ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Bήμα βήμα πώς θα μεταφερθούν οι «Δεσμώτες» του Φαλήρου -Αρχίζει η διάσωση τους (εικόνες)

 

Με γοργούς ρυθμούς προχωρά η προστασία και ανάδειξη των θρυλικών Δεσμωτών του Φαλήρου, του σοκαριστικού αρχαιολογικού ευρήματος στο ΚΠΙΣΝ. Με απόφαση της Λίνας Μενδώνη καθορίστηκαν όλες οι απαραίτητες κινήσεις, ενώ ο Ρέντσο Πιάνο αρχίζει να σχεδιάζει το μουσείο που θα τους στεγάσει.


Βρισκόμαστε στον 7ο αιώνα π.Χ., εποχή εξεγέρσεων και αιματηρών συγκρούσεων μεταξύ οπαδών των αριστοκρατών και των τυράννων. Είναι η εποχή που δεκάδες άτομα, θύματα των πολιτικών αναταραχών, δεμένοι με σιδερένιες αλυσίδες βρίσκουν βίαιο θάνατο από φρικτά βασανιστήρια και οδηγούνται σε ομαδική ταφή εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η Εσπλανάδα, πλάι στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών για την ανέγερση του Κέντρου και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016, πάγωσε το αίμα των αρχαιολόγων που βρίσκονταν στο εργοτάξιο, αφού βρέθηκαν μπροστά στην συγκλονιστική αποκάλυψη που έκανε μάλιστα τον γύρο του κόσμου. Ενα φρικτό θέαμα μάρτυρας μιας κρίσιμης ιστορικής στιγμής για την Αθήνα.

 

5 εκατομμύρια από το Ιδρυμα Νιάρχος για τους Δεσμώτες του Φαλήρου


Καθώς τα χρόνια περνούσαν και τα ευρήματα παρέμεναν στον χώρο, κάτω από μια τέντα ουσιαστικά, οι φθορές προχωρούσαν δραματικά βάζοντας σε κίνδυνο την ανασκαφή. Τώρα αποφασίστηκε να προχωρήσουν με γοργά βήματα οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου.

Μάλιστα με δωρεά 5 εκατομμυρίων ευρώ από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και σε σχεδιασμό του Ρέντσο Πιάνο, θα δημιουργηθεί πάνω ακριβώς στο χώρο της ανασκαφής, σαν ένα είδος στέγασής τους, ένα ειδικό μουσείο για τους Δεσμώτες.

Προηγουμένως πρέπει να σηκωθούν τα ευρήματα, να γίνει όπου χρειάζεται συντήρηση και να επιστρέψουν στεγασμένα από το νέο έργο του Πιάνο. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο Πιάνο έχει έτοιμη την προμελέτη και αναμένεται άμεσα με τους συνεργάτες του να προχωρήσει στον οριστικό σχεδιασμό.

Σήμερα, με απόφαση που φέρει την υπογραφή της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, δόθηκε το πράσινο φως για το πώς θα γίνει όλη η επιχείρηση μεταφοράς, προστασίας και επιστροφής των ευρημάτων!

 

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκε η προσωρινή και υπό προϋποθέσεις απόσπαση και επανατοποθέτηση του ευρήματος «Δεσμώτες». Στην απόφαση αναφέρονται ως βασικές αιτίες για αυτή την απόφαση, πρώτον η επιδεινούμενη κατάσταση διατήρησης και φθοράς των σκελετικών καταλοίπων, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εδάφους και του γεωλογικού υποβάθρου, παρά τις συνεχείς προσπάθειες όλων των συναρμόδιων Υπηρεσιών . Δεύτερος λόγος είναι οι ασυνέχειες που έχουν δημιουργηθεί στις συστάδες της ομαδικής ταφής λόγω της απόσπασης 10 σκελετών για μελέτη και δειγματοληψία από την αρμόδια Εφορεία Α. Πειραιώς και Νήσων.

 

Πώς θα «σηκωθούν» οι Δεσμώτες του Φαλήρο

Σύμφωνα με την μελέτη της της Εφορείας και με την γνωμάτευση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στα τέλη Ιανουαρίου, η προσωρινή απόσπαση του ευρήματος των «Δεσμωτών» θα γίνει με μετακίνησή τους καθ’ ύψος, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να εκλείψουν οι παράγοντες φθοράς που συνδέονται με την ανερχομένη υγρασία και τη σύσταση του εδάφους.

Τα συγκλονιστικά ευρήματα που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2016 στην Εσπλανάδα, θα παραμείνουν στο σταθερό μικροπεριβάλλον που ήδη έχει δημιουργηθεί ή, αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, σε γειτονική θέση.

 

Οπως έγινε γνωστό μετά την ολοκλήρωση της ανασκαφής, πρόκειται για ομαδική ταφή 79 ανθρώπινων σκελετών αλυσοδεμένων μεταξύ τους στους καρπούς, που χωρίζονται σε τρεις συστάδες (ορύγματα).

Κάθε μία από αυτές τις συστάδες θα μετακινηθεί ξεχωριστά en block με βάση ειδική μελέτη που τεκμηριώνει και διασφαλίζει την ακεραιότητα και προστασία του ευρήματος. Σημειώνουμε ότι διασώζεται και μεγάλο μέρος των αλυσίδων που έδεναν τους Δεσμώτες!

 

Η κρίσιμη επανατοποθέτηση για τους Δεσμώτες του Φαλήρου


Ταυτόχρονα έχουν κινητοποιηθεί οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων και Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων προκειμένου να λάβουν άμεσα μέτρα προστασίας των Δεσμωτών (πύκνωση σωλήνων εξαέρωσης, βελτίωση της αποστραγγιστικής τάφρου περιμετρικά του ευρήματος, κ.α.).

Συγχρόνως και σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα εκπονηθεί μελέτη προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης του ευρήματος και μελέτη μόνιμης προστασίας αυτού, με τις παραπάνω προϋποθέσεις, που θα υποβληθούν προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

 

Η επιπλέον δειγματοληψία του υλικού πρέπει, σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει η Λίνα Μενδώνη και έχει αναρτηθεί στη Διαύγεια, να είναι περιορισμένη, ώστε να μην διαταραχθεί περαιτέρω η εικόνα του ευρήματος, ύστερα από έγκριση και σύμφωνα με τις οδηγίες της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων.

 

Πηγή: iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Με αφορμή μια σειρά από ψεύδη που αναφέρονται σε ανακοίνωση- δήλωση του πρώην αντι-περιφερειάρχη Πειραιά Γ. Γαβρίλη, για το νέο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που προωθεί η νέα...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Η επέκταση του επιβατικού λιμένα Πειραιά ώστε να δημιουργηθούν δύο θέσεις για πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων «νέας γενιάς» μήκους πάνω από 280 μέτρα και δυναμικότητας 2.500 επιβατών, βρ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Την παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Μάρκου Τρούλη μας προτείνει  για σήμερα Το τμήμα Παιδείας  και δια βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στους χώρους της ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Με μια Μάσκα θα ταξιδέψουν σε πρωτόγονους πολιτισμούς, θα περιηγηθούν στην Αρχαία Ελλάδα και θα καταλήξουν στη Βενετία. Το «Ταξίδι της Μάσκας» ξεκινά στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγ.Ι...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Στην 1η θέση της Μεσογείου αναρριχήθηκε το λιμάνι του Πειραιά.  Από τους προβλήτες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά διακινήθηκαν το 2019 5,65 εκατ. εμπορευματοκιβώτια, έναντι 4,4 εκατ. ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Κρυμμένος στον προβλήτα του λιμένα Περάματος εντοπίστηκε από λιμενικούς ο 15χρονος που αναζητούνταν από τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς είχε πηδήξει στη θάλασσα για να αποφύγει τη σ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, λίγο μετά τις 8 το πρωί σε διαμέρισμα πέμπτου ορόφου στη συμβολή των οδών Μουσών και Πρωτέως. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έως τώρα έχ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Θερμαινόμενους χώρους θα λειτουργήσει ο Δήμος Πειραιά για την προστασία των πολιτών, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν στην Αττική. Συγκεκριμένα, από αύριο, ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ο όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων βράβευσε την Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου και τον Δημήτρη Εφραίμογλου για την συμβολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στη διατήρηση της ιστορική...