ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επεισοδιακή συνεδρίαση του  ΔΣ για τον Απολογισμό – Ο κ Ζορμπάς σχεδίαζε να τον κάνει μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές!!!

Επεισοδιακή, αλλά και αποκαλυπτική για τις προθέσεις του δημάρχου Γιάννη Ζορμπά σχετικά με τον απολογισμό πεπραγμένων 2022 ήταν η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αίγινας. Όπως μάλιστα έγινε γνωστό ο κ. Δήμαρχος σχεδίαζε να κάνει τον απολογισμό αυτόν, ο οποίος έπρεπε να γίνει μέχρι τις 31 Ιουνίου, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές!!!

Ο Δήμαρχος Αίγινας, με ένα απίστευτο θράσος επιχείρησε να παρακάμψει την ρητή διάταξη του κανονισμού, σύμφωνα με την οποία η αντιπολίτευση είχε πια την πρωτοβουλία των κινήσεων, αφού χάθηκε για τον κ Ζορμπά η 30η Ιουνίου 2023, και άρα ο ίδιος δεν μπορεί να ορίσει την ημερομηνία. Έδειξε όμως να μην γνωρίζει ούτε ότι δεν μπορεί να κάνει τον απολογισμό στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπως σχεδίαζε, αφού ο Νόμος απαγορεύει τη διεξαγωγή Δημοτικών Συμβουλίων έναν μήνα πριν τις εκλογές. Το φαιδρό δε ήταν πως ο κ Ζορμπάς προσπάθησε να δικαιολογήσει την ολιγωρία της διοίκησης να πραγματοποιήσει τον απολογισμό της εντός της προθεσμίας του Κανονισμού, με το αστείο επιχείρημα ότι «είχαμε και τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις»!  

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στην ημερήσια διάταξη του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου υπήρχε προς συζήτηση το θέμα του καθορισμού του τόπου και της ημερομηνίας της ανοιχτής παρουσίασης του απολογισμού του 2022. Ενός απολογισμού που όπως προαναφέρθηκε ο Δήμαρχος όφειλε να κάνει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023, το αργότερο έως την 30η Ιουνίου.

Με αφορμή αυτήν την ολιγωρία, η αντιπολίτευση, αξιοποιώντας τον νόμο, προχώρησε σε μία κίνηση ΜΑΤ, η οποία ισοδυναμεί με πρόταση μομφής κατά της διαχείρισης του κ. Ζορμπά. Όπως εξήγησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο, οι πρώην δήμαρχοι, Παναγιώτης Κουκούλης και Δημήτρης Μούρτζης, από τη στιγμή που η Δημοτική αρχή δεν προχώρησε στην ανοιχτή παρουσίαση του απολογισμού, η πρωτοβουλία των κινήσεων, εκ του νόμου πλέον, όπως ανέφεραν περνά στην αντιπολίτευση.

Σήμερα θα ορίσουμε το «που» και όχι το «πότε» θα γίνει η ανοιχτή παρουσίαση ανέφερε ο κ. Ζορμπάς, ο οποίος έδωσε την εικόνα ότι δεν καταλάβαινε ότι οι πρωτοβουλίες ανήκουν πλέον στην αντιπολίτευση που εκκίνησε το θέμα. Όταν δε ο Παναγιώτης Κουκούλης του επισήμανε ότι ο νόμος ορίζει, ειδικά για τον απολογισμό, ότι οι προσκλήσεις πρέπει να σταλούν 15 ημέρες νωρίτερα και ότι πρέπει να σταλούν αύριο, αφού πρώτα προσπάθησε, ματαίως, να επιχειρηματολογήσει για το ποιος καθορίζει πλέον τις εξελίξεις, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να ετοιμαστεί μέσα σε 15 ημέρες. Και στο σημείο αυτό αποκάλυψε και τον αρχικό σχεδιασμό του για την παρουσίαση του απολογισμού στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Κάντε τον μετά τις εκλογές σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος Φίλιππος Τζίτζης, ενώ πολλοί σύμβουλοι διερωτήθηκαν πως μπορεί να γίνει απολογισμός δέκα ημέρες πριν τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου. Στο σημείο αυτό ο κ Ζορμπάς επέμενε βέβαια ότι η διοίκηση είναι (άκουσον… άκουσον) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου! Τα χλευαστικά σχόλια έπεσαν όμως βροχή και όταν σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού η Δημοτική Αρχή επιχείρησε να θωρακιστεί πίσω από την ημερήσια διάταξη. Να συμφωνήσουμε για τον χώρο που θα γίνει ανέφερε ο κ Ζορμπάς, τονίζοντας ότι θα είναι ο αύλιος χώρος του Λαογραφικού Μουσείου. «Να μην χιονίζει μόνο» ήταν το σχόλιο που ακούστηκε με τον κ Δήμαρχο να κάνει λόγο για «εξυπνάδες».

«Διαβάστε τον νόμο» είπε απευθυνόμενος στο προεδρείο ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μούρτζης, ο οποίος έθεσε ως συμβιβαστική ημερομηνία το τριήμερο 5 με 7 Αυγούστου. Η πρόταση αυτή στάθηκε απέναντι στη νέα πρόταση Ζορμπά, μετά την επισήμανση ότι δεν μπορούν να γίνουν δημοτικά συμβούλια έναν μήνα πριν τις εκλογές, για παρουσίαση του απολογισμού την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και πιθανές ημερομηνίες τις 3, 4 και 5 του μήνα.

Οι δύο προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία, στην οποία δεν έλειψαν επίσης τα ευτράπελα. Στην καταμέτρηση το προεδρείο έβγαλε αποτέλεσμα επτά ψήφους υπέρ της πρότασης της Διοίκησης (την ψήφισαν και οι κκ Τζίτζης και Μαρίνος) και έξι υπέρ της πρότασης Μούρτζη. Στην ψηφοφορία μετείχαν όμως 14 σύμβουλοι, όπως επισήμανε η αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι υπήρχε ισοψηφία.

Η πρόταση της διοίκησης πέρασε τελικά με την ψήφο του προέδρου, το σχέδιο του κ. Ζορμπά όμως για “σόου”  με τον απολογισμό, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές, και μάλιστα κατά παράβαση του νόμου, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση, δεν πέρασε.

                   Η διαφάνεια και η λογοδοσία δεν αρέσουν στον κ. Ζορμπά

Την έντονη αντίδραση των επικεφαλείς των δυο μεγαλύτερων παρατάξεων της αντιπολίτευσης, κκ Δημητρη Μούρτζη και Παναγιώτη Κουκούλη, πυροδότησε η συμπεριφορά του απερχόμενου δήμαρχου κατά την χθεσινή συνεδρίαδη, η οποίας ας σημειωθεί πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα 14 συμβούλων της αντιπολίτευσης, όπως ορίζει η νομοθεσία, προκειμένου να επισημανθεί η προκλητική ολιγωρία του κ Ζορμπά να κάνει τον απολογισμό πεπραγμένων της διοίκησης μέσα στα προβλεπόμενα περιθώρια και μάλιστα σε μια προεκλογική χρονιά. Το δελτίο τύπου έχει ως εξής:

                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να κάνει κάθε χρόνο δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων για να ενημερώνονται οι πολίτες για τα ζητήματα του Δήμου.

Μέχρι τώρα, ο κ. Ζορμπάς δεν έχει κάνει κανέναν απολογισμό, παρά το γεγονός ότι το έχουμε ζητήσει πολλές φορές.

Όφειλε, σύμφωνα με τον νόμο, να κάνει τον δημόσιο απολογισμό για το 2022 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023. Αφού πέρασε αυτή η ημερομηνία με αδιαφορία και αδράνεια εκ μέρους του δημάρχου, 14 δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πήραμε την πρωτοβουλία να προκαλέσουμε εμείς αυτόν τον δημόσιο απολογισμό.

Η πρωτοβουλία μας αυτη συζητήθηκε στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο. Στο Συμβούλιο αυτό ο απρόθυμος στις δημοκρατικές διαδικασίες κ. Ζορμπάς προσπάθησε να αναβάλει τον δημόσιο απολογισμό για μια αόριστη μελλοντική ημερομηνία.Το Συμβούλιο,όμως, πήρε την απόφασή του:η δημόσια συνεδρίαση του απολογισμού θα γίνει στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Η σχετική πρόσκληση, που θα απευθύνεται όχι μόνο στους Δημοτικούς Συμβούλους αλλά και στους συλλογικούς φορείς και στους πολίτες, θα εκδοθεί τουλάχιστον 15 μέρες πριν την ημέρα της συνεδρίασης.

Ο Απολογισμός αυτός θα είναι μια καλή ευκαιρία για πολύπλευρη ενημέρωση όλων των πολιτών.

 

Οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων:

Δημήτριος Μούρτζης - «ΑΙΓΙΝΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ»

Παναγιώτης Κουκούλης - «ΑΙΓΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ»

ΥΓ Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΌ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΟΙΚΗΣΗΣ ΜΟΥΡΤΖΗ ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟ 2018

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνο «ναι» για τον ανδριάντα του Καποδίστρια – Νέα επίδειξη προχειρότητας στις διαγραμμίσεις για διαβάσεις πεζών.Αίγινα

Στην ομόφωνη απόφαση για την ανέγερση ανδριάντα του Ιωάννη Καποδίστρια στην πόλη της Αίγινας, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, μετά από αίτημα και σχετική εισήγηση Επιτροπής...

Αίγινα: Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δύο πρώτες Κατασκηνωτικές περίοδοι στον Τούρλο της Αίγινας.Αίγινα

Με την ολοκλήρωση των δύο πρώτων Κατασκηνωτικών περιόδων για αγόρια Δημοτικού - Γυμνασίου και Λυκείου στις εγκαταστάσεις του Τούρλου στην Αίγινα, η Ιερά Μητρόπολις Ύδρας εξέδωσε το...

Τα φιστίκια Αιγίνης και η παράδοση της φιστικοκαλλιέργειας στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής ΚληρονομιάςΑίγινα

Στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς εντάσσεται το φιστίκι Αιγίνης και η παράδοση της φιστικοκαλλιέργειας στην Αίγινα που μετρά ήδη 120 χρόνια, από τότε που εισήχθη ...

 Σίλα Αλεξίου: «Ήρθε η ώρα, να εκσυγχρονίσουμε την Αίγινα, διατηρώντας την ταυτότητα και τον χαρακτήρα της»Αίγινα

«Αίγινα 2028/Σχεδιάζοντας το μέλλον» ήταν ο τίτλος της διημερίδας που οργάνωσε η υποψήφια δήμαρχος Αίγινας, Σίλα Αλεξίου , στο νησί του Σαρωνικού. Με έναν τίτλο που παραπέμπει στο ...

Αίγινα: Η αφίσα του 14ου Φεστιβάλ Φιστικιού: "Διακοπές στην Αίγινα με το 14ο Aegina Fistiki Fest"Αίγινα

Μια εικόνα από τη θρυλική ταινία  “Διακοπές στην Αίγινα" είναι η φετινή αφίσα του Fistiki Fest: Το πλοίο φτάνει στο νησί, το μακρινό 1958, κι αρχίζουν οι διακοπές. Κάπως έτσι αρχίζ...

Αγία Μαρίνα: Μερική αποκαστάσταση στο νερό - Τελικά, στου κασίδη το κεφάλι....Αίγινα

Τελικά, στου κασίδη το κεφάλι! Αυτό είναι το τόσο απλό αλλά και τόσο αληθινό συμπέρασμα από την φρικτή εμπειρία σήμερα, κατοίκων και επαγγελματιών, στην Αγία Μαρίνα της Αίγινας, πο...