Με την λαμπρότητα που αρμόζει στον ιδρυτή και θεμελιωτή της Εκκλησίας στην Αίγινα Απόστολο Κρίσπο τελέστηκε σήμερα το απόγευμα χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κ.κ. Εφραίμ ο εσπερινός στον ομώνυμο Ιερό Ναό στους Αγίους στην Αίγινα.
Η εκκλησία του Αγίου Κρίσπου είναι ο ενοριακός Ναός του οικισμού των Αγίων και είναι ο μοναδικός ναός σε όλη την Ελλάδα που είναι αφιερωμένος σε αυτόν. Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν το 1970 από τον μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης, Ιερόθεο.
Ο Απόστολος Κρίσπος ήταν αρχισυνάγωγος στην συναγωγή της Κορίνθου. Όταν ο Α. Παύλος επισκέφτηκε την πόλη της Κορίνθου κατά την διάρκεια του δεύτερου ιεραποστολικού του ταξιδιού, δίδαξε και στην συναγωγή της. Ο Κρίσπος που ήταν παρών πίστεψε και ζήτησε από τον Α. Παύλο να τον βαπτίσει μαζί με την οικογένεια του. Η βάπτισή του όμως ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στους υπόλοιπους Ισραηλίτες της Κορίνθου, αναγκάζοντάς τον να φύγει μαζί με τον Απόστολο Παύλο στην Μ. Ασία. Εκεί χειροτονήθηκε επίσκοπος Κολοφώνος μίας πόλης κοντά στην Έφεσο. Ο Απόστολος Παύλος τον πήρε μαζί του στο τρίτο ιεραποστολικό του ταξίδι στην Ελλάδα, όταν έφτασαν στην Κόρινθο τον όρισε επίσκοπο Αιγίνης κάνοντάς τον έτσι τον πρώτο επίσκοπο στον Ελλαδικό χώρο και κατ’ επέκταση την Επισκοπή Αίγινας την πρώτη επισκοπή της Ελλάδος.
Η επισκοπή Αιγίνης στα τέλη του 9ου αιώνα προήχθη σε Αρχιεπισκοπή ενώ τα χρόνια που οι Φράγκοι είχαν καταλάβει το νησί καταργήθηκε. Όταν οι Τούρκοι κατέλαβαν την Αίγινα από τους Φράγκους επανασυστάθηκε η Αρχιεπισκοπή, περιλαμβάνοντας και για πρώτη φορά τα αναφερόμενα ως κατοικημένα νησιά της Ύδρας και του Πόρου. Το 1813 αναβαθμίστηκε σε Μητρόπολη. Με διάταγμα του Όθωνα από τον Νοέμβριο του 1833 μαζί με την Σαλαμίνα αποτέλεσε την προσωρινή Επισκοπή Αίγίνης. Η Αίγινα καταργήθηκε ως επισκοπή το 1852 βάση του νόμου Σ΄/10-07-1852.
Ρεπορτάζ Άγης Νταλαγιάννης