ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
image description

Εμβόλιο: Τι προβλέπει η Moderna για την τέταρτη δόση

Διαφορετική άποψη από τον Αλβέρτο Μπουρλά της Pfizer, ο οποίος εκτιμά ότι ο γενικός πληθυσμός θα χρειαστεί και τέταρτη δόση εμβολίου Covid-19, εξέφρασε ο πρόεδρος της Moderna, o οποίος θεωρεί ότι ο επαναληπτικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος μόνο σε ευάλωτες ομάδες.

«Είναι απαραίτητη; Νομίζω πως αυτή η λέξη είναι πολύ δυνατή. Νομίζω ότι θα προσφέρει οφέλη σε όσους την κάνουν» δήλωσε ο δρ Στίβεν Χόουγκ στο Business Insider.

H επιπλέον αναμνηστική δόση είναι απαραίτητη «για τους ανοσοκατεσταλμένους, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άνω των 50 ή τουλάχιστον των 65» είπε. Και έδωσε έμφαση στους ασθενείς με καρκίνο, στους οποίους ο εμβολιασμός μπορεί να είναι λιγότερο αποτελσματικός.

Για τον υπόλοιπο πληθυσμό η απάντηση στο ερώτημα της τέταρτης δόσης δεν είναι σαφής. «Το εάν οι αρχές δημόσιας Υγείας θα συνεχίσουν να τη συστήνουν για όλους είναι πιο περίπλοκο ερώτημα επειδή υπάρχουν άνθρωποι που δεν θέλουν να λάβουν τις δύο πρώτες δόσεις» είπε ο πρόεδρος της Moderna.

Τον περασμένο μήνα, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης μπορεί να εξαρτηθεί από παράγοντες όπως η ηλικία και τα υποκείμενα νοσήματα.

«Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν συστάσεις που θα ισχύουν το ίδιο για όλους» είπε. Οι διαθέσιμες μελέτες δείχνουν ότι η προστασία που προσφέρει ο αρχικός εμβολιασμός φθίνει έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης, διατηρείται όμως σε υψηλά επίπεδα όσον αφορά τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου.

Ο Χόουγκ, πάντως, δήλωσε πως ο ίδιος σκοπεύει να εμβολιάζεται επαναληπτικά κάθε χρόνο για να αποφύγει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της λεγόμενης long Covid.«Δεν θέλω να χάσω τη γεύση ή την όσφρησή μου. Η long Covid ακούγεται άσχημη» είπε.

Εκτίμησε δε ότι το διπλό εμβόλιο που ετοιμάζεται να δοκιμάσει η εταιρεία του για την πρόληψη της Όμικρον και προηγούμενων παραλλαγών του κοροναϊού είναι η κατάλληλη προσέγγιση στην πανδημία.

«Πιστεύουμε ότι η διπλή αναμνηστική δόση είναι η σωστή απάντηση για το 2022. Πιστεύω πως αν το κάνεις το φθινόπωρο θα προσφέρει καλή προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες, ίσως και εννέα».

Διαβάστε επίσης

image descriptionΥγεία

  Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή να σταματησει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder, όπου εντοπίστηκε μόλυνση με σαλμον...

image descriptionΥγεία

  " Η ανοσία της αγέλης αμφισβητούνταν ανέκαθεν ιολογικά, αλλά τώρα είναι πρακτικά νεκρή» . Την παραπάνω δήλωση έκανε κορυφαίος αυστριακός λοιμωξιολόγος, ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτ...

image descriptionΥγεία

Τα περισσότερα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους από Covid-19, δείχνουν δύο νέες μελέτες, οι οποίες όμως αδυνατούν να εξηγήσουν το περίεργο φαινόμενο. Δεδομέ...

image descriptionΥγεία

Θέματα σχετικά με τον ζαχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία σε ασθενείς με Covid-19 ανέλυσαν οι ειδικοί στο συνέδριο της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για την πανδημία. Όπως τόνισε ο καθηγητή...