ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας: «Προς κλείσιμο το Κ.Ε. Πόρος»

Το πρωί της Τετάρτης 26 Οκτωβρίου, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ «Πρώτη γραμμή», ο αναπλ. υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, έδωσε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στους δημοσιογράφους Λυριτζή και Οικονόμου.

Μιλώντας για την αναδιάρθρωση των ενόπλων δυνάμεων, όπου στα πλαίσια αυτής προβλέπεται και το κλείσιμο ανενεργών στρατοπέδων, για την εξοικονόμηση δαπανών για το Υπ.Εθ.Α., ο Υπουργός ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν το κλείσιμο στρατοπέδων προκαλέσει αντιδράσεις σε τοπικές κοινωνίες.

Απαντώντας ο κ. Βίτσας, δήλωσε πως δεν θα κλείσουν ενεργά στρατόπεδα και όλος ο σχεδιασμός θα γίνει με βάση τις ανάγκες που προτάσσουν τα Γενικά Επιτελεία.

Ο κ. Βίτσας δήλωσε πως η λογική που υπήρχε και υπάρχει ότι τα στρατόπεδα θα πρέπει να διατηρηθούν για να ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες, δεν μπορεί να επικρατεί πλέον και συνέχισε:

«Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Στο Πόρο, υπήρχε ο χώρος προπαίδευσης του Ναυτικού. Αυτόν τον χώρο δεν τον χρησιμοποιούμε πια, χρησιμοποιούμε του Κανελλόπουλου. Αυτό μας έχει δώσει ένα χ ποσό, αρκετά μεγάλο, μείωσης και από την άλλη μεριά μου λέει ο Δήμαρχος, αυτό ώθησε και την τοπική κοινωνία να αναπροσανατολιστεί, στο τουριστικό προϊόν, στο εσωτερικό προϊόν… και εμείς να βοηθήσουμε…»

Ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου, έδειξε ότι αποδέχθηκε το συγκεκριμένο παράδειγμα,  αντιπαραθέτοντας, ωστόσο, ως παράδειγμα ένα στρατόπεδο του Κιλκίς.

«Το Κιλκίς είναι σύνορα» απάντησε στο παράδειγμα του κ. Οικονόμου ο κ. Βίτσας.

Φυσικά η δήλωση του κ. Βίτσα, σε ότι αφορά την παρούσα κατάσταση του Κ.Ε. Πόρος δεν είναι κάτι καινούργιο ή κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό. Η λειτουργία του Κ.Ε. Πόρος ως κέντρο εκπαίδευσης ναυτών, δεν βρίσκεται – από οικονομικής άποψης – ανάμεσα στις επιλογές των επιτελείων. Αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος για τον οποίο, έπαψε την λειτουργία του το Κέντρο.

Δήμαρχος Πόρου: «Είμαστε έτοιμοι να αξιοποιήσουμε κτήρια και ελεύθερους χώρους υπέρ της κοινωνίας και του τουρισμού»

Είναι γεγονός, ότι η παρούσα δημοτική αρχή εξέφρασε την θέση της για το Κ.Ε. Πόρος, ανοιχτά μέσα από το προεκλογικό πρόγραμμα της, εκφράζοντας ξεκάθαρα την εκτίμησή της ότι το στρατόπεδο οδεύει προς αδρανοποίηση και θέτοντας, στην βάση αυτή, ως μια από τις έξι προτεραιότητες για την πενταετία, την εκπόνηση οικονοµοτεχνικής και πολεοδοµικής µελέτης για την αξιοποίηση του Κ.Ε.Πόρος σε συνεργασία µε το Π.Ν. και την διεκδίκηση κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεών του από την Πολιτεία.

Η δημόσια τοποθέτηση του κ. Βίτσα, δικαιώνει καταρχήν την εκτίμηση του Γιάννη Δημητριάδη και δείχνει ότι η προοπτική που έχει σκιαγραφήσει ο Δήμαρχος, δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός, αλλά χειροπιαστή επιλογή.  

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Δημητριάδη, μάς επιβεβαίωσε επί της ουσίας τα λεγόμενα του κ. Βίτσα, περί οριστικής απόφασης της ηγεσίας του Π.Ν. και του Υπ.Εθ.Α, για την μη λειτουργεία της ναυτικής βάσης στον Πόρο, ως Κέντρο Εκπαίδευσης, λόγω οικονομικών θεμάτων. Όπως μας δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, ο Υπουργός κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον Πόρο, αλλά και ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν. κ. Γ. Γιακουμάκης, ο οποίος επίσης επισκέφθηκε το νησί μας τον Αύγουστο, τον ενημέρωσαν για την οριστική απόφαση της ηγεσίας να μην επαναληφθούν οι προπαιδεύσεις στο Κ.Ε.Πόρος για οικονομικούς λόγους, δίνοντας έτσι αρνητική απάντηση στο σχετικό αίτημα που είχε διατυπώσει ο Δήμος με την υπ’ αριθμ. 64/2016 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, παρότι ο αρχηγός του Γ.Ε.Ν. είχε αρχικά ενημερώσει τον δήμαρχο ότι το Κ.Ε. Πόρος θα φιλοξενούσε την σειρά του Σεπτέμβρη.

Στην εξέλιξη της σχετικής συζήτησης, αναφορικά με το μέλλον του στρατοπέδου, η λειτουργία του οποίου εξακολουθεί να προκαλεί σημαντικό κόστος στο Π.Ν., ο Δήμαρχος δήλωσε στην πολιτική και στρατιωτικη ηγεσία ότι ο Δήμος είναι έτοιμος να υποβάλει πρόταση για την σταδιακή παραχώρηση, από το Π.Ν. στον Δήμο, κτηρίων του στρατοπέδου και για την διάθεση σε κοινή χρήση τμημάτων του περιβάλλοντος χώρου, της παραλίας κ.α.

Η ανταπόκριση της ηγεσίας ήταν απολύτως θετική και έγινε αναλυτικότερη κουβέντα για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν. Όπως μας δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, «Εδώ και μερικά χρόνια είχα επισημάνει δημοσίως ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, φαίνεται πως υπήρχε μια μη – αναστρέψιμη τάση για αδρανοποίηση του Κ.Ε.Πόρος, η οποία σύντομα θα οδηγούσε σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η τύχη του Κ.Ε.Πόρος θα εξαρτιόταν από τα αντανακλαστικά και την ετοιμότητα του Δήμου να αρθρώσει συγκεκριμένη πρόταση για την αξιοποίησή του.

Από την στάση αυτή εξαρτάται αν μετά από δέκα χρόνια ο ζωτικός αυτός χώρος δίπλα στον οικισμό, που σήμερα χωρίζει στα δύο το νησί, θα είναι ελεύθερος χώρος και οι εγκαταστάσεις του θα συνδέονται με την λειτουργία του νησιού (υπηρεσίες, αθλητισμός, πολιτισμός, τουρισμός κτλ), αν θα έχει παραχωρηθεί σε κάποιον ουρανοκατέβατο «επενδυτή» ή αν θα ρημάζει, όπως συμβαίνει με δεκάδες άλλα αδρανή στρατόπεδα. Προσωπικά έχω ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της πρώτης προοπτικής, η οποία θα αποτελέσει κοσμογονία για το νησί και ο μόνος τρόπος για να πραγματωθεί είναι να την διεκδικήσει ο Δήμος. Οποιαδήποτε άλλη στάση θα οδηγούσε μετά βεβαιότητας σε μία λύση, για την οποία δεν θα μας ρωτήσει κανένας. Η επίσημη ενημέρωση ότι δεν θα επανέλθει ξανά το επισκεπτήριο είναι καταρχήν στενάχωρη για τον τόπο, ωστόσο πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να βάλουμε τον πήχη ψηλότερα».

Πηγή: porosnews.gr

Διαβάστε επίσης

Πόρος: 2η Διημερίδα «Πρόληψη Παθήσεων της Γυναίκας» στις 4 και 5 Νοεμβρίου 2016ΠΟΡΟΣ

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται από τον Δήμο Πόρου, σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της Κύ...

Το ταξίδι «Πολιτισμός & Περιβάλλον “Εν Πλω”» ξεκίνησε για τα νησιά της Π.Ε. Νήσων ΑττικήςΑΓΚΙΣΤΡΙ

Εγκρίθηκε το CLLD / LEADER Νήσων Αττικής. Για πρώτη φορά πρόγραμμα ολοκληρωμένης αγροτικής και τοπικής ανάπτυξης στους Δήμους ΠΕ Νήσων Αττικής. Μια πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχ...