ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πόρος: Περπατήσαμε στο Φάρο Ντάνα από τα Μονοπάτια του Πόρου "Poros Trails" (φωτογραφίες)

Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, η ομάδα πεζοπόρων του Πόρου "Όλοι μαζί περπατάμε" πραγματοποίησε την πρώτη πεζοπορία της χρονιάς, στα μονοπάτια του Πόρου. Η υπέροχη αυτή πρωτοβουλία αγαπημένων συμπολιτών μας, καταφερε να συγκεντρώσει περίπου 50 πεζοπόρους και δύο σκύλους, και περπατήσαμε όλοι μαζί προς τον ιστορικό Φάρο Ντάνα.
Μια μεγάλη παρέα με κέφι και όρεξη. Κάποιοι από εμάς δυσκολευτήκαμε, αλλά αποζημιωθήκαμε απολαμβάνοντας έναν διαφορετικό Πόρο. Έναν Πόρο άγνωστο μέχρι χθες στους πολλούς, που πλέον μας καλεί όλους να τον ανακαλύψουμε. 
 
Στον Φάρο Ντάνα, η ομάδα έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της. Δύο πίτες συγκεκριμένα, για να φτάσουν τα κομμάτια για όλους. Τα δύο φλουριά έπεσαν στην Μαίρη και στον κυρ Γιώργο τον Αλιφέρη, ο οποίος με όρεξη ακολούθησε την ομάδα σε αυτή την πεζοπορία, μέσα από το δύσκολο μονοπάτι και μας μίλησε για την σπουδαιότητα του Φάρου, αναδεικνύοντας την ιστορικότητα του αλλά και τις δυσκολίες οικοδόμησης του. "Είδατε πόσο δύσβατο είναι το σημείο. Φανταστείτε πόσο δύσκολο ήταν να μεταφερθεί εδώ όλη αυτή η ποριώτικη πέτρα για να χτιστεί ο Φάρος" μας είπε, βάζοντας μας ένα δύσκολο γρίφο αναζητώντας τα σημεία μεταφοράς της πέτρας, είτε από τη στεριά, είτε από τη θάλασσα. 
 
Στο παράθυρο του Φάρου, βρήκαμε ένα σημείωμα στα αγγλικά με μια επίκληση, που άφησαν πριν από εμάς κάποιοι χειμωνιάτικοι τουρίστες. Οι πρώτοι ίσως, που ακολούθησαν το σηματοδοτημένο και καθαρισμένο μονοπάτι της Ντάνας. Το διπλώσαμε ξανά, και το αφήσαμε εκεί που το βρήκαμε. 
 
 
To ιστορικό του Φάρου Ντάνα
 
Ο Φάρος «Ντάνα», που δεσπόζει στην είσοδο του κόλπου του Πόρου, χτίστηκε το 1870 από την Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων, είναι ένας από τους πιο όμορφους πετρόκτιστους τετράγωνους φάρους της χώρας μας (69 στο σύνολο τους) και αποτελεί ένα από τα νεότερα μνημεία της ναυτικής ιστορίας του τόπου. Το ύψος του πύργου του είναι 9 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 32 μέτρα. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου παρέμεινε σβηστός κα το 1948 επαναλειτούργησε ως επιτηρούμενος. Το 1952 αντικαταστάθηκαν τα μηχανήματα πετρελαίου με αυτόματο πυρσό ασετυλίνης ο οποίος λειτούργησε μέχρι το 1989, οπότε αντικαταστάθηκε από σύστημα ηλιακής ενέργειας. Από το 1954, όπου ο Φάρος έπαψε να αποτελεί ενδιαίτημα φαροφυλάκων και έγινε αυτόματος, είχε αφεθεί στη φθορά του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2011, το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη ολοκλήρωσε την πλήρη και εκ βάθρων αποκατάσταση του ιστορικού πετρόκτιστου φάρου. Ο φάρος της Ντάνας, βρισκόταν σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση, με μεγάλες ζημίες, παλαιότερες επεμβάσεις και βανδαλισμούς και έτσι η πλήρης αποκατάστασή του χρειάστηκε μεγάλο κόπο, μεράκι και έξοδα. Το αποτέλεσμα όμως είναι εντυπωσιακό και ο ανακαινισμένος φάρος είναι σήμερα ένα στολίδι για την περιοχή του Πόρου και μια υπενθύμιση για την αξία αυτών των σπουδαίων πολιτιστικών μνημείων της ναυτικής μας κληρονομιάς.
Το κτίριο του φάρου και οι ενδιαιτήσεις του αποκαταστάθηκαν πλήρως και έτσι θα εξυπηρετούν τόσο τους φαροφύλακες που θα τοποθετηθούν εκεί, όσο και τους πολυάριθμους επισκέπτες του. Το κτίριο εξοπλίστηκε με φωτοβολταϊκά συστήματα για την πλήρη ενεργειακή του επάρκεια (που όμως δεν επηρεάζουν καθόλου την αισθητική της περιοχής ή του κτιρίου).
 
Η διαδρομή στα "Μονοπάτια του Πόρου" - Poros Trails 
 
Αυτή η πεζοπορία ήταν πράγματι διαφορετική από τις προηγούμενες. Για πρώτη φορά, περπατήσαμε τα σηματοδοτημένα και καθαρισμένα μονοπάτια του νησιού, διαπιστώνοντας ιδίοις όμασσι, την δύσκολη και καταπληκτική δουλειά που έκανε ο Αντώνης Πάνου, για λογαριασμό του Δήμου Πόρου, της Paths of Greece και του Πόρου ολόκληρου. 
 
Ξεκινώντας από την Πέρλια, πίσω από το πρώην κτήριο ΚΑΠΗ, ανηφορίσαμε ένα απαιτητικό μονοπάτι που μας οδήγησε, από την περιοχή Καμάρα, στο Γερολιμένα, για να συνεχίσουμε απο εκεί στο μονοπάτι της Ντάνας. Καθ' όλη την διαδρομή, τόσο τα σημάδια των μονοπατιών, όσο και τα σημάδια καθαρισμού ήταν εμφανή. Στα δύσκολα σημεία, ο Αντώνης Πάνου και οι συνεργάτες του, είχαν δημιουργήσει σκαλοπάτια που έκαναν την ανάβαση και την κατάβαση ευκολότερη για όλους. Σε κάθε διασταύρωση ή ξέφωτο, υπήρχε ένας πάσσαλος που σου έδειχνε το δρόμο. Σε κάθε διχάλα που πιθανόν να σε μπέρδευε, υπήρχε σημάδι σε βραχάκι που σου έλεγε "από εδώ!".
 
Τα "Μονοπάτια του Πόρου" είναι πλέον για όλους. Σχετικούς και άσχετους. Δεν προϋποθέτουν "οδηγό" για να τα ανακαλύψεις. Προϋποθέτουν χρόνο, αντοχές και όρεξη για να τα απολαύσεις. Μπορεί από την καφετέρια να σου φαίνεται ως κάτι ανώφελο και άχρηστο, αλλά όταν έρθεις σε επαφή με τα οργανωμένα μονοπάτια, αντιλαμβάνεσαι τους λόγους που ο πεζοπορικός τουρισμός αποτελεί μια από τις πλέον ανερχόμενες τουριστικές τάσεις και διαπιστώνεις την σπουδαιότητα αυτού του έργου για την τουριστική ανάπτυξη του Πόρου.  
 
Τα "Poros Trails" είναι εδώ και μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε και να τα διαδώσουμε. 
 
 

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 έφεραν στη Βουλή το θέμα των προβλημάτων αρμοδιότητας της Κεντρικής ΔιοίκησηςΠΟΡΟΣ

Το θέμα των προβλημάτων που ταλανίζουν τον Πόρο και απαιτούν άμεση επίλυση από την Κεντρική Διοίκηση, έφεραν με ενέργειες τους στη Βουλή τα κόμματα της "Ελληνικής Λύσης" και του "Μ...

Πόρος: Ο Αριστείδης Αποστολάκης υποψήφιος με την "Καθαρή Πορεία" του Γ. Δημητριάδη ΠΟΡΟΣ

Με μια φωτογραφία μπροστά από το Δασκαλειό, ανακοίνωσε τον αξιωματικό Π.Ν. ε.α. Αριστείδη Αποστολάκη, ως υποψήφιο Δημοτικό Σύμβουλο με την παράταξη "Καθαρή Πορεία", ο Δήμαρχος Πόρο...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν νησιωτικοί Δήμοι της Αττικής κατά του ΕΔΣΝΑ για το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτωνΠΟΡΟΣ

    Τέλος στην πολυετή αδικία σε βάρος τους από την οικονομική επιβάρυνση που τους προκαλεί η υποχρέωση καθημερινής μεταφοράς των απορριμμάτων τους στη Φυλή επιχειρούν να δώσουν οι...

Πόρος: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος από τον ΔΕΔΔΗΕ την Κυριακή 22 Ιανουαρίου ΠΟΡΟΣ

Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο Δήμος Πόρου από τον ΔΕΔΔΗΕ την Κυριακή 22.1.2023 θα γίνουν διακοπές ρεύματος λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης/επέκτασης του δικτύου ηλεκτ...

Πόρος: Εκπλήξεις και συμμετοχή από μαθητές στην εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Πόρου ΠΟΡΟΣ

Έκπληξη και συγκίνηση προκάλεσαν στους εθελοντές αιμοδότες, στους νοσηλευτές και γιατρούς και το προσωπικό του Δήμου Πόρου, η επίσκεψη και συμμετοχή μαθητών του Πόρου στην εθελοντι...

Πόρος: Ο Πέτρος Μπαϊκούσης υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γ. Δημητριάδη "Καθαρή Πορεία"ΠΟΡΟΣ

Έναν ακόμη υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό του "Καθαρή Πορεία", ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης. Πρόκειται για τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό Πέτρο Μπαϊκο...