ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ηχηρές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Παλαιστίνη - Διαδήλωση και στην Αθήνα σήμερα

Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους, ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Οι διαδηλώσεις –που λαμβάνουν χώρα και σε ευρωπαϊκές πόλεις– έρχονται την ίδια ώρα με τη διεύρυνση των πολεμικών επιχειρήσεων στις οποίες προχώρησε το Ισραήλ, με σκληρές μάχες να διεξάγονται καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής.

Επίσης, γίνονται με φόντο το σημαντικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που ζήτησε, με συντριπτική πλειοψηφία (120 ψήφοι υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές) να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα, που δεν έχει δεσμευτική ισχύ, κατήγγειλαν το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, και την καταψήφισαν, επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς. Η Ελλάδα ήταν μεταξύ των χωρών που απείχαν από την ψηφοφορία. 

 
 
 
 
 
 
 

Μαζική είναι η συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να επαναλαμβάνει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, καθώς και ότι το Ισραήλ είναι ο κατακτητής. 

 
AP Photo/Emrah Gurel

«Επαναλαμβάνω ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό (...) Το Ισραήλ είναι κατακτητής, ο Ερντογάν μιλάει ξεκάθαρα γιατί η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα», είπε μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές. Δήλωσε επίσης πως «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά πού είναι η δικαιοσύνη; Δεν υπάρχει καμία άμυνα, αλλά μια ανοιχτή, άγρια σφαγή που λαμβάνει χώρα στη Γάζα».

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Δύση πως είναι «ο βασικός ένοχος για τις σφαγές στη Γάζα. Με την εξαίρεση ορισμένων συνειδήσεων που ύψωσαν τη φωνή, (αυτές) οι σφαγές είναι ολοκληρωτικά έργο της Δύσης». Όπως είπε, η Τουρκία δεν συγχωρεί τις επιθέσεις με στόχο αμάχους, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν νοιάζεται για αυτό. Επίσης, χαιρέτισε την αποφασιστικότητα του λαού της Γάζας «να μην εγκαταλείψει τα σπίτια του, την πόλη του απέναντι στους βομβαρδισμούς». 

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, κρατώντας τουρκικές και παλαιστινιακές σημαίες. Ορισμένοι φορούσαν κορδέλες με συνθήματα όπως «Είμαστε όλοι Παλαιστίνιοι», «Τερματίστε τη γενοκτονία, αφήστε τα παιδιά να ζήσουν» και «Γίνετε η φωνή των παιδιών της Παλαιστίνης».

Εκτός από τον Ερντογάν, συμμετέχουν ηγέτες άλλων πολιτικών κομμάτων, κρατικοί αξιωματούχοι από διάφορες χώρες και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, των τεχνών, τ

ου αθλητισμού, του πολιτισμού και των επιχειρήσεων.

Επίσης, χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο του Λονδίνου, που κατέληξε έξω από το κτήριο του κοινοβουλίου αφού πέρασε από το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ στην Ντάουνινγκ Στριτ. Την πορεία οργάνωσε η Καμπάνια Αλληλεγγύης προς την Παλαιστίνη, με σκοπό να απαιτήσουν από τη βρετανική κυβέρνηση να ζητήσει κατάπαυση του πυρός. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά μια διαδηλώτρια, «δεν πρόκειται για τη Χαμάς. Πρόκειται για την προστασία των ζωών των Παλαιστινίων».

Απηχώντας τη στάση της Ουάσιγκτον, η κυβέρνηση Σουνάκ δεν ζητά κατάπαυση του πυρός. Αντίθετα, υποστηρίζει ανθρωπιστικές παύσεις, προκειμένου να επιτραπεί η παροχή βοήθειας στους εγκλωβισμένους της Γάζας.

Στο Παρίσι, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε μια ειρηνική συγκέντρωση «υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού», μολονότι την είχαν απαγορεύσει οι γαλλικές αρχές. «Γάζα, το Παρίσι είναι μαζί σου», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Φτάνοντας στην πλατεία Σατλέ, στο κέντρο της πόλης, το πλήθος εμποδίστηκε να προχωρήσει, από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή. Μεταξύ των διαδηλωτών ήταν και πολλοί αιρετοί, όπως ο βουλευτής των Οικολόγων Ορελιάν Τασέ και ο βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς (LFI), Ζερόμ Λεγκάβρ. Η αντιδήμαρχος του Κορμπέιγ-Εσόν, Έλσα Τουρέ, έκανε έκκληση «να σταματήσουν οι σκοτωμοί γυναικών, παιδιών και ανδρών» υποστηρίζοντας ότι «το ισραηλινό κράτος καταπατά το διεθνές δίκαιο εδώ και χρόνια».

«Δεν είναι φυσιολογικό που δεν ζητήθηκε κατάπαυση του πυρός, που χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν και κανείς δεν λέει τίποτα» και «σε αυτή τη χώρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (σ.σ. τη Γαλλία) μας εμποδίζουν να διαδηλώσουμε», είπε μια άλλη διαδηλώτρια, η Σαμία Οροσεμάν.

Στην κινητοποίηση που έγινε στη Ρώμη και οργανώθηκε από την παλαιστινιακή κοινότητα της ιταλικής πρωτεύουσας, συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα. Την πρωτοβουλία στήριξαν συνδικάτα της αριστεράς, το κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και οργανώσεις Ιταλών ανταρτών "παρτιζάνων". Όταν η πορεία έφτασε έξω από τον Οργανισμό του ΟΗΕ για τον Επισιτισμό και την Γεωργία, ένας διαδηλωτής σκαρφάλωσε και κατάφερε να τραβήξει από το κοντάρι τη σημαία του Ισραήλ.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι πολλοί συμμετέχοντες ζήτησαν άμεση εκεχειρία και μόνιμη πολιτική λύση, αλλά και ότι «κάποιοι, δεν καταδίκασαν την σφαγή της Χαμάς».

Στη Μαλαισία, ένα μεγάλο πλήθος είχε συγκεντρωθεί και φώναζε συνθήματα έξω από την αμερικανική πρεσβεία στην Κουάλα Λουμπούρ.

Πολλοί Ιρακινοί συμμετείχαν σε μια διαδήλωση στη Βαγδάτη.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, οι διαδηλωτές στη Χεβρώνα ζήτησαν σήμερα να εφαρμοστεί παγκόσμιο εμπάργκο στα ισραηλινά προϊόντα. «Μην συμβάλλεται στη δολοφονία των παιδιών της Παλαιστίνης» φώναζαν.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στην Κοπεγχάγη και τη Στοκχόλμη. Στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας χιλιάδες άνθρωποι που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες έκαναν πορεία μέχρι το κοινοβούλιο.

> Εκατοντάδες συλλήψεις σε καθιστική διαμαρτυρία Αμερικανοεβραίων και άλλων ακτιβιστών στο Grand Central Station της Νέας Υόρκης. Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ανέφερε ότι συνελήφθησαν τουλάχιστον 200 άτομα, ενώ οι διοργανωτές της διαμαρτυρίας κάνουν λόγο για σχεδόν 300 συλληφθέντες.

 
 
 Διαδηλώσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη σήμερα 29/10 σε Αθήνα και άλλες πόλεις
 

Οργή έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους η συνεχιζόμενη βάρβαρη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, που κορυφώθηκε χθες το βράδυ με ένα τρομερό βομβαρδισμό και με χερσαίες επιχειρήσεις.

Ήδη πλήθος πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικότητες και μαζικοί φορείς, καθώς και πολιτικές οργανώσεις καλούν σε μεγάλη διαδήλωση στην Αθήνα αύριο, με προσυγκέντρωση στις 11:30 πμ. στο μετρό του Ευαγγελισμού και πορεία στην Ισραηλινή πρεσβεία. Στη διαδήλωση καλούν μεταξύ άλλων η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ, ενώ μαχητική παρουσία θα έχουν και οι Παλαιστίνιοι.

 

Η μαζική συμμετοχή θα στείλει ένα μήνυμα αντίστασης στον ολοκληρωτικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ, με τη στήριξη ΗΠΑ και ΕΕ, ένα μήνυμα αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο για τη λευτεριά του παλαιστινιακό λαό και μια απαίτηση να παύσει κάθε εμπλοκή-συνενοχή της Ελλάδας στο έγκλημα στη Γάζα και στην Παλαιστίνη.

Το ΠΑΜΕ καλεί στις 12 μ. στην πλατεία Ελευθερίας (μετρό Μέγαρο Μουσικής) και σε πορεία στην πρεσβεία του Ισραήλ.

 

Στη Θεσσαλονίκη πολιτικές οργανώσεις και μαζικοί φορείς καλούν σε συγκέντρωση την Κυριακή 29/10 στις 11 π.μ. απέναντι από το άγαλμα Βενιζέλου. Στη διαδήλωση καλούν ΕΛΜΕ της πόλης, καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

 

Πληροφορίες από efsyn.gr και prin.gr 

Διαβάστε επίσης

Ο Ερντογάν μιλάει για τη «γεωγραφία της καρδιάς του» από τα Βαλκάνια μέχρι την... Αφρική: «Κανείς δεν θα μας εμποδίσει» Κόσμος

Τα νεοοθωμανικά του όνειρα βγάζει εκ νέου στην επιφάνεια ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή το παλαιστινιακό. Μετά τη μαζική, φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, όπ...

Φλέγεται η Μέση Ανατολή: Σε νέα φάση η χερσαία εισβολή στη Γάζα - Να φύγουν καλεί τους άμαχους Παλαιστίνιους το ΙσραήλΚόσμος

O ισραηλινός στρατός το βράδυ της Παρασκευής διεύρυνε τις χερσαίες του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας σφυροκοπώντας, την ίδια στιγμή, ανηλεώς τον παλαιστινιακό θύλακα. Όπως υπογ...

Επικοινωνία Μπάιντεν με Άραβες ηγέτες – Τι συζήτησαν Σούνακ και Μακρόν Κόσμος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επικοινώνησε σήμερα με ηγέτες χωρών της Μέσης Ανατολής, όπως ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, χωρίς ωστόσο να ...

Έλον Μασκ: Μήνυμα - αίνιγμα για το Ιράν - Δηλώνει πως με το Starlink θα αποκαταστήσει τις επικοινωνίες στη ΓάζαΚόσμος

Ο Έλον Μασκ δημοσιεύει στον λογαριασμό του X μια φωτογραφία  υπονοώντας ότι το Ιράν είναι θύμα των Η.Π.Α. Στην ανάρτησή του επισυνάπτει χάρτη που δείχνει πως το Ιράν ειναι περικυκλ...

Νέα προειδοποίηση στους κατοίκους της Γάζας – Αυξάνεται η ανθρωπιστική βοήθεια στον νότοΚόσμος

Ο ισραηλινός στρατός κάλεσε τους Παλαιστίνιους να μεταβούν στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια από την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ θα αυξηθεί σήμερα Κυριακή,...