ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

ΕΣΠ: Διαδικτυακή συνάντηση με τους βουλευτές Α΄ Πειραιά

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου διαδικτυακή συνάντηση του Προέδρου Θ. Καπράλου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά με τους Βουλευτές Α' Πειραιά & Νήσων Κ. Κατσαφάδο, Γ. Μελά, Ν. Μανωλάκο, Ν. Δούνια, Χ.Ε. Μπουτσικάκη και Θ. Δρίτσα.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΣΠ, στα πλαίσια των προσπαθειών του να επικοινωνήσει τη σωρεία των οικονομικών προβλημάτων που ανέκυψαν στον επιχειρηματικό κόσμο λόγω της πανδημίας και να τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ενός γενναίου σχεδίου στήριξης από την Κυβέρνηση, ώστε την επόμενη μέρα να μπορέσει να επανενταχθεί ομαλά στην οικονομική ζωή και να επανεκκινήσει τις δραστηριότητές του.

Τα θέματα - προτάσεις που τέθηκαν από τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιώς στους Βουλευτές Α ΄Πειραιά ήταν:

1.Το θέμα των ενοικίων. Ζητήθηκε επιδότηση του 40% των ενοικίων για όσο διάστημα διαρκεί η υγειονομική κρίση, ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και άμεση στήριξη των ιδιοκτητών με την επιστροφή ενός μέρους των απωλειών τους, μέσω της φορολογίας.

2. Τα Προγράμματα μη επιστρεπτέας επιχορήγησης των Περιφερειών, που όπως έχουν σχεδιαστεί αφήνουν εκτός το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών επιχειρήσεων λιανεμπορίου λόγω των κριτηρίων μοριοδότησης. Τονίστηκε η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου προγράμματος στοχευμένου στις μικρότερες εμπορικές επιχειρήσεις και ειδικά στο λιανεμπόριο .

3. Οι Τραπεζικές χρηματοδοτήσεις και τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και των εγγυημένων δανείων της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Προτάθηκε ένα νέο εξειδικευμένο πρόγραμμα ώστε να δοθούν λιγότερα χρήματα σε περισσότερους και ειδικά σε αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις με έως 9 εργαζόμενους και τζίρο έως 500.000.

4. Ο ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός. Τονίστηκε πως είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα minimum ποσό που θα επιτρέπει την κάλυψη παγίων λειτουργικών αναγκών των επιχειρήσεων και των ίδιων των επαγγελματιών.

5. Οι επιταγές. Ζητήθηκε ρύθμιση των μεταχρονολογημένων επιταγών που λήγουν στη διάρκεια του lockdown με παράλληλη στήριξη και του χονδρικού εμπορίου, που είναι οι κομιστές τους θεωρώντας ότι η μοναδική αξιόπιστη λύση είναι η ολιγόμηνη χρηματοδότηση από τις τράπεζες των εκδοτών των επιταγών, έτσι ώστε οι κομιστές τους να εισπράττουν στην ώρα τους το οφειλόμενο ποσό. Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη να μην ξεκινά η προστασία των επιταγών από το επίπεδο πτώσης τζίρου 50%, δεδομένου ότι ειδικά στο χονδρικό εμπόριο, τζίρος δεν σημαίνει και είσπραξη.

6. Η μέθοδος αγορών «click away». Επισημάνθηκε ότι δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία στους χιλιάδες μικρούς και μεσαίους εμπόρους, που θεωρούν ότι αυτή η μέθοδος αγορών δεν μπορεί να εφαρμοστεί, πολύ περισσότερο δε η πρόταση για λειτουργία των καταστημάτων με ραντεβού.

7. Να συμπεριληφθούν και οι ασφαλισμένοι του πρώην ΟΑΕΕ, δηλαδή τα μέλη μας που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, στις διατάξεις του άρθρου 66 του Ν. 4756/2020, για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, δεδομένου ότι συμμετέχουν και αυτοί με την εισφορά τους στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολούμενων που έχει συσταθεί στον ΟΑΕΔ και αυτή τη στιγμή τελούν σε ένα ειδικό καθεστώς άτυπης ανεργίας.
Από πλευράς ΕΣΠ επισημάνθηκε πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί επιτέλους ο επιχειρηματίας στην πραγματική του διάσταση, δηλαδή ως ένας πολύ σκληρά εργαζόμενος, που θα πρέπει να καλύψει τις βιοποριστικές και άλλες ανάγκες, τόσο τις δικές του, όσο και της οικογένειάς του. Να δικαιούται δηλαδή ό,τι και όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και γενικά να χαίρει όλων των ευεργετημάτων που σήμερα το Κράτος του αρνείται μόνο και μόνο επειδή συμμετέχει σε μια επιχείρηση.

Επιπλέον με δεδομένο ότι ο Δεκέμβριος είναι και ο πιο σημαντικός μήνας του έτους, καθώς ο τζίρος της αγοράς φτάνει στα 4δις και για τις περισσότερες επιχειρήσεις αποτελεί το 20-30% του ετήσιου τζίρου τους, ζητήθηκε η άμεση επαναλειτουργία της αγοράς, με προτεραιότητα τα μικρά - ασφαλή καταστήματα λιανικής, με αυστηρούς όρους τήρησης όλων των μέτρων προστασίας και ασφάλειας, καθώς το λιανεμπόριο είναι ο κλάδος με την μικρότερη υγειονομική επιβάρυνση.

Ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος. Οι Βουλευτές στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη στήριξης των πειραϊκών εμπορικών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, καθώς, όπως τόνισαν, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η επιβίωσή τους και δήλωσαν την συμπαράστασή τους ώστε να γίνει πράξη η όσο το δυνατόν πιό ομαλή επαναφορά στην κανονικότητα και η επανεκκίνηση του τομέα του εμπορίου.

Τέλος συμφωνήθηκε η ανανέωση της συνάντησής τους, ώστε να δρομολογηθούν τα θέματα που απασχολούν τον εμπορικό κόσμο του Πειραιά.

 

portnet.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΟικονομία

Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ γιορτάζει φέτος τα 90 ΧΡΟΝΙΑ από την ίδρυση του το 1930. Η οικονομική προστιθέμενη αξία της ΟΛΠ Α.Ε. στην Ελληνική οικονομία για το 2019 εκτιμάται σε ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Η φετινή εκδήλωση φωταγώγησης του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, λόγω των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του  COVID-19  θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινο...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Έχοντας τηρήσει κατά γράμμα όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και παίρνοντας μια σειρά από επιπλέον μέτρα προληπτικής προστασίας, η DPort Services κ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Η Lamda Development S.A. και η ΤΕΜΕΣ A.E. ανακοινώνουν τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας για την από κοινού ανάπτυξη δύο σύγχρονων, πολυτελών ξενοδοχείων και των αντίστοιχων τουρισ...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Για θέματα εκπαίδευσης στη διαχείριση λιμένων και πρακτική φοιτητών του ΠαΔΑ   Θέματα εκπαίδευσης στη διαχείριση λιμένων με μεταφορά τεχνογνωσίας και δυνατότητες πρακτικής εξάσκη...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Οι πρόδρομες εργασίες κατεδάφισης υφισταμένων κτισμάτων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, που ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2020, ολοκληρώθηκαν και σύντομα ξεκινά και η π...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β. Σπανάκης, σχετικά με την εξέλιξη των έργων της ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου , αναφέροντας μια σειρά από ζη...

image descriptionΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός τόπου και χρόνου! Είναι αδιανόητο να υιοθετούν ή να κατασκευάζουν οι ίδιοι fake news!», δήλωσε ο Βουλευτής ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων, κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκη...