ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκαταστάθηκε η εικόνα του γλυπτού του Γιάννη Μόραλη

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, μετά από συντονισμένες ενέργειες, σβήστηκαν τα γκράφιτι στην επιφάνεια του γλυπτού του Γ. Μόραλη στην Αίγινα.

 

Προηγήθηκε επίσκεψη της προέδρου της ΚΕΔΑ κ. Αικ. Σαλπέα και του μέλους της ΚΕΔΑ και μέλους της επιτροπής τοποθέτησης  του έργου, κ. Γ. Καλόφωνου, στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας όπου έγινε καταγγελία για  το γεγονός. Ακολούθησε επίσκεψη  των δύο στο χώρο μαζί με το Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος.

 

Ωστόσο το θέμα της κακοποίησης ή βεβήλωσης του  έργου, δημιούργησε πολλές συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα και δημοσιεύσεις σε Αθηναϊκά ηλεκτρονικά μέσα.  Έντονος ο προβληματισμός για την τοποθέτηση του έργου στο σημείο αυτό, για τη διαμόρφωση του χώρου, τα μέτρα φύλαξης του, το φωτισμό, και την ενημέρωση των διερχόμενων.

 

Το γλυπτό του Γ. Μόραλη που δωρήθηκε στο Δήμο Αίγινας μετά το αφιέρωμα και τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του,  έχει τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο σημείο εδώ και πολύ καιρό. Στην αρχή ήταν καλυμμένο όμως το περιτύλιγμα του καταστράφηκε.

 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι επιθυμία τόσο της κ.Π. Ζουμπουλάκη όσο και των κληρονόμων των έργων του Γ.Μόραλη ήταν η τοποθέτηση του έργου σε αυτό ακριβώς το σημείο. Για το λόγο αυτό και επειδή έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις και προετοιμασίες το έργο καθυστέρησε τόσο πολύ να τοποθετηθεί.

 

Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν δικαιολογεί τη σημερινή ενέργεια και δεν νομιμοποιεί κάποιους να παρεμβαίνουν, να αλλοιώνουν, να αλλάζουν την αρχική μορφή στο πνευματικό έργο ενός καταξιωμένου και  τέτοιας ευρύτητας καλλιτέχνη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει κυκλοφορήσει η επίσημη τελετή των εγκαινίων του έργου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30.

Διαβάστε επίσης

Εκοιμήθη ο εφημέριος της Παναγίτσας Αίγινας π. Κωνσταντίνος ΤερζόπουλοςΑίγινα

Μεγάλη θλίψη σκόρπισε νωρίς το πρωί σήμερα  Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου στην Αίγινα, η είδηση του ξαφνικού θανάτου του εφημέριου του Ιερού Ναού Εισοδίων Θεοτόκου (Παναγίτσας) Αίγινας, π. ...

Μια απολαυστική παρουσίαση βιβλίου με... «πολλούς μαργαρίτες» στον πύργο ΡάλληΑίγινα

Μια απολαυστική  βραδιά είχαν τη χαρά να ζήσουν όσοι επέλεξαν να παρευρεθούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μιχάλη Μουτσάτσου: «Το νέο και απέραντο λιβάδι με τους μαργαρίτες». Και...

Το μεγάλο πανηγύρι της ΠέρδικαςΑίγινα

Η εορτή του Αγίου Σώζοντος στις 7 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο αποτελεί και την αφορμή για ένα  μεγάλο πανηγύρι  στην περιοχή της Πέρδικας στην Αίγινα.   Το πανηγύρι του Αγίου Σώζοντα, α...