ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα εγκαίνια του 19ου East Med Yacht Show και ο χαιρετισμός του Δημάρχου Πόρου Γ. Δημητριάδη

Ξεκίνησε την Πέμπτη 4 Μαΐου 2023 το 19ο Σαλόνι ελληνικών ενοικιαζόμενων σκαφών EAST MED YACHT SHOW 2023, το οποίο επέστρεψε -για να μείνει- στο λιμάνι του Πόρου, τον τόπο που γεννήθηκε και καθιερώθηκε.
Στο φετινό Σαλόνι παρουσιάζονται 100 περίπου σκάφη, ανάμεσα στα οποία τα περισσότερα εκτιθέμενα καταμαράν παγκοσμίως.
 
 
Δύο ακόμα καινοτομίες της Έκθεσης είναι η συμμετοχή του Δήμου Πόρου με δικό του περίπτερο, καθώς και η επέκτασή της στη νότια πτέρυγα του λιμανιού στον δίαυλο Πόρου-Γαλατά, λόγω εξάντλησης όλου του χώρου στην δυτική πτέρυγα.
 
 
 
Στην ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Πόρου Γιάννης Δημητριάδης σημειώνει "Θέλω να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές μας, την Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, τον Αντώνη Στελλιάτο την Μπάρμπαρα Γαβριήλ και όλους τους συνεργάτες τους για την άψογη συνεργασία, τα στελέχη και όλους τους συνεργάτες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και του Δήμου για την τεχνική υποστήριξη και τον συντονισμό, το Λιμεναρχείο και το Α.Τ. Πόρου για την υποστήριξή τους και τους χορηγούς φιλοξενίας του Δήμου, οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι: Xenia - Poros Image, Golden View, Odyssey, Aegean Villas, ξενοδοχεία Παύλου και Σάρων".
 
 
"Θαλάσσιος τουρισμός, νησιώτικά λιμάνια, διαχείρηση του Ελληνικού παράκτιου χώρου"
Ο χαιρεστισμός του Γιάννη Δημητριάδη στα εγκαίνια του 19ου East Med Yacht Show
 
"Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, αγαπητές και αγαπητοί επισκέπτες,
Σάς καλωσορίζουμε στον Πόρο και στο 19ο East Med Yacht Show, το οποίο από φέτος επιστρέφει στον τόπο όπου γεννήθηκε και καθιερώθηκε.
Όπως γνωρίζετε, το λιμάνι του Πόρου είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ένα από τα πλέον σημαντικά για τον Θαλάσσιο Τουρισμό λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Αξιοποιώντας το πλεονέκτημα αυτό, τα τελευταία χρόνια ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείου Πόρου κάνουν συστηματική προσπάθεια προκειμένου οι υποδομές και οι υπηρεσίες του λιμανιού να παρέχουν στον επισκέπτη τις μέγιστες δυνατές παροχές που μπορεί να παρέχει ένα δημόσιο λιμάνι στην χώρα μας. Οι παροχές αυτές, μάλιστα, πλαισιώνονται από αντίστοιχες υπηρεσίες της τοπικής επιχειρηματικότητας, η οποία ενισχύει την λειτουργία του λιμανιού και ενισχύεται από αυτήν. Έτσι, το 2022 το λιμάνι μας έκανε ρεκόρ 18.040 καταγεγραμμένων αφίξεων, ενώ σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πανελλήνιο Σωματείο Ιδιοκτητών Ιστιοφόρων Σκαφών, αναδείχθηκε μεταξύ 140 λιμανιών της χώρας ως το καλύτερο λιμάνι που η διαχείρισή του ασκείται από Δημοτικό Λ.Τ.
 
 
Στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για αναβάθμιση του λιμανιού μας, η επιστροφή του East Med Yacht Show στον Πόρο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη που έρχεται να επιβεβαιώσει την πρόοδο που έχει γίνει και την θέση που έχει ο Πόρος στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού της Μεσογείου. Παράλληλα, συμβολίζει την κεντρική σημασία που έχουν για τον κλάδο του θαλάσσιου τουρισμού τα λιμάνια-προορισμοί και -σε θεσμικό επίπεδο- οι φορείς διαχείρισής τους, δηλαδή τα Δ.Λ.Τ.
Την σημασία αυτή την έχουν αντιληφθεί οι φορείς του κλάδου, με τους οποίους συνεργαζόμαστε υποδειγματικά και μένει να την αντιληφθεί και η Πολιτεία, η οποία θα πρέπει να παίξει τον ρόλο του τρίτου και βασικού πόλου στις συνέργειες για την περαιτέρω ανάπτυξη του Θ.Τ. στην χώρα μας.
Με την ευκαιρία της σημερινής γιορτής, είμαι υποχρεωμένος να απευθύνω και δημόσια την παράκληση στους Υπηρεσιακούς και αιρετούς παράγοντες που έχουν τις σχετικές αρμοδιότητες, να ενεργήσουν ώστε η Πολιτεία να αναπτύξει επιτέλους πολιτικές για την ορθολογική διαχείριση του παράκτιου χώρου, για την λειτουργία των μικρών νησιωτικών λιμένων υποδοχής, για την δημιουργία μαρίνων αναχώρησης και φυσικά για την στήριξη του κλάδου των Ελλήνων επιχειρηματιών και των πληρωμάτων που δραστηριοποιούνται στον χώρο του Θαλάσσιο Τουρισμό. Εμείς και αρκετές άλλες δημοτικές διοικήσεις λιμένων είμαστε εδώ, έχουμε προτάσεις, έχουμε προβλήματα που πρέπει να λυθούν και πολύτιμη εμπειρία από την καθημερινή διαχείριση των λιμανιών μας. Είμαστε εδώ και περιμένουμε, είμαστε εδώ και προτείνουμε και -δυστυχώς- είμαστε εδώ και αγνοούμαστε. Της ίδιας αντιμετώπισης τυγχάνουν, βέβαια, και οι Έλληνες ιδιοκτήτες τουριστικών σκαφών, τους οποίους παρακολουθώ επί χρόνια να θέτουν μάταια τα αιτήματά τους στις εκάστοτε Κυβερνήσεις και να εισπράττουν μόνο υποσχέσεις και λόγια συμπάθειας και στην συνέχεια να απογοητεύονται από κάθε καινούργιο νομοθέτημα που ουσιαστικά τους τιμωρεί που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο.
 
 
Την ίδια στιγμή, σε πλήρη αντιδιαστολή με την αντιμετώπιση που επιφυλάσσει η Πολιτεία στους στυλοβάτες Έλληνες επιχειρηματίες της τουριστικής βιομηχανίας και στους κατοίκους και εκπροσώπους των περιθωριοποιημένων μικρών και μεσαίων νησιών της χώρας, είναι αξιοσημείωτη η σπουδή που έχουν επιδείξει όλες ανεξαιρέτως οι Κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών προκειμένου να παραδώσουν τον ελληνικό παράκτιο χώρο στον πρόσφατα χρεωκοπημένο κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είναι γνωστό, ο Πόρος είναι μία από τις 25 παράκτιες Περιοχές στις οποίες επίκειται η άμεση ίδρυση Βιομηχανικής Ζώνης Ιχθυοτροφείων. Μιας ζώνης που στο νησί μας θα καταλαμβάνει το ? του θαλάσσιου και χερσαίου χώρου του, αυξάνοντας κατά 3.000% την σημερινή έκταση της δραστηριότητας και κατά 800% την παραγωγή της, η οποία μάλιστα θα απελευθερωθεί πλήρως μετά από 5 έτη. Μπορεί εύκολα να γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται για μια υπόθεση που ενσωματώνει όλο τον παραλογισμό, την διαπλοκή και τα θεσμικά ελλείματα του Ελληνικού Κράτους.
Πρόκειται για ένα λάθος τόσο ακραίο, που δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμο, το οποίο αν ολοκληρωθεί θα προκαλέσει τοπική εξέγερση και θα ανατραπεί στην πράξη. Και, βέβαια, πρόκειται για ένα λάθος που δεν πλήττει μόνο εμάς τους κατοίκους του νησιού, αλλά πλήττει εξίσου όλο τον κλάδο του Θαλάσσιο Τουρισμό, καθώς και όποιον ενδιαφέρεται για την βιώσιμη ανάπτυξη και την περιβαλλοντική ισορροπία ολόκληρου του Σαρωνικού κόλπου – και όχι μόνο.
Με αφορμή την σημερινή εκδήλωση, λοιπόν, οφείλω ως Δήμαρχος του τόπου αυτού να διαμηνύσω σε κάθε αρμόδιο αποδέκτη, ότι αυτή που βλέπουμε σήμερα εδώ είναι η εικόνα που αντιπροσωπεύει την ταυτότητα του νησιού μας και εκφράζει την αυτοδιάθεσή μας. Και ότι κάθε σχεδιασμός που θέλει να ανατρέψει τον προσανατολισμό αυτόν, θα πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα!
Κλείνοντας, θα ήθελα να αφιερώσουμε την φετινή διοργάνωση στην μνήμη δύο τοπικών μορφών του yachting που έφυγαν πρόσφατα από κοντά μας, τον Σωτήρη Κουβαρά και τον Ανδρέα Μποζαρέλο.
Εύχομαι καλή παραμονή στο νησί μας σε όλους τους συντελεστές και τους επισκέπτες της Έκθεσης και καλές μελλοντικές αφίξεις στο λιμάνι μας!"
Πόρος, 4.5.2023

Διαβάστε επίσης

Πόρος: Συνάντηση Ολ. Αναστασοπούλου με τον Γ. Δημητριάδη στο δημαρχείο του ΠόρουΠΟΡΟΣ

Συνάντηση ανάμεσα στον Δήμαρχο Πόρου και τους συνεργάτες του και την Γ.Γ. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 5 Μαΐου στο Δημ...

Περιοδεία Κώστα Κατσαφάδου σε Μέθανα, Τροιζηνία, Πόρο - Σαββάτο και Κυριακή 6, 7 ΜαϊουΠΟΡΟΣ

  Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπ. βουλευτής ΝΔ στην Α’ Πειραιώς και Νήσων,  κ. Κώστας Κατσαφάδος, το Σάββατο 6 Μαΐου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία σε Μέθανα, Κ...

East Med Yacht Show Poros 2023: Η καρδιά του Yachting χτυπά στον Πόρο - Αιχμηρές ομιλίες και αισιοδοξία για το μέλλον του θαλάσσιου τουρισμού ΠΟΡΟΣ

Ρεπορτάζ Μπάμπης Κανατσίδης - Φωτογραφίες Ελένη Μωραΐτη   Η καρδιά του παγκόσμιου γιώτινγκ χτυπά από εχθές το βράδυ στον Πόρο, με την μεγάλη έκθεση τουριστικών σκαφών East Med Yach...

Πόρος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το 19ο East Med Yacht Show - Στις 8.μ.μ η τελετή έναρξης του λαμπερού Ναυτικού Σαλονιού ΠΟΡΟΣ

Πυρετώδεις προετοιμασίες από τη μια άκρη του λιμανιού του Πόρου, έως την άλλη, καθώς απομένουν λίγες ώρες πριν την τελετή έναρξης του 19ου East Med Yacht Show, το οποίο, όπως όλα δ...

Πόρος: Καταγγέλλει την ομόφωνη Απόφαση του Δ.Σ. Πόρου για το γήπεδο ο υποψήφιος δήμαρχος Γ. Κουτουζής ΠΟΡΟΣ

Με ανακοίνωση του, από τον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο υποψήφιος δήμαρχος Πόρου και ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Κουτουζής καταγγέλλει, ενάμιση περίπου μήνα...

Δήμος Πόρου: Νέες σημαντικές χρηματοδοτήσεις για αφαλάτωση και πυροπροστασία ΠΟΡΟΣ

Δύο νέες πολύ σημαντικές χρηματοδοτήσεις για τον Δήμο Πόρου εγκρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα μετά από αντίστοιχα αιτήματα της Δημοτικής Αρχής.   Πρόκειται για την χρηματοδότηση ύ...

Διακρίσεις για τους κωπηλάτες του ΝΟΠΤ στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας ΠΟΡΟΣ

Στο 89ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας στον Σχινιά ο Ναυτικός Όμιλος Πόρου έλαβε μέρος με 2 αθλητές σε 3 αγωνίσματα. Ο Ρειζης Νίκος κατετάγη στην 4η θέση στο Σκιφ εφήβων και στην...