image description

Guardian: Γιατί η κρίση κορωνοϊού στην Ινδία είναι ένα τρομερό πρόβλημα για τον κόσμο


Με ένα εκτενές άρθρο του ο Guardian επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η έκρηξη του κορωνοϊού στην Ινδία αποτελεί παγκόσμια πρόβλημα.

Την ώρα που χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ανακοινώνουν κρούσματα ινδικής μετάλλαξης, η χώρα της Ασίας φλέγεται. Οπως γράφει χαρακτηριστικά το βρετανικό δημοσίευμα, η «καταστροφή στην Ινδία φαίνεται να είναι το χειρότερο σενάριο που φοβούνται πολλοί από την πανδημία της Covid-19: ανίκανη να βρει επαρκή νοσοκομειακά κρεβάτια, πρόσβαση σε εξετάσεις, φάρμακα ή οξυγόνο, η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων βυθίζεται κάτω από το βάρος των μολύνσεων».

Ο Guardian στέκεται ιδιαίτερα στην εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση του κορωνοϊού παγκοσμίως: Από τη μία υπάρχουν οι πλούσιες χώρες της Δύσης που δίνεται προτεραιότητα στα εμβόλια και από την άλλη η επιχείρηση «ισότητα των εμβολίων» από τον ΠΟΥ. «Με την παγκόσμια προμήθεια εμβολίων που είναι απίθανο να αυξηθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αυτό που απαιτείται τώρα είναι η διεθνής ηγεσία και η αναγνώριση ότι, παρά τις καλύτερες προθέσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και την πρωτοβουλία Covax για τη διανομή εμβολίων για τη δίκαιη διανομή εμβολίων, η πανδημία μπορεί να απαιτεί μια περίοδο πιο εστιασμένη στην προσπάθεια αντιμετώπισης προβλημάτων όπου πρέπει να λαμβάνονται δύσκολες και μερικές φορές μη δημοφιλείς αποφάσεις», γράφει χαρακτηριστικά Peter Beaumont.


Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αυτό απαιτεί από τις χώρες να κοιτάξουν πέρα από τις δικές τους κρίσεις υγείας για να δουν ότι η πανδημία θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν δεν ληφθούν μέτρα. Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι επιτρέποντας στον ιό να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτα αυξάνεται ο κίνδυνος να προκύψουν επικίνδυνα νέα στελέχη και να παραταθεί η πανδημία, σημειώνει.

Η λανθασμένη εκτίμηση του Ινδού πρωθυπουργού
Ο δημοσιογράφος του Guardian σχολιάζει δηκτικά, στη συνέχεια, τη στάση του Ινδού πρωθυπουργού, ο οποίος εκτίμησε ότι η χώρα του βρισκόταν στο «τελικό στάδιο» της πανδημίας τον Μάρτιο, χωρίς, ωστόσο, όπως φάνηκε, αυτό να είναι αληθές. Σε αυτό το σημείο, ο Beaumont υπενθυμίζει ότι η στάση του Ινδού πρωθυπουργού δεν ήταν διαφορετική από την λανθασμένη στάση που κράτησαν και ηγέτες της Δύσης, όπως ο Τραμπ και ο Τζόνσον.

«Αυτό που είναι διαφορετικό στην Ινδία - μια χώρα με εύθραυστο σύστημα υγείας και ακόμη πιο αδύναμη ιχνηλάτιση - είναι η τεράστια πιθανότητα βλάβης σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο, ίσως σε μια κλίμακα που δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί στην πανδημία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΗΠΑ και ΕΕ έτοιμες να συνδράμουν την Ινδία
«Ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο, το Serum Institute of India, έπρεπε να παρέχει δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος Covax σε φτωχότερα έθνη, κυρίως στην Αφρική. Οι δόσεις έχουν πλέον εκτραπεί για τις ανάγκες της Ινδίας, η οποία αγωνίζεται να αποκτήσει υλικό για την παραγωγή εμβολίων από τις ΗΠΑ. Ως συνέπεια της κρίσης, αυτό το μήνα η Ινδία απέστειλε μόλις 1,2 εκατομμύρια δόσεις στο εξωτερικό σε σύγκριση με 64 εκατομμύρια τους τρεις προηγούμενους μήνες», σημειώνει στη συνέχεια ο Guardian.


«Αλλά αυτό που χρειάζεται αμέσως η Ινδία είναι προμήθειες για τα εργοστάσια εμβολίων της, που σήμερα συγκρατούνται από τους περιορισμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ και εργαλεία, όπως η αλληλουχία γονιδιωματικών, για τον εντοπισμό και τον έλεγχο των υπαρχόντων και των αναδυόμενων μεταλλάξεων», τονίζει.

Πάντως, ήδη, μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα αλλά και η ΕΕ έχουν δηλώσει πρόθυμοι να συνδράμουν προκειμένου η Ινδία να ξεπεράσει την κρίση κορωνοϊού. Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι βρίσκονται σε συνομιλίες υψηλού επιπέδου για την ανάπτυξη πρόσθετης βοήθειας στους Ινδούς εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και ότι ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση εκεί.

Από την άλλη, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να στηρίξει την Ινδία. «Ανήσυχοι από την επιδημιολογική κατάσταση στην Ινδία. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε. Η ΕΕ συγκεντρώνει πόρους για να ανταποκριθεί γρήγορα στο αίτημα της Ινδίας για βοήθεια μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι με τον Ινδικό λαό», δήλωσε.

Πηγή: Guardian / iefimerida.gr

Διαβάστε επίσης

image descriptionΚόσμος

Παρόλο που υπάρχει πλέον μια αυξανόμενη αίσθηση ότι είναι ορατή η επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τις καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι ειδικοί εξακολο...

image descriptionΚόσμος

  Το Ισραήλ είναι πρώτο στους εμβολιασμούς σε αναλογία πληθυσμού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μετέδωσε το βράδι του Σαββάτου το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων. Ένα ορόσημο αχτί...

image descriptionΚόσμος

  Βραχυκυκλωμένη η Άγκυρα μετά την ψυχρολουσία από την επίσημη αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Τζον Μπάιντεν.   Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι ...