ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Έρευνα: Αυτές οι τροφές αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης από κορωνοϊό

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και στη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων. Ωστόσο, υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για τη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου για τον κοροναϊό.

 

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Nutrition, αξιολόγησε την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων και του κινδύνου για COVID-19.

Παραδείγματα τέτοιων τροφίμων είναι τα κατεψυγμένα γεύματα, τα αναψυκτικά, κάθε είδος fast food καθώς και τα συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μπισκότα, κέικ και αλμυρά σνακ.

 

Τι έδειξε η μελέτη

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Ράπτης (Καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη), Αναστασία Θανοπούλου (Επίκουρη Καθηγήτρια Παθολογίας), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης (Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Εριφύλη Χατζηαγγελάκη (Καθηγήτρια Παθολογίας-Μεταβολικών Νοσημάτων), και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Συνολικά, 41.012 συμμετέχοντες από τη μελέτη UK Biobank στο Ηνωμένο Βασίλειο με τουλάχιστον 2 ως και 5 24ωρες διατροφικές αξιολογήσεις συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη. Οι διατροφικές συνήθειες συλλέχθηκαν χρησιμοποιώντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο διατροφής 24 ωρών και τα τρόφιμα κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το βαθμό επεξεργασίας τους, με βάση τη διεθνή ταξινόμηση NOVA. Η λοίμωξη COVID-19 ορίστηκε ως άτομα που ήταν θετικά στην COVID-19 ή απεβίωσαν από COVID-19. Αξιολογήθηκε η συσχέτιση μεταξύ της μέσης κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (% ημερήσια πρόσληψη γραμμαρίων) και της μόλυνσης από COVID-19 με τη χρήση αξιόπιστων στατιστικών μεθόδων.

 

Σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στο χαμηλότερο τεταρτημόριο χρήσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων στη δίαιτα, οι συμμετέχοντες στο 2ο, 3ο και υψηλότερο τεταρτημόριο παρουσίασαν υψηλότερο κίνδυνο για λοίμωξη COVID-19 (3%, 24% και 22% πάνω αντίστοιχα, p<?0,001). Δεν εντοπίστηκε επίδραση της ηλικίας, του επιπέδου εκπαίδευσης και των συννοσηροτήτων στις συσχετίσεις αυτές. Από την άλλη, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ ή BMI) είχε κάποια μεσολάβηση (13,2%) στις συσχετίσεις αυτές, υποδηλώνοντας ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τροφίμα αυξάνουν το σωματικό βάρος, γεγονός που με τη σειρά του αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από COVID-19.

Συμπερασματικά, η υψηλότερη κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από COVID-19. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την καλύτερη κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών. Είναι σημαντικό όμως να συμβουλεύουμε για μείωση της κατανάλωσης των τροφίμων αυτών και για έναν επιπρόσθετο λόγο πλέον.

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει το χρόνο διάγνωσηςΥγεία

Ένα πρωτοποριακό τεστ για τον καρκίνο της μήτρας θα μπορούσε να μειώσει τον χρόνο διάγνωσης και τις επεμβατικές διαγνωστικές διαδικασίες. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ...

Σταματήστε το ποτό, συνεχίστε το διάβασμα, προσέξτε την ακοή σας: Συμβουλές ενός νευρολόγου κατά του ΑλτσχάιμερΥγεία

Μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, αλλά δεν μπορείτε να θυμηθείτε για ποιο λόγο μπήκατε. Ή πέφτετε πάνω σε έναν παλιό γνώριμο στη δουλειά και ξεχνάτε το όνομά του. Οι περισσότεροι από εμάς έ...

Κοροναϊός: Αυξάνεται ο κίνδυνος για νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές έως και δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξηΥγεία

Ο κοροναϊός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ψύχωσης, επιληψίας και γενικότερα νευρολογικών ή ψυχικών διαταραχών ακόμη και δύο χρόνια μετά την αρχική λοίμωξη, σύμφωνα με Βρετα...

Κένταυρος: Διάδοση, κίνδυνος επαναλοίμωξης, νέες μεταλλάξεις – Όλα τα δεδομένα για την υποπαραλλαγήΥγεία

Καθώς οι χώρες αναμένουν την ύφεση των κρουσμάτων COVID-19 που προκαλούνται από την παραλλαγή Όμικρον ή BA.5, οι ερευνητές βρίσκονται σε επιφυλακή παγκοσμίως για το τι θα ακολουθήσ...

Ένας στους 8 με Covid -19 εμφανίζει «long Covid»: Σε ποιους καταγράφεται συχνότερα – Τι γίνεται με τα παιδιάΥγεία

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι με το πέρασμα του χρόνου, όσοι νοσούν από Covid- 19 αλλά και όσοι το περνούν ακόμη και χωρίς συμπτώματα, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρ...

Έρευνα: Το νερό της βροχής περιέχει «παντοτινά χημικά» που υπερβαίνουν τα επίπεδα ασφαλείαςΥγεία

Νέα έρευνα δείχνει ότι το νερό της βροχής στις περισσότερες περιοχές της Γης περιέχει επίπεδα χημικών ουσιών που «ξεπερνούν κατά πολύ» τα επίπεδα ασφαλείας. Αυτές οι συνθετικές ουσ...

Έρευνα: Μια πρωτεΐνη στο αίμα μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του διαβήτη και του θανάτου από καρκίνοΥγεία

Ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη στο αίμα, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως  προειδοποίηση για ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη και θανάτου από καρκίνο. Η ομάδα ερευνη...

Long Covid: Απώλεια μαλλιών και μειωμένη λίμπιντο, τα συμπτώματα για όσους πέρασαν την ασθένεια στο σπίτιΥγεία

Η Long Covid συνεχίζει να προκαλεί προβλήματα σε ανθρώπους που νόησαν από κοροναϊό. Οι επιπτώσεις της μπορεί να είναι η απώλεια μαλλιών και η μειωμένη λίμπιντο, σύμφωνα με Βρετανού...