ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η συγγραφική άνθηση στον Πόρο την τετραετία 2020-23. Βιβλία Ποριωτών – Βιβλία για τον Πόρο

Μια εξαιρετική βραδιά με θέμα το βιβλίο από ή για τον Πόρο, είχαν την τύχη να απολαύσουν οι φίλοι του βιβλίου από τον Πόρο, που βρέθηκαν το Σάββατο 5 Αυγούστου στο αμφιθέατρο του κτηρίου Συγγρού.

Την βραδιά επιμελήθηκε ο ακούραστος διευθυντής της Χατζοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Γιάννης Μανιάτης, μαζί με την Σοφία Ζαράνη και η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Poros Arts Festival, που συνδιοργανώνεται από την Καθετή και τον Δήμο Πόρου.

Ο κ. Μανιάτης, έχει καθιερώσει από το 2014 την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου που έχει ως σημείο αναφοράς τον Πόρο, ωστόσο, οι παρουσιάσεις διακόπηκαν τα τελευταία 3 χρόνια λόγω των περιορισμών της πανδημίας, με συνέπεια στην εκδήλωση του περασμένου Σαββάτου, να παρουσιαστεί όλη η συγγραφική δραστηριότητα των τελευταίων 4 ετών.
Η εκδήλωση συνοδεύτηκε από μουσικές πινελιές από το ακορντεόν της Μαρίας Δελή, την κιθάρα του Γιώργου Μπερή και τη φωνή της Σοφίας Ζαράνη.
Να θυμίσουμε πως λειτουργούν και 2 σελίδες της Βιβλιοθήκης στο Facebook, μία με τον τίτλο “Χατζοπούλειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Πόρου”, όπου αναρτώνται ενημερώσεις για τις πολιτιστικές δραστηριότητες στον τόπο μας και άλλα αναλόγου περιεχομένου θέματα και άλλη μία με τίτλο “Χατζοπούλειος Βιβλιοπαρουσίαση”, όπου αναρτώνται σταδιακά εξώφυλλο και σχολίαση όλων των βιβλίων, όλη η συγγραφική και ευρύτερη εκδοτική δραστηριότητα διαχρονικά και αφορά σε όλη την Τροιζηνία, και βέβαια τα βιβλία που έχουν γραφτεί από Τροιζηνίους. Επίσης στην ιστοσελίδα του Δήμου poros.gr είναι αναρτημένες παρουσιάσεις της Βιβλιοθήκης, μία για τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία του Πόρου και μία με ξενάγηση στο Μουσείο Κοχυλιών.

 

Ανάμεσα στα βιβλία που παρουσιάστηκαν ήταν η έκδοση του Δήμου Πόρου "Η συμβολή του Πόρου στην Επανάσταση του 1821", το βιβλίο ‘’ΨΗΦΙΔΕΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ’’: Η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Πελοποννήσου στην Πάτρα εκπόνησε το 2021 μια πολυτελή και συλλεκτική επετειακή έκδοση με τίτλο ‘’Ψηφίδες Παλιγγενεσίας’’ για τη συμμετοχή των Πατρέων στην Επανάσταση, και την ανάδειξη σπουδαίων ιστορικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στην Αχαΐα την εποχή εκείνη. Στη συγγραφή του βιβλίου συμμετείχε ο κ. Μανιάτης. Το βιβλίο «ΕΠΑΝΑCYΣΤΑΣΗ ΄21» μία ογκώδης επετειακή συλλεκτική έκδοση του Εθνολογικού Μουσείου με πολύτιμες πληροφορίες για τους ναυτικούς αγώνες της Ελληνικής Επανάστασης και τα κειμήλια της ομώνυμης Έκθεσης.

Ακολούθησαν τα βιβλία ‘’Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΟ", «ΦΙΛΙΚΟΙ ΣΤΗ ΒΕΣΣΑΡΑΒΙΑ 1821-1823», ‘‘ΣΥ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΑΡΙΣΤΟΣ’’ Η επίλεκτη έκδοση του Οίκου Σάκκουλα Α.Ε. είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ποριώτικης καταγωγής Γιώργου Χ. Παναγιωτόπουλου, ενός σημαντικού δικαστή, που ανήλθε και στο ύπατο αξίωμα του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Λόγω της καταγωγής του από τον Πόρο, στα σύμμεικτα ανθολογήθηκαν και 2 μελέτες που αφορούν στο νησί κατά την ιστορική περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Η μία, γραμμένη από τον Ποριώτη δικηγόρο και ιστορικό ερευνητή Αντώνη Βιρβίλη, έχει τίτλο «Ο Διπολισμός της Ποριώτικης Κοινωνίας στο Κίνημα του 1831 – ‘’Η των ονομάτων επίσκεψις’’ – Προβληματισμοί και υποθέσεις», και αφορά στην ολέθρια πόλωση που επικρατούσε μεταξύ των τότε κατοίκων του νησιού μέσα σε ένα ευρύτερο εμφυλιοπολεμικό περιβάλλον που οδήγησε και στα τραγικά γεγονότα του Αυγούστου 1831. Ακολούθησε η μελέτη, γραμμένη από την καθηγήτρια Ιστορίας ΕΚΠΑ και σύζυγο του τιμωμένου δικαστή Κέλλυ Μπουρδάρα, έχει τίτλο «Οι ‘’Νόμοι’’ του Πόρου το 1818». Και ένα δεύτερο βιβλίο με τίτλο ‘‘IN MEMORIAM ΓΕΩΡΓΙΟΥ Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ’’ που εκδόθηκε επίσης από τον Εκδοτικό Οίκο Σάκκουλα Α.Ε. με τα κείμενα των ομιλιών που εκφωνήθηκαν σχετικά με τη ζωή και το έργο του εκλιπόντος σε επιστημονική εκδήλωση στη μνήμη του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το 2021.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα βιβλία ΚΥΡΟΥ ΆΔΩΝΙΣ: ‘’ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΟΥ ΑΡΓΟΛΙΚΟΥ’’, ΣΠΥΡ. Γ. ΠΛΟΥΜΙΔΗ: ‘’Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΥΔΡΑ – Ο ΠΟΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ 1821-1831’, ενώ παρουσιάστηκαν και 3 αξιόλογα βιβλία συλλογικής συγγραφής και σημαντικού γεωπολιτικού περιεχομένου, στα οποία συμμετέχει και ο Ποριώτικης καταγωγής ιστορικός ερευνητής και αναλυτής Στέλιος Αλειφαντής. Τα βιβλία είναι:
- ‘’ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ 1814-1821’’. Έκδοση 2020.
- ‘‘ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ: ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ 1800-1831’’. Έκδοση 2021,
- ‘’ΒΑΛΚΑΝΙΑ, Η ΜΕΓΑΛΗ ΤΡΙΚΥΜΙΑ’’. Αναδρομή του Χθες και του Σήμερα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Έκδοση 2022.


Στον χώρο της λογοτεχνίας και της ποίησης παρουσιάστηκαν τα βιβλία της Ευφροσύνης Λούζη, το παιδικό παραμύθι ‘’ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΌΝΕΙΡΑ, ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙ" και η ποιητική συλλογή ‘’ΑΤΕΡΜΟΝΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ’’.

Ακολούθησαν οι 6 συγγραφικές εκδόσεις της Λιάννας Σακελλίου και η 6η ποιητική συλλογή της ΘΑΛΕΙΑΣ ΟΛΑΝΘΗ: ‘’ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΑ’’ Ποιήματα.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΙΩΝ: 2020, 2021, 2022, 2023, 2024 και το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΑΜΕΑ ‘’ΑΓ. ΚΗΡΥΚΟΣ’’ του 2022 με ζωγραφικούς πίνακες Ποριωτών καλλιτεχνών.

Μάλιστα σε εκείνο το σημείο, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Μαγκλάρα φιλοξενήθηκε στο μικρόφωνο της εκδήλωσης για να μιλήσει για το έργο του Συλλόγου και τις προσπάθειες που γίνονται για την δημιουργία μεταγυμνασιακής δομής για τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Γαλατά.

Ακολούθησαν τα βιβλία:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΙΑΚΟΥΛΙΑΣ: ‘’ΜΕ ΕΝΑ ΚΕΡΙ ΣΤΗΣ ΆΓΙΑΣ ΝΥΧΤΑΣ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ’’

ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ: ‘’ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΡΟ’’

ΚΑΡΑΜΠΑΜΠΑΣ ΤΑΣΟΣ: ‘’ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ’’

ΜΠΟΥΛΝΤΟΥΜΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ: «Η ΑΘΕΑΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑΣ»

ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΠ. ΔΑΓΚΛΗΣ: ‘’Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΑΔΕΡΑΣ’’

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΑΣ: ‘’ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΑΘΑΡΜΑ’’

π. ΙΓΝΑΤΙΟΣ ΠΑΤΕΣΤΉΣ ‘’ΕΔΙΔΑΣΚΕ ΤΟΥΣ ΟΧΛΟΥΣ’’ το 2020 και ‘’ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ’’ το 2021

Βιβλίο της Ι. ΜΟΝΗ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ ΠΟΡΟΥ

COLLINS IAN: ‘’JOHN CRAXTON – Ο ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ’’

ΜΠΑΡΜΠΑΣΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ: ‘’ΜΠΑΓΙΑΝΤΕΡΑΣ’’

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΥΠΡΙΟΣ: ‘’MASTERING THE ART OF WATERSKIING’’

Και τέλος, παρουσιάστηκαν όλα τα βιβλία του Γιάννη Σουλιώτη, των τελευταίων 3 ετών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Η Paris Hilton φωτογραφίζεται ως Bikini Barbie στον Πόρο όπου απολαμβάνει τις διακοπές της  ΠΟΡΟΣ

Η Πάρις Χίλτον και ο σύζυγός της Κάρτερ Ριμ πρόσφατα καλωσόρισαν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί, το οποίο απέκτησαν μέσω παρένθετης μητέρας, ενώ οι δυο τους παντρεύτηκαν τον Νοέμβρ...

Πόρος - Καθετή: Έκθεση ζωγραφικής Γ. Κληροδοτάκου «Από τον Πόρο στην Κορνουάλη» 10-20 Αυγούστου 2023ΠΟΡΟΣ

Τι μπορεί να συνδέει τα απάνεμα λιμανάκια του Πόρου με τις ανεμοδαρμένες, βραχώδεις ακτές της Κορνουάλης; Ο λαϊκός ζωγράφος του τόπου μας Γιώργος Κληροδοτάκος, στον οποίο η Καθετή ...

Πόρος: Η Τζίνα Παπαδοπούλου υποψήφια με την "Καθαρή Πορεία" του Γιάννη Δημητριάδη ΠΟΡΟΣ

Η Τζίνα Παπαδοπούλου, είναι η 30η υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδιασμό του Γιάννη Δημητριάδη "Καθαρή Πορεία". Ακολουθεί η ανακοίνωση του κ. Δημητριάδη:    "Καλωσορίζουμε στ...