ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στην έκθεση "Ενθυμήματα" το "Δίκτυο Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας"

Μετά τη συνεδρίαση του «Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας» στο Ναό του Σωτήρος, οι εκπρόσωποι των πόλεων επισκέφθηκαν την έκθεση "Ενθυμήματα" στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας, συνοδευόμενοι από τον κ. Τσατήρη, την κ. Σαλπέα και τον κ. Δέδε.

Ο κ. Γ. Τσατήρης, τους σύστησε την εικαστικό και επιμελήτρια της έκθεσης κ. Ελίκα Βλαχάκη και τις συνεργάτιδές της Παναγιώτα Γεννίτσαρη και Πολύνα Στοφόρου.

Οι καλεσμένοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ξενάγηση από την κ. Βλαχάκη στο υλικό της έκθεσης, παράλληλα με πληροφορίες για την ιστορία των Φυλακών της Αίγινας από τον κ. Τσατήρη και τον  Δ.Σ. κ. Γ. Παπαδόπουλο, όπως και ενημέρωση για την ¨πονεμένη" πορεία της αποκατάστασης του Καποδιστριακού κτιρίου σε διαχρονικό μουσείο, που έχει διακοπεί εδώ και χρόνια.

Για άλλη μια φορά η εικαστικός Ελίκα βλαχάκη  εξέφρασε την αγωνία της για το χώρο της  Απομόνωσης, όπου είχαν συντηρηθεί στους τοίχους ακιδογραφήματα και άλλα ίχνη των κρατουμένων που αποτελούν μαρτυρίες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και κινδυνεύουν να χαθούν για πάντα, αν δεν έχουν χαθεί ήδη, λόγω περιβαντολογικών συνθηκών.
Πάνω σε αυτό το θέμα συζήτησε με τον Δήμαρχο Κέρκυρας κ. Κ. Νικολούζο για την Μουσειακή Έκθεση που έγινε τον Δεκέμβρη στις Φυλακές Κέρκυρας, μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και το Σωματείο Λαζαρέτο. Τον Μάρτιο του 2017, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σταύρος Κοντονής, προέβη στην κατάργηση της χρήσης των εννέα πειθαρχικών κελιών και ανήγγειλε τη μετατροπή τους σε χώρο ιστορικής μνήμης.
Η έκθεση "Ενθυμήματα, Αντικείμενα και Ιστορίες" τελείωσε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, με ικανοποιητική επισκεψιμότητα από τους κατοίκους και τα σχολεία του νησιού. Εκτός από τους εκπροσώπους του Δικτύου, την επισκέφθηκαν, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.    

Διαβάστε επίσης

Γενική Συνέλευση του «Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας» στην ΑίγιναΑίγινα

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Ιανουαρίου η Γενική Συνέλευση του « Δικτύου Πόλεων Ιωάννης Α. Καποδίστριας » στο Ι.Ν. του   Σωτήρος του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου (Τάμα του Έθνου...

Το Iδρυμα Ιβάν Σαββίδη χορηγεί ρωσικό ντοκιμαντέρ για τον Ιωάννη ΚαποδίστριαΑίγινα

Ολοκληρώνονται στη Ρωσία τα γυρίσματα του νέου δραματικού ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Ιωάννη Καποδίστρια, που θα προβληθεί φέτος στο πρώτο κανάλι της δημόσιος ρωσικής τη...

Η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει τους πολίτες για τους θερμαινόμενους χώρουςΑίγινα

Άμεση και επικαιροποιημένη ενημέρωση σχετικά με τους θερμαινόμενους χώρους που λειτουργούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής, παρέχει η Περιφέρεια Αττικής στην ιστοσελ...

Η αστυνόμευση στα νησιά και τον Πειραιά στη συνάντηση Σταματάκη - ΦουτάκηΑίγινα

Η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη επισκέφθηκε, την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018, την Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά και συναντήθηκε με τον Αστυνομικό Διευθυντή...