ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απεργία και ένταση στο λιμάνι του Πειραιά

Ένταση επικράτησε σήμερα από τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά, παραμονή του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, καθώς απεργοί  λιμενεργάτες στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) που έχουν καταλάβει τις προβλήτες της Cosco, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες εργασίας και υγιεινής , αντέδρασαν έντονα στην παρουσία αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ) στο λιμάνι.  

 Οι λιμενεργάτες ζητούν μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, με αφορμή τον τραυματισμό 38χρονου συναδέλφου τους που έπεσε από ύψος 12 μέτρων την Πέμπτη κατά τη διάρκεια εργασιών σε φορτηγό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στην προβλήτα ΙΙΙ. Ο λιμενεργάτης σώθηκε από θαύμα, ενώ η πτώση του προκάλεσε αρκετά κατάγματα στο σώμα του. Είχε προηγηθεί τον περασμένο Οκτώβριο το θανατηφόρο δυστύχημα εν ώρα εργασίας του λιμενεργάτη Δημήτρη Δαγκλή στην προβλήτα ΙΙ.

Οι λιμενεργάτες ζητούν ακόμη να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που να συμπεριλαμβάνει τις προσαυξήσεις των νυχτερινών, αργιών και Σαββατοκύριακων και όλοι οι εργαζόμενοι να γίνουν πλήρους απασχόλησης.

Το σωματείο των εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ αντέδρασε έντονα, τονίζοντας ότι «οι προσπάθειες της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να τρομοκρατήσουν και να τραμπουκίσουν τους εργαζόμενους έχουν πέσει στο κενό. Η συμμετοχή στην απεργία είναι μαζική και καθολική. Οι εργαζόμενοι για άλλη μια φορά γύρισαν την πλάτη τους στα τερτίπια της εργοδοσίας και της κυβέρνησής. Να δοθεί λύση στα προβλήματα μας εδώ και τώρα. Όλοι στην απεργία! Όλοι οι εργαζόμενοι μαζί».

Να αποχωρήσουν οι δυνάμεις καταστολής από τις πύλες της Cosco και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των εργαζομένων, καλεί το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) και δίνει ραντεβού στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωσή του αύριο Κυριακή 1η Μάη, στις 11 π.μ., στο Πασαλιμάνι και αμέσως μετά στη συγκέντρωση των εργαζομένων στην Cosco. «Τους λέμε, η τρομοκρατία δε θα περάσει. Διαμηνύουμε σε κάθε κατεύθυνση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης και καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι μέσα από μαζικές συνελεύσεις του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ θα πέσουν στο κενό», τονίζει το ΕΚΠ.

Η Ένωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών του ΟΛΠ με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση δηλώνει την συμπαράστασή της και την αλληλεγγύη της στους απεργούς λιμενεργάτες. Την απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το λιμάνι ζήτησε και το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ δηλώνοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη του στον δίκαιο αγώνα των λιμενεργατών. Καλεί την εργατική τάξη, τις συνδικαλιστικές της οργανώσεις, ευρύτερα τους φορείς του λαϊκού κινήματος να σταθούν στο πλάι των απεργών μέχρι την τελική νίκη.

                               Πρωτοβουλία από τον Γιάννη Πλακιωτάκη

Χθες Παρασκευή με πρωτοβουλία του υπουργού Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκη καλούνται σε συνάντηση την Δευτέρα 2 Μαΐου στις 5 το απόγευμα οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας (ΣΕΠ Α.Ε. και Dport), των σωματείων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς και φορέων άμεσα εμπλεκομένων, με την προϋπόθεση όμως όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου την «ομαλή λειτουργία των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του λιμανιού του Πειραιά». Είχε προηγηθεί  πρόσκληση από την ΕΝΕΔΕΠ για συνάντηση σήμερα (Σάββατο) στις 11 ή το συντομότερο δυνατόν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Cosco, ΣΕΠ, DPORT και υπουργείο) για την επίλυση των προβλημάτων τους.

                                 Οι αντιδράσεις των κομμάτων

«Παραμονή της Εργατικής Πρωτομαγιάς, χωρίς καμία ντροπή, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποφάσισε να στραφεί ευθέως εναντίον του εργατικού κινήματος», σχολιάζει ο τομεάρχη Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ. Νεκτάριος Σαντορινιός για την προσπάθεια να σπάσει η απεργία των λιμενεργατών στον Πειραιά. 

«Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης ξεπέρασαν πια κάθε όριο. Αντί να είναι αυτή που θα διασφαλίζει την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας, να εγγυάται την ένταξη των εργαζομένων στα βαρέα και ανθυγιεινά, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που θα διασφαλίσουν εκατοντάδεςεργολαβικούς εργαζόμενους οι οποίοι δουλεύουν μέσα σε δύσκολες και επισφαλείς συνθήκες, η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολουθεί απερίσπαστη το δόγμα της καταπάτησης των εργατικών δικαιωμάτων και επίθεσης σε όσους εργαζόμενους διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας», συνεχίζει και ζητά «να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από το ΣΕΜΠΟ και να αναληφθούν άμεσες πρωτοβουλίες για την επαναφορά συνθηκών προστασίας των εργαζομένων, ελέγχου των μέτρων ασφαλείας, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, ένταξη των εργαζομένων στο Λιμάνι στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Παραμονές της Εργατικής Πρωτομαγιάς, «η κυβέρνηση της ΝΔ κινητοποιεί τον κρατικό μηχανισμό, τα ΜΑΤ και τις ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να στηρίξουν το μηχανισμό, που έστησε η εργοδοσία με μεταφερόμενους απεργοσπάστες, έτσι ώστε να χτυπήσει μια επιτυχημένη απεργία με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτήν», σχολιάζει το ΚΚΕ

 

Τέλος, καλεί «ο αγώνας των απεργών της COSCO να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων με την αλληλεγγύη και την πολύμορφη στήριξή του. Όχι μόνο γιατί είναι ένας αγώνας δίκαιος, αλλά και γιατί δείχνει ότι η εργατική τάξη, με την οργανωμένη πάλη της, μπορεί να ''κουρελιάσει'' στην πράξη τους αντεργατικούς νόμους, την τρομοκρατία, τις αυταρχικές πρακτικές κράτους και εργοδοσίας». 

                      Επιστολή διαμαρτυρίας της Διεθνής Ναυτική Ένωση

                                    προς τον Γιάννη νΠλακιωτάκη

Επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη απέστειλε σήμερα το μεσημέρι η Διεθνής Ναυτική Ένωση που εκπροσωπεί τους χρήστες του λιμανιού του Πειραιά- εταιρείες Liners , με αφορμή τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

 

«Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός πως ο πρώτος τη τάξει εμπορικός λιμένας της Χώρας μας καθίσταται το πρόσφορο πεδίο αέναων και ανερμάτιστων κομματικών και συντεχνιακών αντεγκλήσεων, με καταστροφικές -βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες- επιπτώσεις στο διεθνές κύρος και την αξιοπιστία του Λιμένος Πειραιώς, θέτοντας εν κινδύνω την θέση του ως ενός εκ των κορυφαίων της Ευρώπης» επισημαίνεται στην επιστολή μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά:

«Αναφερόμαστε στις αιφνιδίως εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π. (ως ενός εκ των δύο Σωματείων Εργαζομένων στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιώς) επ΄ αφορμή του χθεσινού επί πλοίου τραυματισμού ενός Λιμενεργάτη, ενώ τα ακριβή αίτια του εν λόγω ατυχήματος διερευνώνται από τα αρμόδια όργανα όπως αρμόζει σε μια ευνομούμενη πολιτεία και της μέσω του ατυχούς αυτού συμβάντος επιδιωκόμενης προώθησης οικονομικών αξιώσεων, πέραν της απολύτως σεβαστής εργασιακής ασφάλειας.

Σε συνέχεια της χθεσινής -προς πάσα κατεύθυνση- έκκλησης της Διεθνούς Ναυτικής Ενώσεως εν Ελλάδι να πρυτανεύσει η λογική, η ψυχραιμία και εν τέλει η ευνομία στον Εμπορικό Λιμένα του Πειραιώς, διαμαρτυρόμαστε εντόνως για τη δυσμενέστατη νέα αυτή εξέλιξη – απόρροια ανεύθυνου μικροκομματικού τακτικισμού και συντεχνιακού ακτιβισμού και επιθυμούμε να θέσουμε εις προσοχή σας τα ακόλουθα:

Θεωρούμε επιεικώς απαράδεκτο το γεγονός πως ο πρώτος τη τάξει εμπορικός λιμένας της Χώρας μας καθίσταται το πρόσφορο πεδίο αέναων και ανερμάτιστων κομματικών και συντεχνιακών αντεγκλήσεων, με καταστροφικές -βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες- επιπτώσεις στο διεθνές κύρος και την αξιοπιστία του Λιμένος Πειραιώς, θέτοντας εν κινδύνω την θέση του ως ενός εκ των κορυφαίων της Ευρώπης.

Πέραν πάσης αμφιβολίας, η Ελληνική Οικονομία, η εφοδιαστική αλυσίδα, η εθνική εξαγωγική δραστηριότητα και η εγχώρια αγορά έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη και ποικιλοτρόπως από τον προηγούμενο Νοέμβριο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων απεργιακών κινητοποιήσεων και των αυθαίρετων αποκλεισμών του Λιμένος Πειραιώς, προκαλώντας δυσθεώρητες οικονομικές συνέπειες.

Τούτων λεχθέντων, θεωρούμε ως ελάχιστη υποχρέωση, αλλά και ως αποκλειστική ευθύνη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής -βάσει των όσων ο Νόμος ορίζει- την διασφάλιση της απρόσκοπτης επιχειρησιακής λειτουργίας του Εμπορικού Λιμένος Πειραιώς και σας ζητούμε την άμεση ανάληψη των απαραίτητων πρωτοβουλιών, προ του σημείου μη επιστροφής, καθώς -σύμφωνα με δημοσίευμα της 28ης Απριλίου 2022- επικρέμαται η απειλή πως «το λιμάνι δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσει», εάν δεν ικανοποιηθούν τα όποια αιτήματα της ΕΝ.Ε.Δ.Ε.Π.»

 

Διαβάστε επίσης

«The Ellinikon Experience Centre»: Παραδόθηκε στο κοινό το μεγαλύτερο διεθνώς κέντρο επισκεπτών που ταξιδεύει τον επισκέπτη στο μέλλον του ΕλληνικούΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Τη δυνατότητα να ανακαλύψουν σε βάθος το μεγάλο έργο της ανάπλασης του Ελληνικού και να ταξιδέψουν σήμερα στο μέλλον, σε μια βιώσιμη, έξυπνη και καινοτόμο πόλη, μια πόλη που γίνετα...

10ο Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά: 26 - 28 ΜαΐουΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Από τις 26 έως 28 Μαΐου στον Πειραιά Ο  Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιώς  διοργανώνει φέτος το  10ο Διεθνές Συνέδριο Ναυτικού Δικαίου , το οποίο έχει προγραμματιστεί να λάβει χώρα, με...

Τραυματισμός λιμενεργάτη στον ΣΕΠ στην προσπάθειά του να δέσει ένα κοντέινερ - Διαμαρτυρία της ΕΝΕΔΕΠ στο υπ. ΝαυτιλίαςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Ένας 37χρονος λιμενεργάτης τραυματίστηκε το πρωί στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (ΣΕΠ), όταν έπεσε από ύψος στην προσπάθειά του να δέσει ένα κοντέινερ σε πλοίο με ξένη σημα...

Πειραιάς: Λιμάνι - κόμβος στα παγκόσμια ναυτιλιακά δίκτυα (πίνακες)*ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Μηνάς Τσαμόπουλος* Σε μηνιαία βάση προσεγγίζουν τον λιμένα Πειραιά πλοία συνολικής χωρητικότητας άνω του 1.000.000 TEUs   Σχεδόν  15 χρόνια μετά την παραχώρηση της Προβλήτας ΙΙ  ...

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Κώστας ΚαραπατήςΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

  Μεγαλούργησε στον Ολυμπιακό την περίοδο 1951-1957, ενώ αγωνίστηκε και στον Ηρακλή   Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία  93 ετών  ο βετεράνος ποδοσφαιριστής του   Ολυμπιακού  και του  Ηρα...

Πειραιάς: 1.230 εορταστικά γεύματα αγάπης μέχρι τη Δευτέρα του ΠάσχαΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Πάσχα, ο Δήμος Πειραιά και η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά διανέμουν 1.230 εορταστικά γεύματα αγάπης από το Μεγάλο Σάββατο έως και τη Δευ...

Το χρονικό του κολασμένου Σεπτέμβρη του ’22 στον ΠειραιάΕπιλεγμένα Άρθρα

Μια απίστευτη περιγραφή των πρώτων ντροπιαστικών εικόνων της υποδοχής των χιλιάδων ξεριζωμένων Ελλήνων στο λιμάνι του Πειραιά. Γράφει ο Στέφανος Μίλεσης*   Ηδη από τις αρχές του Αυ...

Πειραιάς: Συνελήφθη 42χρονος για παιδική πορνογραφία και ναρκωτικάΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

Δεκαεννιά χιλιάδες φωτογραφικά αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας, εντοπίστηκαν στο κινητό ενός 42χρονου ημεδαπού, που συνελήφθη από την Ομάδα Δίωξης Ναρκωτικών του Κεντρικού Λι...

Ελληνικό: Ένα πρωτοποριακό - πρότυπο κτίριο για AμεΑ το πρώτο κτίριο της μεγάλης επένδυσης  (βίντεο)ΠΕΙΡΑΙΑΣ - NOTIA

              Ελληνικό: Ένας νέος τρόπος ζωής ανοιχτός για όλους γίνεται πραγματικότητα                     Κτίριο για AμεΑ το πρώτο κτίριο της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό   Τα ...