image description

"Χαστούκι" στην Άγκυρα: Ο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ψυχρολουσία για την Άγκυρα, καθώς ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
 
 
Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν αναγνώρισε και επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Νωρίτερα, αναφορές των ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την επερχόμενη αναγνώριση σε τηλεφωνική συνομιλία στις 23 Απριλίου.
Σημειώνεται ότι η Άγκυρα έχει απορρίψει επανειλημμένα τους σχετικούς ισχυρισμούς και προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας.
 

Αναλυτικά η δήλωση του Μπάιντεν:

 

«Κάθε χρόνο αυτήν την ημέρα, θυμόμαστε τις ζωές όλων εκείνων που πέθαναν στη γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής εποχής και δεσμευόμαστε να αποτρέψουμε ξανά μια τέτοια θηριωδία. Ξεκινώντας στις 24 Απριλίου 1915, με τη σύλληψη Αρμενίων διανοουμένων και ηγετών της κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη από οθωμανικές αρχές, ενάμισι εκατομμύριο Αρμένιοι απελάθηκαν, σφαγιάστηκαν ή βάδισαν ν στους θανάτους τους σε μια εκστρατεία εξόντωσης. Τιμούμε τα θύματα των Meds Yeghern (σ.σ. η Γενοκτονία των Αρμενίων στα αρμένικα), έτσι ώστε οι φρικαλεότητες του να μην χαθούν ποτέ στην ιστορία. Και θυμόμαστε έτσι ώστε να παραμείνουμε πάντα σε εγρήγορση ενάντια στη διαβρωτική επίδραση του μίσους σε όλες τις μορφές του.

Από αυτούς που επέζησαν, οι περισσότεροι αναγκάστηκαν να βρουν νέα σπίτια και νέες ζωές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Με δύναμη και ανθεκτικότητα, ο Αρμενικός λαός επέζησε και ανοικοδόμησε την κοινότητά τους. Με τις δεκαετίες οι Αρμένιοι μετανάστες έχουν εμπλουτίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες με αμέτρητους τρόπους, αλλά δεν έχουν ξεχάσει ποτέ την τραγική ιστορία που έφερε τόσους πολλούς από τους προγόνους τους στις ακτές μας. Τιμούμε την ιστορία τους. Βλέπουμε αυτόν τον πόνο. Επιβεβαιώνουμε την ιστορία. Το κάνουμε αυτό για να μην κατηγορούμε, αλλά για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που συνέβη δεν θα επαναληφθεί ποτέ.

Σήμερα, καθώς θρηνούμε για ό, τι χάθηκε, ας στρέψουμε επίσης τα μάτια μας στο μέλλον – προς τον κόσμο που θέλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας. Ένας κόσμος που δεν λεκιάζεται από τα καθημερινά κακά της μισαλλοδοξίας και, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και όπου όλοι οι άνθρωποι μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους με αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Ας ανανεώσουμε την κοινή μας αποφασιστικότητα να αποτρέψουμε μελλοντικές φρικαλεότητες από οπουδήποτε στον κόσμο. Και ας συνεχίσουμε τη θεραπεία και τη συμφιλίωση για όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

Ο αμερικανικός λαός τιμά όλους εκείνους τους Αρμένιους που χάθηκαν στη γενοκτονία που ξεκίνησε πριν από 106 χρόνια σήμερα».

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Η μελέτη των μαύρων τρυπών επιτρέπει στους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για τη ζωή των άστρων, το πώς γεννιούνται και πώς πεθαίνουν. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο υπ...

image descriptionΚόσμος

Όπως μεταδίδουν όλα τα διεθνή ειδησεγραφικά πρακτορεία, ο Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε χθες τον Ρετζέπ Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τ...

image descriptionΚόσμος

  Η εταιρεία Pfizer ετοιμάζει για το καλοκαίρι μια εκδοχή του εμβολίου της για την Covid-19 που θα είναι ήδη αραιωμένο και θα μπορεί να φυλαχθεί για μήνες στη θερμοκρασία ενός «κλα...