ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο "Λειδινός" αναβίωσε στην πλατεία της Κυψέλης στην Αίγινα

Αναβίωσε την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου το έθιμο  του «Λειδινού» στην πλατεία  της Κυψέλης στην Αίγινα. Ένα πανάρχαιο έθιμο που έχει άμεσες αναφορές  στην αρχαία Ελλάδα, στη γονιμότητα και ευφορία της  γης, στην αλλαγή των εποχών και στις γεωργικές ασχολίες των κατοίκων.

 Το έθιμο που μέσα στους αιώνες λάμβανε χώρα στο λόφο της Παλαιάς Χώρας,  στην εορτή του Σταυρού,αναβίωσε τον 20ο αιώνα στην Κυψέλη από τη λαϊκή ποιήτρια και λαογράφο Ασπασία Γκίκα. Σήμερα  το έθιμο συνεχίζει ο Μορφωτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Κυψέλης  όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή οι μεγαλύτερες κυρίες  του Συλλόγου νεκροστολίζουν και μοιρολογούν  το «Λειδινό» που έχουν παραφουσκώσει με άχυρα τον έχουν ντύσει όσο καλύτερα μπορούν, του έχουν τοποθετήσει  ως κεφαλή ένα Αιγινήτικο κανάτι, αλλά και το απαραίτητο φαλλικό «αξεσουάρ» συνήθως ένα …. γουδοχέρι, που παραπέμπει κατευθείαν στη γονιμότητα.

Οι θεατές που είχαν γεμίσει την πλατεία παρακολούθησαν με προσοχή το δρώμενο  που συμβολίζει  το τέλος  του καλοκαιριού και προμηνύει τον ερχομό της άνοιξης.

Όλες οι  γυναίκες του τραγουδούν:

«Λειδινέ μου – Λειδινέ μου,
τσαι κλισαρομένε μου.
Όπου σε κλισαρώσανε με την ψιλή κλισάρα
τσαι όπου σε περνούσανε αφ’ την Αγιά Βαρβάρα
Λειδινέ μου – Λειδινέ μου
Φεύγεις, πάεις Λειδινέ μου, τσ εμάς αφήνεις κρύους,
πεινασμένους, διψασμένους κι όχι λίγο μαραμένους.
Λειδινέ μου – Λειδινέ μου
Πάλι θα ‘ρθεις Λειδινέ μου, με του Μάρτη τις δροσιές,
Με τα’ Απρίλη τα λουλούδια τσαί του Μάη τις δουλειές.
Λειδινέ μου – Λειδινέ μου
Ήρθε η ώρα να μας φύγεις, πάαινε εις το καλό,
τσαι με το καλό να έρθεις κι όλους να μας βρεις γερούς.
Λειδινέ μου – Λειδινέ μου και κλισαρωμένε μου».


 Κατόπιν ο «Λειδινός»  ακουμπισμένος πάνω σε  ένα  αυτοσχέδιο φορείο περιφέρεται στο χωριό από  γυναίκες και παιδιά που κρατούν λουλούδια, κλαδιά και σημαίες. Παλαιότερα η περιφορά  ξεκινούσε από το σπίτι της Ασπασίας Γκίκα και κατέληγε στην πλατεία της Κυψέλης.

Η χθεσινοβραδινή  αναπαράσταση  του εθίμου  τηρήθηκε  απαρέγκλιτα το τυπικό και καθόσον ετελείτο η περιφορά του «Λειδινού» στο κέντρο της Κυψέλης τόσο οι κυρίες του Συλλόγου όσο και ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Κοκκίνης είχαν την ευκαιρία από μικροφώνου να αναφερθούν στο έθιμο, στις δραστηριότητες του Συλλόγου αλλά και να ευχαριστήσουν όσους συνέβαλαν στη φετινή αναβίωση του εθίμου.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική από το συγκρότημα των Δημήτρη Εικοσπεντάκη στο βιολί και τη λύρα, Σταύρου Σώρρου στην κιθάρα και  Βαγγέλη Σώρρου στα κρουστά που έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να σηκωθούν και να χορέψουν.

Πολλά  τα κεράσματα  από  τους χορηγούς της εκδήλωσης.

Παρόντες και πολλοί  επίσημοι όπως η βουλευτής περιφερείας κ. Νόνη Δούνια, ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Γ. Ζορμπάς, ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Καραγιάννης, οι πρώην Δήμαρχοι κ. Δ. Μούρτζης  και κ. Π. Κουκούλης, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ κ. Αικ. Σαλπέα, η πρόεδρος του Φεστιβάλ Φιστικιού κ. Δ. Σακκιώτη, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Π.Ηλίας, Ν.Λεούσης, Φ. Τζίτζης, Α. Μαρμαρινός.

Διαβάστε επίσης

Ξυλοπόδαροι, πυροτεχνήματα και βράβευση Βαρώτσου στην τελετή έναρξης του 11ου Φεστιβάλ ΦιστικιούΑίγινα

Μέσα σε μία πλημμυρισμένη από κόσμο παραλία της Αίγινας ξεδιπλώθηκε το πρόγραμμα της τελετής έναρξης του 11ου Φεστιβάλ Φιστικιού που είχε ως μεγάλο σύμμαχο τον «Αίολο» το θεό των α...

Η ώρα της μεγάλης γιορτής...Αίγινα

Στη δεύτερη δεκαετία της μπαίνει αισίως η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας και μας προσκαλεί (μικρούς και μεγάλους) να διασκεδάσουμε, να χορτάσουμε φρεσκοψημένο φιστίκι και φιστικολιχουδιέ...

Συνάντηση αναπτυξιακών εταιριών στην Αίγινα παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής ΑνάπτυξηςΑίγινα

Η Αναπτυξιακή Πάρνωνα και το Δίκτυο Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής διοργανώνουν διήμερη συνάντηση εργασίας των εταίρων του Σχεδίου «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός  γαστρονομικός πο...

Εκοιμήθη ο εφημέριος της Παναγίτσας Αίγινας π. Κωνσταντίνος ΤερζόπουλοςΑίγινα

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε νωρίς το πρωί σήμερα  Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στην Αίγινα, η είδηση του ξαφνικού θανάτου του εφημέριου του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου (Παναγίτσας) Αίγινας, π. ...