ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γάζα: Σφοδρή κλιμάκωση του πολέμου – Ισραηλινό σφυροκόπημα σε βορρά και νότο

Κλιμακώνει τον πόλεμο το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας με επέκταση των χερσαίων επιχειρήσεων του πλέον και στο νότο. Ο ισραηλινός στρατός, σκιαγράφησε τις μάχες ως εξίσου «σθεναρές και διεξοδικές» όπως και στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, με Παλαιστίνιους αξιωματούχους σύμφωνα με το Al Jajeera να κάνουν λόγο για 700 νεκρούς μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό από την έναρξη των ισραηλινών αντιποίνων στις 7 Οκτωβρίου. Στο μεταξύ, το Ιράν προειδοποίησε για «επέκταση του πολέμου» εάν το Ισραήλ δεν σταματήσει τους ανελέητους βομβαρδισμούς, ενώ ανησυχία προκαλεί το ότι οι Χούθι της Υεμένης έβαλαν στο στόχαστρο φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ισραηλινά όπως τα χαρακτήρισαν, κάτι που διέψευσαν οι Ισραηλινοί.

«Μάχες πρόσωπο με πρόσωπο»

Εκπρόσωπος των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) ανέφερε ότι το Ισραήλ «συνεχίζει να επεκτείνει την επίγεια εισβολή» σε όλη τη Γάζα, και με στρατεύματα που «διεξάγουν μάχες πρόσωπο με πρόσωπο με τρομοκράτες».

Διαβάστε επίσης Ισραηλινός στρατός: Εξοντώθηκε ο διοικητής του τάγματος Σάτι της Χαμάς (video)

Μετά τη λήξη της εβδομαδιαίας εκεχειρίας την Παρασκευή, το Ισραήλ έδωσε το σήμα για την επανέναρξη μια μεγάλης κλίμακας επιθέσεων με βομβαρδισμούς, την οποία οι κάτοικοι της δεύτερη μεγαλύτερης πόλης της Γάζας, της Χαν Γιουνίς περιέγραψαν ως τη σφοδρότερη μέχρι σήμερα.

Κατά την επταήμερη εκεχειρία η Χαμάς απελευθέρωσε 110 ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 240 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές και προειδοποίησε ότι κανένας όμηρος δεν θα ελευθερωθεί εάν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Γάζα: Σφοδρή κλιμάκωση του πολέμου – Ισραηλινό σφυροκόπημα σε βορρά και νότο
Ράφα νότια Γάζα (SAID KHATIB / AFP)

Βομβαρδισμοί από τη Τζαμπάλια στο βορρά μέχρι τη Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στο νότο – «Καμία ασφάλεια, ούτε σε νοσοκομείο»

Τόσο η πόλη όσο και η ευρύτερη περιοχή στο νότο έγιναν στόχος, αλλά και περιοχές στο βορρά, όπως η Τζαμπάλια. Το πρωί της Κυριακής, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολές εκκένωσης για αρκετές συνοικίες της Χαν Γιουνίς, προτρέποντας τους κατοίκους να φύγουν αμέσως, καθώς οι ισραηλινές αρχές πιστεύουν ότι μέλη της ηγεσίας της Χαμάς κρύβονται στην πόλη, ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν καταφύγει εκεί αναζητώντας ασφάλεια από τις μάχες στο βορρά, ακολουθώντας μάλιστα τις εντολές των Ισραηλινών στα πρώτα στάδια του πολέμου. Κοντά το 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Αξιωματούχος της Unicef, ο Τζέιμς Έλντερ μιλώντας στο BBC περιέγραψε κατάσταση πανικού και σκηνικό εμπόλεμης ζώνης στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς.

Είπε ότι άκουγε συνεχώς μεγάλες εκρήξεις κοντά στο νοσοκομείο και ότι έφταναν παιδιά με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, τρομερά εγκαύματα, πληγές και σπασμένα οστά από θραύσματα.

«Είναι ένα νοσοκομείο στο οποίο πηγαίνω τακτικά και τα παιδιά με γνωρίζουν, όπως και οι οικογένειες. Αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι με πιάνουν από το χέρι και μου λένε ‘σας παρακαλώ πάρτε μας κάπου να είμαστε ασφαλείς. Πού είναι ασφαλές;..Δυστυχώς κάνουν μια ερώτηση στην οποία η μόνη απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει πουθενά μέρος ασφαλές. Και αυτό περιλαμβάνει, όπως γνωρίζουν, και το ίδιο το νοσοκομείο», είπε.

Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Πολιτικής Άμυνας δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι συνθήκες σε όλη τη Γάζα είναι «πέρα από κάθε όριο», λέγοντας ότι οι διασώστες δεν διαθέτουν τα μέσα για να φτάσουν σε όλα τα θύματα των ισραηλινών βομβαρδισμών.

«Υπάρχουν δεκάδες άμαχοι που σκοτώνονται σε κάθε αεροπορική επιδρομή. Εκατοντάδες τραυματίζονται επίσης», δήλωσε ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Νωρίτερα η Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε το χαμό δύο εθελοντών μελών του προσωπικού της που επέβαιναν σε αθενοφόρο το οποίο επλήγη σε βομβαριδισμό σε περιοχή Φαλούτζα της βόρειας Γάζας.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας πλήγμα σε είσοδο του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκα, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «πολλοί» άμαχοι, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Η Χαμάς κατήγγειλε σε ανακοίνωσή της την «κατάφωρη παραβίαση» του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από τον ισραηλινό στρατό.

Όταν προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο για να επιβεβαιώσει αν πράγματι βομβάρδισε την περίμετρο του νοσοκομείου αυτού, ο ισραηλινός στρατός δεν απάντησε. Η στρατιωτικοπολιτική ηγεσία του Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως εγκαθιστά υποδομές της κάτω από νοσοκομεία και ότι χρησιμοποιεί άμαχους ως ανθρώπινες ασπίδες, κάτι που αρνείται το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

«Τις τελευταίες ώρες, ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια 316 νεκροί και 664 τραυματίες και διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί άλλοι βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ αλ Κίντρα. Ο απολογισμός δεν σταματά να γίνεται βαρύτερος μετά το τέλος της ανακωχής.

Σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμιν Νετανιάχου δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ καταβάλλει τη «μέγιστη προσπάθεια» για να αποφύγει τους σκοτωμούς αμάχων.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στη Γάζα ανέφερε ότι ο συνολικός φόρος αίματος από την έναρξη του πολέμου έχει ξεπεράσει τους 15.500 νεκρούς, εκ των οποίων το 70% ήταν γυναίκες και παιδιά.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: Τεράστια έκρηξη σε σπίτι στη Βιρτζίνια στη διάρκεια αστυνομικής έρευναςΚόσμος

Μια τεράστια έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 20.00 (τοπική ώρα) σε σπίτι στο Άρλινγκτον της Βιρτζίνια των ΗΠΑ , την ώρα που αστυνομικοί περικύκλωναν το κτίριο προκειμένου να εκτελέσουν...

Γάζα: Ισραηλινό σφυροκόπημα και στα νότια – Ατέλειωτος εφιάλτης για τους χιλιάδες άμαχους, δραματική έκκληση ΟΗΕΚόσμος

Ολοκληρωτική είναι η πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας , με τον ισραηλινό στρατό, μετά τον Βορρά, επικεντρώνει τις χερσαίες επιχειρήσεις και στο νότο, και ειδικότερα στην περιοχή γύρω...

Πούτιν: Διατάραξη των σχέσεων Μόσχας- Βερολίνου λόγω των εκρήξεων στους αγωγούς Nord StreamΚόσμος

Οι σχέσεις της Μόσχας με το Βερολίνο διαταράχτηκαν εξαιτίας των εκρήξεων που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022 στους αγωγούς Nord Stream, οι οποίοι μετέφεραν ρωσικό φυσικό αέριο ...

Daily Mail: Η Χαμάς βίασε άντρες και γυναίκες στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου – Σοκάρουν οι μαρτυρίες και τα στοιχείαΚόσμος

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη ο ολοκληρωτικός πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα , σοκάρουν τα στοιχεία που βλέπουν το φςω της δημοσιότητας. Σύμφωνα με την Dail Mail, ερευνητές του Τελ Αβί...

Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ πως «αναμοχλεύουν» τις εντάσεις στη Νότια Σινική ΘάλασσαΚόσμος

Ο στρατός της Κίνας κατηγόρησε σήμερα τις ΗΠΑ ότι «αναζωπυρώνουν εσκεμμένα» τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, διότι έστειλαν πολεμικό να πλεύσει, «παράνομα» κατ’ αυτόν, σε ύδα...

Ινδονησία: Νεκροί 11 ορειβάτες από έκρηξη ηφαιστείου – Αγνοούνται 12 άτομαΚόσμος

Σωστικά συνεργεία εντόπισαν τα πτώματα ένδεκα ορειβατών μετά την έκρηξη του ηφαιστείου Μαράπι , στη Δυτική Σουμάτρα, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων κ...

Guardian: Το σνομπάρισμα του Ρ. Σούνακ ενισχύει τις ελπίδες των Ελλήνων για επιστροφή των Γλυπτών του ΠαρθενώναΚόσμος

Για «αέρα αισιοδοξίας στους διαδρόμους του Μουσείου της Ακρόπολης» κάνουν λόγο οι Guardian με αφορμή τη στάση του Βρετανού πρωθυπουργού απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του, Κυρ. Μητσο...