ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Θρίλερ» στη Λιβύη: Οι απειλές της Αιγύπτου - «Κήρυξη πολέμου» για την κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) -η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και ο βασικός υποστηρικτής της οποίας είναι η Τουρκία- κατήγγειλε χθες, κάνοντας λόγο περί «κήρυξης πολέμου» από το Κάιρο, την απειλή της κυβέρνησης της Αιγύπτου να επέμβει στρατιωτικά στη συνεχιζόμενη ένοπλη σύρραξη στη Λιβύη.

Ο πόλεμος λέξεων Τρίπολης-Καΐρου καταγράφεται δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση μέσω βιντεοδιάσκεψης σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία η ΚΕΣ έχει αρνηθεί να πάρει μέρος. Η συνεδρίαση, που αρχικά προβλεπόταν να γίνει σήμερα Δευτέρα, αναβλήθηκε για αύριο λόγω «τεχνικών προβλημάτων», ανέφερε διπλωματική πηγή.

 

Η ισορροπία δυνάμεων
Στον πόλεμο που μαίνεται στη Λιβύη, η Αίγυπτος υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, εχθρού της ΚΕΣ, η οποία εδρεύει στην Τρίπολη. Ο Χαφτάρ διέταξε τον Απρίλιο του 2019 τα στρατεύματά του να αρχίσουν ευρείας κλίμακας επιχείρηση για να κυριεύσουν την πρωτεύουσα. Όμως, με τη στρατιωτική υποστήριξη της Άγκυρας, η ΚΕΣ κατέγραψε σειρά νικών στα πεδία των μαχών από τις αρχές του Ιουνίου, εξασφαλίζοντας τον πλήρη έλεγχο της βορειοδυτικής Λιβύης. Η επιτυχία της σήμανε την κατάρρευση της εκστρατείας των δυνάμεων του Χαφτάρ.


Δυνάμεις που ορκίζονται πίστη στην ΚΕΣ ωστόσο δυσκολεύονται με τη σειρά τους να προελάσουν στη Σύρτη, πύλη στρατηγικής σημασίας προς το ανατολικό τμήμα της χώρας, την οποία αποπειρώνται να αποσπάσουν από τα στρατεύματα του Χαφτάρ, του ισχυρού άνδρα της πετρελαιοπαραγωγικής ανατολικής Λιβύης. Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Φατάχ αλ Σίσι προειδοποίησε ότι η προέλαση δυνάμεων της ΚΕΣ στη Σύρτη, 450 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, θα μπορούσε να οδηγήσει σε «απευθείας» επέμβαση του Καΐρου.

 

«Κόκκινη γραμμή»
Η γενέτειρα του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι -ανατράπηκε και φονεύτηκε το 2011- η Σύρτη, όπως και η Αλ Τζούφρα, νοτιότερα, αποτελούν «κόκκινη γραμμή», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Αιγύπτου κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδιδόταν τηλεοπτικά. Εάν παραβιαστεί αυτή η «κόκκινη γραμμή», η ασφάλεια της Αιγύπτου, η οποία έχει πορώδη σύνορα με τη Λιβύη, θα απειληθεί και θα απαιτηθεί «άμεση επέμβαση» των αιγυπτιακών ένοπλων δυνάμεων στη γειτονική χώρα, πρόσθεσε.

«Εχθρική ενέργεια» και «κατάφωρη επέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας, «ισοδύναμη με κήρυξη πολέμου», είδε στην τοποθέτηση αυτή η ΚΕΣ σε ανακοίνωσή της χθες. Οποιαδήποτε «επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του λιβυκού κράτους» και «προσβολή της εθνικής κυριαρχίας» της Λιβύης είτε «πρόκειται για δηλώσεις (...) όπως αυτές του Αιγύπτιου προέδρου», ή για «την υποστήριξη σε πραξικοπηματίες, σε παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους» είναι ενέργειες «απαράδεκτες», συνέχισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Καλώντας τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της μπροστά σε αυτή την κλιμάκωση», η ΚΕΣ ανέφερε πως θα καλωσόριζε «οποιαδήποτε αμερόληπτη μεσολάβηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» ενώ απορρίπτει «παράνομες μονομερείς πρωτοβουλίες».


Η Λιβύη παραμένει βυθισμένη σε χάος από το 2011. Από το 2015, εκτυλίσσεται σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα στην ΚΕΣ και στον στρατάρχη Χαφτάρ, που λέει ότι αντλεί νομιμοποίηση από το κοινοβούλιο, που έχει μεταφέρει την έδρα του στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Ολόκληρη η Λιβύη είναι κόκκινη γραμμή», αντέταξε η ΚΕΣ στο Κάιρο. «Ανεξαρτήτως των διαφορών των Λίβυων, δεν θα επιτρέψουμε ο λαός μας να υφίσταται προσβολές ή να απειλείται». Αντίθετα, ο πρόεδρος του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, ο Αγκίλα Σάλεχ, φάνηκε να τάσσεται ανοικτά υπέρ της προειδοποίησης του Σίσι, κρίνοντας ότι είναι «απαραίτητη» η επέμβαση του αιγυπτιακού στρατού «για να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις μας μπροστά στην τρομοκρατία και την ξένη εισβολή».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Λιβύη και εξέφρασε την «πλήρη υποστήριξή του στην Αίγυπτο μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητά της» κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι.

 

Στο «κόκκινο» το θερμόμετρο με φόντο τη Σύρτη
Όπως μετέδωσε το Open Tv την Κυριακή, το σκηνικό στη Λιβύη παραμένει ιδιαίτερα εύφλεκτο. Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αλ Σίσι, προειδοποιεί με «τελεσίγραφο» ότι τυχόν προώθηση των δυνάμεων Σάρατζ που υποστηρίζονται από την Άγκυρα προς τη Σύρτη, μπορεί να οδηγήσει σε στρατιωτική επέμβαση του Καΐρου. Υπέρ της πολιτικής λύσης για άμεση κατάπαυση του πυρός τάσσεται η Αθήνα.

 

 

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Σερβία: Σε συντριπτική νίκη με 63% των ψήφων οδεύει το κόμμα του Αλ. ΒούτσιτςΚόσμος

Για «ιστορική» νίκη μίλησε ο πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά την επικράτηση του κόμματος του στις βουλευτικές εκλο...

Eυρωπαϊκά δίκτυα συγκοινωνιών από... χρυσάφι - Ρεπορτάζ Κώστα Αργυρού Κόσμος

Υπερβάσεις προϋπολογισμών, καθυστερήσεις ολοκλήρωσης και υπερεκτίμηση εσόδων καταγράφει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για τα μεγάλα οδικά και σιδηροδρομικά έργα     Δεν είναι τελ...

Πυροβολισμοί με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες στη Μινεάπολη των ΗΠΑΚόσμος

Τουλάχιστον 11 άνθρωποι τραυματίστηκαν κι ένας σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στη Μινεάπολη των ΗΠΑ, το πρωί της Κυριακής (ώρα Ελλάδας). Πυροβολισμοί με έναν νεκρό και τουλάχιστον 11 ...

Αιθιοπία-Αίγυπτος στα χαρακώματα για το νερό - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού Κόσμος

Η έναρξη λειτουργίας ενός του Μεγάλου Αιθιοπικού φράγματος στο Νείλο εξοργίζει το Κάιρο που ζητά τώρα την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ   Θα έχετε ίσως ακούσει σε κάπο...

Τουλάχιστον τρεις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι μετά από διαδήλωση του Black Lives Matter στο Ρέντιγκ της ΒρετανίαςΚόσμος

Σύμφωνα με δημοσίευμα της telegraph.co.uk , τουλάχιστον τρεις είναι οι νεκροί και δύο τραυματίες σε κρίσιμη κατάσταση, από επίθεση με μαχαίρι που σημειώθηκε στο Ρέντινγκ της Βρεταν...