικής του τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων Όλγα Ζαλούμη, συνοδευόμενη με κλιμάκιο στελεχών της ΥΕΒ που ανέπτυξαν θέματα της αρμοδιότητός των όπως ο εξηλεκτρισμός των γεωργικών εκμεταλεύσεων που ανέπτυξε η γεωπόνος Κωνσταντία Ντούλα και η διαδικασία ένταξης εγγείων βελτιώσεων, όπως έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα της Τροιζηνίας που θα πρέπει να ενταχθούν στο Διαχειριστικό σχέδιο, που ανέπτυξε η γεωλόγος Έλσα Γιαμά.
Σύντομες παρεμβάσεις πραγματοποίησαν και οι γεωπόνοι Θόδωρος Σαμούτης και Θανάσης Αρβανίτης.
Ο γράφων ανέφερε το έγκαιρο και αδιάπτωτο ενδιαφέρον της γνωστής μας ΥΕΒ, τόσο σε επίπεδο Νομαρχίας, όσο και σε επίπεδο Υπουργείου αφού από το έτος 1995 ο τότε δ/ντής της ΥΕΒ σε επίπεδο Νομαρχίας Αλ. Νικολόπουλος με έγγραφό του προς τον τότε Νομάρχη επεσήμαινε τον κίνδυνο για τον Υδροφόρου που τώρα τον βιώνουμε.
Την ίδια επισήμανση προς τον τότε υφυπουργό Γεωργίας Κωνσταντίνο Φλώρο διατύπωσε και η ΥΕΒ υπουργείου με υπογραφή της δ/ντριας Σαλαπάτα – Κοιλάκου.
Παρά τις έγκαιρες και τεκμηριωμένες προειδοποιήσεις των αρμόδιων και ευαισθητοποιημένων Υπηρεσιών ουδέν έγινε έως τώρα, προτιμώμενων άλλων έργων βιτρίνας και ικανοποίησης ατομικών συμφερόντων. Κατόπιν αυτών ενημερώσαμε στη συγκέντρωση για την εκπόνηση ‘’Υδρογεωλογικής μελέτης τεχνητού εμπλουτισμού υπόγειων υδροφορέωνΤροιζηνίας’’ από τον έγκριτο διδάκτορα
γεωλογίας Κάρολο Μπεζέ που έγινε το 1999 και την εκπόνηση ‘’Υδρογεωλογικής μελέτης ύδρευσης και διαχείρισης υδάτινων πόρων – Έργων εμπλουτισμού υδροφόρου ορίζοντα Τροιζηνίας’’ που έγινε το 2000 κατόπιν παραγγελίας του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Τροιζηνίας με πρόεδρο τον Νικόλαο Δημ. Λαζάρου.
Ενημερώσαμε και για το ενδιαφέρον του τέως δημάρχου Πόρου και τώρα διευθύνοντος συμβούλου ε.ε.τ.α.α. (Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης) Σπύρου Σπυρίδωνα, στον οποίον αποστείλαμε την ψηφιοποιημένη από το τεχνικό μας γραφείο μελέτη του Αναπτυξιακού.
Τη μελέτη αυτή αποστείλαμε και σε όλες της αρμόδιες Υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και στην Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας, η οποία απέστειλε την εν λόγω μελέτη στην Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Υποπεριφέρειας Νήσων, όπου χάθηκε η συνέχεια.
Αξίζει δε να υπενθυμίσουμε ότι το 2016 πραγματοποιήθηκε Λαϊκή Συνέλευση πάλι στο Γυμνάσιο Γαλατά, όπου παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος, ο δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης, ο δήμαρχος Τροιζηνίας – Μεθάνων Κώστας Καραγιάννης και ο δ/ντής Υδάτων της Αποκεντρωμένης Πελοποννήσου Δημήτρης Μήλιος για το ίδιο θέμα.
Η Λαϊκή Συνέλευση πραγματοποιήθηκε κατόπιν κινητοποίησης αγροτών κυρίως, και συλλογής 200 υπογραφών σε κείμενο που στάλθηκε στους ανωτέρω και στην Περιφερειάρχη κ. Δούρου, η οποία και έδωσε οδηγία να ενταχθεί το έργο αυτό στα πρώτα 5 του 2017. Παρά λοιπόν την ομόφωνη απόφαση του συνόλου της Πολιτικής ηγεσίας και της αρμόδιας Υπηρεσίας ουδέν έγινε.
Γιατί;; Ποιος ή ποιοι αντέδρασαν;
Εδώ βρίσκει εφαρμογή και η κουβέντα του τέως πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι ‘’5 νταβατζήδες κυβερνούν τον τόπο’’.
Η πρόταση του γράφοντος για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν ήταν:
1. Η επικαιροποίηση της μελέτης του Αναπτυξιακού και η ένταξή της στο Διαχειριστικό σχέδιο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ένταξη στο Διαχειριστικό σχέδιο δεν γίνεται απλά και μόνο με μια αίτηση. Χρειάζεται πίεση που στην περίπτωσή μας μπορούν να ασκήσουν οι δύο δήμαρχοι.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό στους πολιτικούς προϊστάμενους των αρμοδίων Υπηρεσιών ότι το θέμα της λειψυδρίας είναι ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟΛΕΞΙΑ ΖΩΤΙΚΗΣ σημασίας και θα πρέπει να γίνουν, αν δεν γίνει αυτό κατανοητό, δυναμικές δράσεις και ενέργειες μέχρις και του αποκλεισμού του λιμανιού και του δρόμου.
2. Η σύνταξη νέας μελέτης για τον χείμαρρο της Καλλονής, ο οποίος είναι και ο πλουσιότερος σε νερά χείμαρρος της Τροιζηνίας αφού τροφοδοτείται από δύο μεγάλες λεκάνες απορροής, με στόχο την ανάσχεση της κατάληξης των όμβριων στη θάλασσα.
3. Η εκπαίδευση των καλλιεργητών, ώστε να ποτίζουν ορθολογικά.
4. Η ευαισθητοποίηση του αστικού πληθυσμού για οικονομία νερού και,
5. πολύ σπουδαίο, η επανάχρηση, με παροχέτευσή του πίσω στον Κάμπο της Τροιζηνίας του προϊόντος του βιολογικού καθαρισμού, αφού γίνει επεξεργασία σε 3ο βαθμό των λυμάτων και καταστούν κατάλληλα προς άρδευση.
Ο δήμαρχος Πόρου σταθερός στις από καιρού απόψεις του τάχθηκε υπέρ της αφαλάτωσης, ως πηγής προσπορισμού και υδρευτικού και αρδευτικού νερού.Η θέση αυτή κατά τη γνώμη μου δεν έρχεται σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες προτάσεις – μέτρα.
Μετά το τέλος της συγκέντρωσης σημειώθηκε ενδιαφέρον των στελεχών του κλιμακίου της ΥΕΒ για συνεργασία μας με σκοπό την αξιοποίηση της μελέτης του Αναπτυξιακού και γενικώς για την επίλυση του προβλήματος.
Ας ελπίσουμε ότι η νέα προσπάθεια θα ευοδωθεί αφού τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο.

 

Διαβάστε επίσης

Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων: Μαζική συμμετοχή στη δράση "Let's do it Greece" (φωτογραφίες) ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Από το Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με την πετυχημένη δράση "Let's do it Greece" την Κυριακή 14 Απριλίου στο Δήμο Τροιζηνίας - Μεθάνων:  "Την Κυ...

Τροιζηνία: Γ.Ε. Πόρου και Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά διοργανώνουν τον Σεπτέμβριο τους Παντροιζηνιακούς Αγώνες ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Η Γυμναστική Ένωση Πόρου Τροιζηνίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλατά "Οι Φίλοι της Παράδοσης", διοργανώνουν τους 6ους Παντροιζηνιακούς αγώνες, στον Γαλατά, στις 14 15 Σεπτεμβρίου...

Γαλατάς: Βυζαντινή Μουσική Παράσταση στο φέριμποτ ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ Δ την Δευτέρα 22 Απριλίου ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Στον Γαλατά, στο κατάστρωμα του ΝΙΚΟΛΑΚΗΣ Δ, στις 22/04/2024 ημέρα Δευτέρα και ώρα 20:00 παρουσιάζεται ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ με θέμα «Πορεία στο Θείο Πάθος» με την Άννα Μπιθι...

"Φλόγα": Δράση αλληλεγγύης από τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία Τροιζηνίας και ΠόρουΤΡΟΙΖΗΝΑ

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου, τα Νηπιαγωγεια και Δημοτικα της Τροιζηνιας και του Πορου ενωνουν τις φωνες τους και τη δημιουργικοτητα τους για να μεταδωσουν παντου την αξια της προσφορας ...

Δήμος Τροιζηνίας - Μεθάνων: Η Αγροτική Πολιτική στο επίκεντρο - Εκδήλωση στον Γαλατά ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Την Πέμπτη 4 Απριλίου διεξήχθη, με μεγάλη επιτυχία, εκδήλωση του Δήμου στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαλατά με δύο θέματα «Αγροτικός εξηλεκτρισμός και εγγειοβελτιωτικά έργα» και «Στ...

Γαλατάς: Πήραν τα... βουνά τα μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού Συλλόγου ΓαλατάΤΡΟΙΖΗΝΑ

Μια ξεχωριστή πεζοπορία οργάνωσαν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαλατά "Φίλοι της Παράδοσης". Την Κυριακή 7 Απριλίου, 'σκαρφάλωσαν" στις Αδέρες, κάνοντας μια διαδρομή 8χλμ, απο...

Σ. Αθανασίου: Παρατηρήσεις και ερωτήματα προς την Περιφέρεια Αττικής για έργα στην Τροιζηνία ΤΡΟΙΖΗΝΑ

Από το μέλος της παράταξης του Γιώργου Ιωακειμίδη "Αττικός Κύκλος Συνεργασίας", κ. Σάββα Αθανασίου, λάβαμε την ακόλουθη ενημέρωση:    "Ο Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης...