ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, προειδοποιεί μελέτη

Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τις μεγαλύτερες ποσότητες υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιαςαπό εκείνους που καταναλώνουν τις λιγότερες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα αναψυκτικά, τα πατατάκια, τα παγωτά, τα λουκάνικα, το συσκευασμένο ψωμί, τα δημητριακά με ζάχαρη, οι κονσερβοποιημένες ντομάτες, η κέτσαπ και η μαγιονέζα, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και υψηλή περιεκτικοτηατα σε πρόσθετη ζάχαρη, λίπος και αλάτι, επισήμαναν οι επιστήμονες.

Η αντικατάσταση αυτών των τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή ενός ατόμου, μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Neurology».

«Αυτά τα τρόφιμα μπορεί επίσης να περιέχουν πρόσθετα τροφίμων ή μόρια τα οποία έχουν αποδειχθεί σε άλλες μελέτες ότι έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη σκέψη και στις γνωστικές δεξιότητες ενός ατόμου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Huiping Li.

«Η έρευνά μας όχι μόνο διαπίστωσε ότι τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας, αλλά και ότι η αντικατάστασή τους με υγιεινές επιλογές μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε ο Δρ. Li.

Στη μελέτη, οι επιστήμονες αξιολόγησαν την υγεία 72.083 ατόμων – 55 ετών και άνω – με βάση δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα, μια τεράστια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει πληροφορίες για την υγεία μισού εκατομμυρίου ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συμμετέχοντες- οι οποίοι δεν είχαν διαγνωστεί με άνοια στην έναρξη της μελέτης-παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 10 χρόνια. Κατά την ολοκλήρωση της έρευνας, οι επιστήμονες διέγνωσαν 518 άτομα με άνοια.

Οι επιστήμονες εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση της διατροφής με την υγεία του εγκεφάλου των συμμετεχόντων, εστιάζοντας στην ποσότητα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων που κατανάλωναν. Διαπίστωσαν ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν περίπου το ένα δέκατο της ημερήσιας διατροφής των ατόμων της ομάδας που κατανάλωνε τις λιγότερες ποσότητες, ή 225 γραμμάρια την ημέρα. Συγκριτικά, το 28% της ημερήσιας διατροφής των ατόμων της υψηλότερης κατηγορίας – 814 γραμμάρια την ημέρα – περιλάμβανε υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα.

Τα αναψυκτικά ήταν η κύρια κατηγορία τροφίμων που συνέβαλε στην υψηλή κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ακολουθούμενη από τα προϊόντα με προσθήκη ζάχαρης και τα γαλακτοκομικά.

Λαμβάνοντας υπόψη άλλους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το οικογενειακό ιστορικό, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι με κάθε αύξηση της ημερήσιας κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων κατά 10%, αυξανόταν κατά 25% ο κίνδυνος άνοιας.

Αν και αναγνωρίζουν ότι η μελέτη τους δεν αποδεικνύει ότι τα τρόφιμα αυτά προκαλούν άνοια, αλλά χρησιμεύουν μόνο ως συσχέτιση, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι αν ένα άτομο αντικαθιστούσε το ένα δέκατο των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα – όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γάλα και κρέας – ο κίνδυνος άνοιας μπορεί να μειωθεί κατά ένα πέμπτο.

«Είναι ενθαρρυντικό να γνωρίζουμε ότι μικρές και διαχειρίσιμες αλλαγές στη διατροφή μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην υγεία ενός ατόμου», δήλωσε ο Δρ Λι, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της μελέτης τους.

ΠΗΓΗ: Independent 

Διαβάστε επίσης

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την έναρξη των εμβολιασμών – Οι πρώτες πληροφορίεςΥγεία

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών και την παραλαβή των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά του κορονοιού, θα ενημερώσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών . Απομένει να γίνει γνωστή η ημε...

Μελέτες: Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου και καρδιαγγειακής νόσου για όσους τρώνε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμαΥγεία

Οι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, που καταναλώνουν συχνά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού), καρδιοπάθειας και πρόωρο...

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκώνΥγεία

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες -είτε το πολύ κρύο είτε η πολλή ζέστη- αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου , ιδίως σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα και ό...

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας για τους πολύ αδύνατους άνδρες, μικρότερος για τις υπέρβαρες γυναίκεςΥγεία

Το βάρος σχετίζεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας με διαφορετικό τρόπο στα δύο φύλα, δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Οι υπέρβαρες γυναίκες κινδυνεύ...

Αυξημένος ο κίνδυνος παχυσαρκίας για τους εφήβους που δεν κοιμούνται αρκετάΥγεία

Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες από οκτώ ώρες το βράδυ, είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται συνήθως περισσότερο, ...

Ένα νέο τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο διάγνωσηςΥγεία

Ένα πρωτοποριακό τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο διάγνωσης και τις επεμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ...

Σταματήστε το ποτό, συνεχίστε το διάβασμα, προσέξτε την ακοή σας: Συμβουλές ενός νευρολόγου κατά του ΑλτσχάιμερΥγεία

Μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε για ποιο λόγο μπήκατε. Ή πέφτετε πάνω σε έναν παλιό γνώριμο στη δουλειά και ξεχνάτε το όνομά του. Οι περισσότεροι από εμάς έ...