ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μελέτες: Τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον κίνδυνο για Covid-19

Δύο μεγάλες κλινικές δοκιμές, μια βρετανική και μια νορβηγική, δεν βρήκαν να υπάρχει καμία σχέση ανάμεσα στη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D και σε μειωμένο κίνδυνο για λοίμωξη Covid-19. Καταρρέει έτσι μάλλον ένας «μύθος», που είχε δημιουργηθεί γύρω από τα εν λόγω συμπληρώματα, όσον αφορά την προστατευτική δράση τους κατά του κορονοϊού ή άλλων οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Η βιταμίνη D έχει εδώ και καιρό αναγνωρισθεί ότι υποστηρίζει τις εγγενείς ανοσιακές αντιδράσεις του οργανισμού απέναντι σε αναπνευστικούς ιούς και βακτήρια. Μερικές μελέτες είχαν βρει ενδείξεις ότι η εν λόγω βιταμίνη μπορεί να προστατεύει από σχετικές λοιμώξεις, ιδίως τους ανθρώπους που έχουν έλλειψη της D. Έτσι, η συγκεκριμένη βιταμίνη τράβηξε αρκετή προσοχή για τον πιθανό ρόλο της στην πρόληψη και θεραπεία της Covid-19, όμως οι περισσότερες σχετικές μελέτες μέχρι σήμερα ήταν μελέτες παρατήρησης (με ανάμικτα και ασαφή ευρήματα) και όχι κλινικές δοκιμές.

Η πρώτη δοκιμή, που έγινε στη Βρετανία το 2020-21 και δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (BMJ) με επικεφαλής τον δρ Αντριάν Μαρτινό του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, αφορούσε 6.200 άτομα άνω των 16 ετών που δεν χρησιμοποιούσαν βιταμίνη D στην αρχή της μελέτης. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: η πρώτη έκανε τεστ αίματος και όσοι είχαν χαμηλά επίπεδα της D (ήταν το 86% των 3.100 ατόμων), πήραν συμπλήρωμα βιταμίνης σε δύο διαφορετικές δόσεις επί έξι μήνες, ενώ οι άλλοι μισοί (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης) δεν έκανε τεστ αίματος ούτε πήρε έξτρα βιταμίνη D.

Διαπιστώθηκε ότι στη διάρκεια του επομένου εξαμήνου δεν υπήρχε καμία διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες, όσον αφορά τις διαγνώσεις γενικά των αναπνευστικών λοιμώξεων και ειδικότερα της Covid-19 (με βάση μοριακά τεστ). Με άλλα λόγια, η χορήγηση της D δεν μείωσε τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς από κορονοϊό.

Η δεύτερη δοκιμή, που έγινε στη Νορβηγία επίσης τη διετία 2020-21 και δημοσιεύθηκε στο BMJ, με επικεφαλής τον δρ Άρνε Σόραας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Όσλο, χρησιμοποίησε -αντί για συμπληρώματα της D- μουρουνέλαιο που, μεταξύ άλλων, περιέχει βιταμίνη D. Συμμετείχαν 34.741 άτομα 18-75 ετών που είχαν χωριστεί τυχαία σε δύο ομάδες και η μία έπαιρνε καθημερινά μουρουνέλαιο (5 mL), ενώ η άλλη πλασίμπο (καλαμποκέλαιο). Και η δοκιμή αυτή δεν βρήκε κάποια θετική επίπτωση του μουρουνέλαιου, σε σχέση με το πλασίμπο, όσον αφορά τη μείωση της πιθανότητας να διαγνωστεί κάποιος με Covid-19.

Το συμπέρασμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι η έξτρα βιταμίνη D δεν μειώνει τον κίνδυνο για Covid-19 ή άλλη οξεία αναπνευστική λοίμωξη. Ο Σουηδός καθηγητής Πέτερ Μπέργκμαν του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης δήλωσε ότι ο εμβολιασμός παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τον κορονοϊό και επεσήμανε ότι ιδίως οι υγιείς άνθρωποι με φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D δεν έχουν κανένα λόγο να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης D ή μουρουνέλαιο. Από την άλλη, η χορήγηση θα μπορούσε να εξετασθεί (αφού προηγουμένως γίνουν εξετάσεις αίματος και επιβεβαιωθεί η ανεπάρκεια της D) στην περίπτωση ανθρώπων που σπάνια εκτίθενται στον ήλιο, εγκύων και ηλικιωμένων με χρόνιες παθήσεις.

Σύνδεσμοι για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις:

https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071230

και

https://www.bmj.com/content/378/bmj-2022-071245

Διαβάστε επίσης

Επικαιροποιημένα εμβόλια: Σήμερα οι ανακοινώσεις για την έναρξη των εμβολιασμών – Οι πρώτες πληροφορίεςΥγεία

Για το πρόγραμμα εμβολιασμών και την παραλαβή των επικαιροποιημένων εμβολίων κατά του κορονοιού, θα ενημερώσει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών . Απομένει να γίνει γνωστή η ημε...

Μελέτες: Αυξημένος ο κίνδυνος καρκίνου του εντέρου και καρδιαγγειακής νόσου για όσους τρώνε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμαΥγεία

Οι άνθρωποι, ιδίως οι άνδρες, που καταναλώνουν συχνά πολύ επεξεργασμένα τρόφιμα, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού), καρδιοπάθειας και πρόωρο...

Έρευνα: Αυξημένος ο κίνδυνος για έμφραγμα ή εγκεφαλικό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκώνΥγεία

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες -είτε το πολύ κρύο είτε η πολλή ζέστη- αυξάνουν τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιαγγειακού επεισοδίου , ιδίως σε ανθρώπους με προϋπάρχοντα προβλήματα και ό...

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος άνοιας για τους πολύ αδύνατους άνδρες, μικρότερος για τις υπέρβαρες γυναίκεςΥγεία

Το βάρος σχετίζεται με τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και γενικότερα άνοιας με διαφορετικό τρόπο στα δύο φύλα, δείχνει μια νέα γερμανική επιστημονική έρευνα. Οι υπέρβαρες γυναίκες κινδυνεύ...

Αυξημένος ο κίνδυνος παχυσαρκίας για τους εφήβους που δεν κοιμούνται αρκετάΥγεία

Οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερες από οκτώ ώρες το βράδυ, είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που κοιμούνται συνήθως περισσότερο, ...

Ένα νέο τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο διάγνωσηςΥγεία

Ένα πρωτοποριακό τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο διάγνωσης και τις επεμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ...

Σταματήστε το ποτό, συνεχίστε το διάβασμα, προσέξτε την ακοή σας: Συμβουλές ενός νευρολόγου κατά του ΑλτσχάιμερΥγεία

Μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε για ποιο λόγο μπήκατε. Ή πέφτετε πάνω σε έναν παλιό γνώριμο στη δουλειά και ξεχνάτε το όνομά του. Οι περισσότεροι από εμάς έ...

Κοροναϊός: Αυξάνεται ο κίνδυνος για νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές έως και δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξηΥγεία

Ο κοροναϊός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ψύχωσης, επιληψίας και γενικότερα νευρολογικών ή ψυχικών διαταραχών ακόμη και δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με Βρετα...