ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορωνοϊός: Τα περισσότερα ανεμβολίαστα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα αν προσβληθούν

Τα περισσότερα παιδιά δεν αναπτύσσουν αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους από Covid-19, δείχνουν δύο νέες μελέτες, οι οποίες όμως αδυνατούν να εξηγήσουν το περίεργο φαινόμενο.

Δεδομένου πάντως ότι τα παιδιά σπάνια εκδηλώνουν σοβαρή Covid-19, είναι πιθανό ότι ο ιός εξουδετερώνεται από το λεγόμενο έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και δεν παραμένει αρκετά στο αίμα ώστε να παραχθούν αντισώματα.

Η νεότερη από τις δύο νέες έρευνες, δημοσιευμένη στην επιθεώρηση Pediatrics, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας εξετάζει 218 άτομα 5-19 ετών που είχαν αναρρώσει από κοροναϊό το 2020, από τα οποία πάνω από το 90% δεν είχαν εμβολιαστεί. Δείγματα αίματος συλλέχθηκαν ανά τρίμηνο, συνολικά τρεις φορές.

Στην πρώτη εξέταση, αίματος, μόνο το ένα τρίτο των παιδιών βρέθηκε να φέρει αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2. Στην τελευταία μέτρηση έξι μήνες αργότερα, τα μισά από τα άτομα αυτά δεν διέθεταν πια αντισώματα.

Επιπλέον, η παρουσία αντισωμάτων δεν βρέθηκε να συνδέεται με το εάν το παιδί ήταν ασυμπτωματικό, τη σοβαρότητα της νόσου, το βάρος ή το φύλο.

«Ήταν ίδιο για όλους» δήλωσε η Σάρα Μεσάια, πρώτη συγγραφέας της μελέτης, σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Τέξας.

«Κάποιοι γονείς πιστεύουν ότι αφού το παιδί τους πέρασε Covid-19 είναι πλέον προστατευμένο και δεν χρειάζεται το εμβόλιο. Διαθέτουμε όμως ένα καταπληκτικό εργαλείο για να προσφέρουμε στα παιδιά περισσότερη προστασία μέσω του εμβολιασμού.

Η μελέτη δεν εξέτασε πάντως το εάν τα παιδιά που παρήγαγαν αντισώματα είναι πράγματι πιο προστατευμένα.

Τα ευρήματα βρίσκονται σε συμφωνία με προηγούμενη έρευνα που συνέκρινε 57 παιδιά άνω των 4 ετών με 51 ενήλικες μέσης ηλικίας 37 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με Covid-19 στα τέλη του 2020.

Τα παιδιά ήταν δύο φορές λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν αντισώματα κατά του κοροναϊού, αναφέραν οι ερευνητές στο JAMA Network Open. Παρόλο που παιδιά και ενήλικες εμφάνιζαν συγκρίσιμο ιικό φορτίο, αντισώματα ανιχνεύθηκαν μόνο στο 37% των παιδιών, συγκριτικά με 76% για τους ενήλικες.

Οι ερευνητές, αναφέρει το Nature, εικάζουν ότι τα παιδιά δεν προλαβαίνουν να παραγάγουν αντισώματα επειδή εξουδετερώνουν γρήγορα τον ιό με το έμφυτο ανοσοποιητικό σύστημα, την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού σε περίπτωση εισβολής μικροβίων ή ιών, η οποία όμως δεν είναι ειδική όπως τα αντισώματα της επίκτητης ανοσίας. Η απόκριση του έμφυτου συστήματος ίσως είναι πιο ισχυρή στα παιδιά.

Δεδομένου όμως ότι τα αντισώματα παίζουν πιθανότατα σημαντικό ρόλο στη μακροπρόθεσμη ανοσία, τα ευρήματα εγείρουν ερωτήματα για το προστατευμένα είναι τα παιδιά από την επαναλοίμωξη.

Διαβάστε επίσης

Εποχή για μούσμουλα - Σε τι ωφελούν Υγεία

Τα μούσμουλα ή μέσπουλα ή μέσπιλο ή δέσπολα ή νέσπολα είναι ο καρπός της μουσμουλιάς. Η μουσμουλιά είναι ένα όμορφο δέντρο μέτριου μεγέθους που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 6-9 μέτρ...

Ελάχιστες προκηρύξεις μελετών για τοπικά πολεοδομικά σχέδια - Ύδρα και Σπέτσες ανάμεσα τουςΥγεία

Στην προκήρυξη του β΄ κύκλου μελετών Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης» προχώρησε τις προηγούμενες ημέρες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Ο δεύτ...

Oι περιοχές με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στην Ευρώπη - Στο top 3 και μια ελληνική ΠεριφέρειαΥγεία

Στις περιοχές της Ευρώπης με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής συγκαταλέγεται η περιφέρεια της Ηπείρου, όπου οι κάτοικοι κατά μέσον όρο φθάνουν την ηλικία των 83,8 ετών, κάτι που αποτελ...

Οι «υποψήφιοι» για long COVIDΥγεία

Οι ασθενείς που όταν νόσησαν από την COVID-19 εκδήλωσαν περισσότερα από πέντε συμπτώματα της νόσου έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν το σύνδρομο της long COVID. Σύμφωνα μ...

Οι βελγικές αρχές ανακαλούν την άδεια λειτουργίας του εργοστασίου σοκολάτας Kinder μετά τη μόλυνση με σαλμονέλαΥγεία

  Η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (AFSCA) του Βελγίου ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή να σταματησει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder, όπου εντοπίστηκε μόλυνση με σαλμον...

Κοροναϊός: Αυστριακός λοιμωξιολόγος υποστηρίζει πως η ανοσία της αγέλης είναι μια λανθασμένη αντίληψηΥγεία

  " Η ανοσία της αγέλης αμφισβητούνταν ανέκαθεν ιολογικά, αλλά τώρα είναι πρακτικά νεκρή» . Την παραπάνω δήλωση έκανε κορυφαίος αυστριακός λοιμωξιολόγος, ο οποίος αμφισβητεί ανοιχτ...