ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την Τουρκία θα επισκεφτεί σήμερα ο Πρόεδρος του Ιράν για να διαμορφώσει κοινή απάντηση με τον Ερντογάν στον πόλεμο στη Γάζα

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί θα πραγματοποιήσει σήμερα την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία, ελπίζοντας οι δύο χώρες να βάλουν στην άκρη τις διαφωνίες του παρελθόντος και να διαμορφώσουν κοινή απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα.

Ένθερμος υπέρμαχος του παλαιστινιακού σκοπού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκφράστηκε υπέρ της Χαμάς καθώς αυξανόταν ο αριθμός των θυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον του θύλακα, σε αντίποινα για την επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου που προκάλεσε τον θάνατο 1.200 ανθρώπων.

Τουλάχιστον 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου.

Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη» και έχει εκτιμήσει ότι η Χαμάς είναι «μια ομάδα απελευθερωτών που προστατεύουν τη γη τους».

Όμως οι συνεδριάσεις των ηγετών μουσουλμανικών και αραβικών χωρών δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμής να υπάρξει συμφωνία για την υιοθέτηση άμεσων οικονομικών και πολιτικών μέτρων εναντίον του Ισραήλ για την επιχείρησή του στη Γάζα.

Σύμφωνα με αναλυτές, ο Ιρανός πρόεδρος ενδέχεται στη διάρκεια της επίσκεψής του να προσπαθήσει να πείσει την Άγκυρα να προχωρήσει πέρα από τα λόγια και να διακόψει τις εμπορικές της σχέσεις με το Ισραήλ.

«Το Ιράν αναμένει από την Τουρκία να αναστείλει τις άμεσες και έμμεσες εμπορικές συναλλαγές της με το Ισραήλ», εκτιμά ο διευθυντής του Κέντρου Ιρανικών Σπουδών της Κωνσταντινούπολης, ο Χακί Ουιγούρ.

«Η Τουρκία ωστόσο υιοθέτησε μια προσέγγιση στην οποία προσέχει ιδιαίτερα να διαχωρίζει τα πολιτικά από τα εμπορικά ζητήματα», προσθέτει.

Η επίσκεψη του Ραϊσί πραγματοποιείται την ώρα που Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν να παρατείνουν την τετραήμερη εκεχειρία τους ως την Πέμπτη, στο πλαίσιο της οποίας αφέθηκαν ελεύθεροι δεκάδες όμηροι που κρατούσε το παλαιστινιακό κίνημα και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.

Περίπλοκη ιστορία

Η Τουρκία και το Ιράν έχουν κοινά σύνορα μήκους 535 χιλιομέτρων και μια περίπλοκη ιστορία που έχει σημαδευτεί από στενές οικονομικές σχέσεις, αλλά και διαφωνίες αναφορικά με περιφερειακές συγκρούσεις.

Η Άγκυρα στηρίζει ομάδες ανταρτών στη Συρία που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο στηρίζουν η Τεχεράνη και η Μόσχα.

Η στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στην εδαφική του διαμάχη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο κατέλαβε το Μπακού στην πιο πρόσφατη επιχείρηση- αστραπή του, έχει επίσης ενοχλήσει το Ιράν.

Η Τεχεράνη ανησυχεί ότι η άνοδος της ισχύος του Μπακού στην περιοχή του Καυκάσου ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της δικής της αζέρικης μειονότητας.

Εξάλλου το Ιράν αντιμετωπίζει με καχυποψία τις φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει έναν διάδρομο στο έδαφος της Αρμενίας προς τον θύλακα Ναχιτσεβάν, κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την πρόσβαση της Τεχεράνης στην Αρμενία.

«Η μεγαλύτερη διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν αφορά τον Καύκασο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», επιβεβαιώνει ο Αρίφ Κεσκίν ερευνητής ειδικός στις ιρανοτουρκικές σχέσεις με έδρα την Άγκυρα.

«Με τη σύγκρουση στη Γάζα αυτό το θέμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αλλά παραμένει σημαντικό», προσθέτει.

«Βιώσιμη ειρήνη»

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Ιρανό πρόεδρο με θέμα «την κοινή θέση ενάντια στη βιαιότητα του Ισραήλ».

Σύμφωνα με έκθεση του Eurasia Group, «το Ιράν διστάζει να επέμβει στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή και πιθανόν θα αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να την επιδεινώσει».

Και ο Ερντογάν έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου.

«Το Ιράν και η Τουρκία θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται ώστε η προσωρινή εκεχειρία να γίνει μόνιμη και να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη», τόνισε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

 

ΑΠΕ ΜΠΕ 

Διαβάστε επίσης

Χαμάς: Προσκαλεί τον Μασκ στην ΓάζαΚόσμος

Τον δισεκατομμυριούχο Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας X, προσκάλεσε η Χαμάς, να επισκεφτεί την Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να διαπιστώσει ο ίδιος την έκταση της καταστροφής π...

 Κλιματική αλλαγή: Πάνω από 27 εκατ. παιδιά βίωσαν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια το 2022Κόσμος

Οξεία επισιτιστική ανασφάλεια βίωσαν πάνω από 27 εκατ. παιδιά σε 12 χώρες το 2022, από τις πιο ευπαθείς ομάδες στην κλιματική αλλαγή, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως...

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών οι Times: "Πρέπει να εκτεθούν στο φυσικό τους μέρος"Κόσμος

Θέση υπέρ των διεκδικήσεων της Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα παίρνουν οι βρετανικοί «The Times» σε σημερινό άρθρο στην έντυπη έκδοσή τους, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε ο ...

Βολές του Politico κατά του βρετανού πρωθυπουργού: Η ελληνική τραγωδία του Ρίσι Σούνακ – Μείζον πολιτικό θέμα και πυρ ομαδόν από τους ΕργατικούςΚόσμος

Σε μείζον θέμα έχει εξελιχθεί στη Μεγάλη Βρετανία η απόφαση του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Downing Street, με πραγματική αφο...

«Η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ταραχθεί»: Το σχόλιο της δημοσιογράφου που πήρε την συνέντευξη από τον Κ. ΜητσοτάκηΚόσμος

Αντιδράσεις και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Βρετανίας έχει προκαλέσει η πρωτοφανής κίνηση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να σημειωθεί πως...

Δόθηκε άδεια το αεροσκάφος του Λαβρόφ να περάσει από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας Κόσμος

Δόθηκε άδεια προκειμένου το αεροσκάφος που θα μεταφέρει τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ να διέλθει από τον βουλγαρικό εναέριο χώρο και να φθάσει στα Σκόπια πρ...