ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα μυστικά μακροζωίας του Μπόμπι, του γηραιότερου σκύλου στον κόσμο που πέθανε σε ηλικία 31 ετών στην Πορτογαλία (βίντεο)

Λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του  Μπόμπι, του καθαρόαιμου μαστίφ, του γηραιότερου σκύλου στον κόσμο, που πέθανε σε ηλικία 31 ετών στην Πορτογαλία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται ποιο ήταν το μυστικό της μακροζωίας του αξιαγάπητου τετράποδου.


 

 
 
«Διατηρήστε τον σκύλο σας σε ένα υγιές βάρος. Οι υπέρβαροι σκύλοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, αρθρίτιδας, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και πολλών άλλων παθήσεων. Παρόλο που υπάρχουν και άλλες επιλογές, μια υψηλής ποιότητας διατροφή είναι το καλύτερο που έχετε να κάνετε» δήλωσε ο γνωστός Βρετανός κτηνίατρος Ντάνι Τσάμπερς.
 
 
 


 

 
Ο καθηγητής κτηνιατρικής, από την πλευρά του, Άντριου Νιτ, δήλωσε ότι είναι πιθανό μεταξύ των εκατοντάδων εκατομμυρίων σκύλων σε όλο τον κόσμο να υπάρχουν μερικοί με πολύ καλά γονίδια.

Σημείωσε δε ότι υπάρχουν τρόποι για να ζήσει ένας σκύλος πολλά και ποιοτικά χρόνια.

 
Ο Μπόμπι ενδεχομένως να επωφελήθηκε από το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες του δεν τον κρατούσαν δεμένο με λουρί. «Είχε πολλές ευκαιρίες να ασκηθεί και να εξερευνήσει ένα δασώδες περιβάλλον χωρίς περιορισμούς, κάτι που τον βοήθησε να παραμείνει σωματικά και πνευματικά καλά», πρόσθεσε ο καθηγητής κτηνιατρικής.

Η τροφή που λάμβανε ήταν ίδια με εκείνη των ανθρώπων, μόνο που ανακατευόταν με νερό για να απομακρυνθούν τα καρυκεύματα. Το ζήτημα του φαγητού έχει προκαλέσει διχασμό στην κοινότητα των κτηνιάτρων καθώς ορισμένοι τάσσονται υπέρ των έτοιμων για τα σκυλιά γευμάτων και άλλοι υπέρ της χορήγησης τροφής που καταναλώνουν και οι άνθρωποι.

Ο καθηγητής υπογράμμισε, πάντως, ότι οι σκύλοι μπορούν να τρέφονται κι από υπολείμματα ανθρώπινης τροφής. Ωστόσο, για να ζήσουν πολλά χρόνια, χρειάζεται να ακολουθούν υγιεινή διατροφή.

Σύμφωνα με τον Νιτ, μελέτη του 2022 σε περισσότερους από 1.000 σκύλους έδειξε ότι εκείνοι που τρέφονταν χορτοφαγικά ζούσαν 1,5 χρόνο περισσότερο, κάτι που σε ανθρώπινους όρους ισοδυναμεί σε μία επιπλέον δεκαετία.

Η αγάπη, η προσοχή, η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση συμπεριφοράς κατά την κουταβική ηλικία είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για τη μακροζωία του σκύλου, κατέληξε ο καθηγητής.


Ποιος ήταν ο Μπόμπι 

Ο Μπόμπι, ο γηραιότερος σκύλος του κόσμου, πέθανε σε ηλικία 31 ετών στην Πορτογαλία, ανακοίνωσαν, πριν από λίγες ημέρες, τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες.
 
Ο Μπόμπι, ένα καθαρόαιμο μαστίφ του Αλεντέζου, πέρασε όλη του τη ζωή σε ένα χωριό της κεντρικής Πορτογαλίας. Ο «μαθουσάλας των σκύλων» έφτασε σε ηλικία 31 ετών και 165 ημερών, συντρίβοντας το προηγούμενο ρεκόρ που κατείχε από το 1939 ένας αυστραλέζικος ποιμενικός, που πέθανε σε ηλικία 29 ετών και 5 μηνών.

«Μολονότι έζησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον σκύλο στην ιστορία, οι 11.478 ημέρες του στη γη δεν θα είναι ποτέ αρκετές για εκείνους που τον αγαπούσαν», είπε η Κάρεν Μπέκερ, η κτηνίατρος που τον είχε φροντίσει πολλές φορές και ήταν εκείνη που ανακοίνωσε τον θάνατό του, σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. «Ο Θεός μαζί σου, Μπόμπι», πρόσθεσε.
 
 
 


 
Ο Μπόμπι αναγνωρίστηκε ως ο γηραιότερος σκύλος του κόσμου μόλις φέτος τον Φεβρουάριο.

Η ράτσα του έχει προσδόκιμο ζωής 12-14 χρόνια. Ο ιδιοκτήτης του, ο Λεονέλ Κόστα, απέδωσε τη μακροβιότητά του σε διάφορους παράγοντες, για παράδειγμα ότι έζησε μια γαλήνια ζωή στην εξοχή, δεν τον έδεσε ποτέ με αλυσίδα, δεν του φόρεσε ποτέ λουρί και έτρωγε πάντα «ανθρώπινο φαγητό».
 
 
 






Του είχαν κάνει πάρτι γενεθλίων τον περασμένο Μάιο

Την εποχή που γεννήθηκε ο Μπόμπι η οικογένεια Κόστα είχε πολλά ζώα και λίγα χρήματα, έτσι ο πατέρας του, που ήταν κυνηγός, συνήθως σκότωνε τα κουτάβια αντί να τα κρατάει. Όμως ο Μπόμπι κρύφτηκε σε μια στοίβα καυσόξυλα. Ο Λεονέλ και τα αδέλφια του τον βρήκαν λίγες ημέρες αργότερα και τον έκρυψαν, μέχρι που άνοιξε τα μάτια του. «Ξέραμε ότι αφού θα άνοιγε τα μάτια του οι γονείς μου δεν θα μπορούσαν να τον θάψουν», εξήγησε.

Ο Μπόμπι λάτρευε τους περιπάτους αλλά το τελευταίο διάστημα δυσκολευόταν να μετακινηθεί. Το τρίχωμά του έπεφτε, η όρασή του έφθινε και την περισσότερη ώρα ξεκουραζόταν ξαπλωμένος.

Τα Ρεκόρ Γκίνες περιέγραψαν ως «θαύμα» την ιστορία του Μπόμπι που «θα μας λείψε πολύ». Περισσότεροι από 100 άνθρωποι συμμετείχαν στο πάρτι γενεθλίων του τον περασμένο Μάιο.
 
 


 

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε επίσης

Oceancast: Το προηγμένο σύστημα που προστατεύει τους ψαράδες από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγήςΠεριβάλλον

Ένα πολύ σημαντικό εργαλείο έχουν στα χέρια τους οι ερασιτέχνες και οι επαγγελματίες αλιείς της Καβάλας , για να προλάβουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο δήμος εγκατέστησ...

Έκθεση “τρόμου” του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση- Ολοταχώς προς την καταστροφή- Θα μείνουν χωρίς νερό 2 δισ. άνθρωποι- Λιώνουν ταχύτερα οι παγετώνεςΠεριβάλλον

Ένα μήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική κρίση, στο Ντουμπάι, μια νέα, εμπεριστατωμένη μελέτη του ΟΗΕ τεκμηριώνει ότι κινούμαστε προς την καταστροφή και επισημαίνει πέντε ...

Η άνοδος της στάθμης των ωκεανών είναι αναπόφευκτη, προειδοποιεί νέα μελέτηΠεριβάλλον

Η επιταχυνόμενη τήξη των πάγων της Δυτικής Ανταρκτικής θα επιταχυνθεί ραγδαία κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα, ανεξάρτητα από το πόσο θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων τις επόμενες δε...

Ένας "πατέρας" με χίλια άλογα στα Άνω Πορόια Σερρών και μια ιστορία αγάπης μεταξύ μιας φοράδας και ενός αρσενικού αλόγου (βίντεο)Περιβάλλον

Με ένα σφύριγμα και η γη άρχισε να σείεται. Ένα πρωτόγνωρο βουητό πλησίαζε σε απόσταση αναπνοής. Μέσα από ένα θόλωμα σκόνης, ακούγονταν ξέφρενα χλιμιντρίσματα και ένας ασυγχρόνιστο...

Οι τραυματισμένες χελώνες αναρρώνουν αργά από τις πυρκαγιές στην ΕλλάδαΠεριβάλλον

Η εθελόντρια κτηνίατρος Κλεοπάτρα Γκίκα στα Καλύβια Θορικού εξετάζει μια χελώνα για εξωτερικές πληγές?Φωτογραφία: AFP????   Σύνταξη Ντάνιελ Στάνκοβιτς *   Σε ένα  καταφύγιο ζώων κο...

Ζώα συντροφιάς: “Έρχεται” πλατφόρμα υιοθεσιών και ρυθμίσεις για την ευζωία τουςΠεριβάλλον

Πώς ακριβώς θα εξυπηρετεί η πλατφόρμα, όσους επιθυμούν να προβούν σε υιοθεσία. Άλλες ρυθμίσεις για τη ζωοφιλία, που ψηφίζονται στο ίδιο νομοσχέδιο.   Ρυθμίσεις για την ευζωία των ζ...

Κοριτσάκι 2 χρονών βρέθηκε να κοιμάται στο δάσος με το σκυλάκι της για μαξιλάριΠεριβάλλον

Η μικρούλα απομακρύνθηκε από το σπίτι της και βρέθηκε σώα και αβλαβής ώρες αργότερα – Τη φύλαγαν τα σκυλάκια της   Ένα κοριτσάκι δύο ετών, που απομακρύνθηκε από το σπίτι του, τρελα...