ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Βράζουν» στο Ισραήλ με τη συνέντευξη Τύπου της 85χρονης ομήρου για την «καλή μεταχείριση» από τη Χαμάς

Οργισμένες αντιδράσεις στο Ισραήλ έχει προκαλέσει η συνέντευξη Τύπου που έδωσε η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτζ, η οποία απελευθερώθηκε από τη Χαμάς μετά από 16 ημέρες ομηρίας τη Δευτέρα (23/10) μαζί με την 80χρονη Νούριτ Γιτζάκ.

Η 85χρονη γυναίκα διακρίνεται στο βίντεο της απελευθέρωσής της που έδωσε στη δημοσιότητα η παλαιστινιακή οργάνωση να ανταλλάσσει χειραψία με έναν από τους μαχητές της Χαμάς και να του λέει: «Shalom», το οποίο στα εβραϊκά σημαίνει «γεια» ή και «αντίο».

Όταν ρωτήθηκε γιατί έσφιξε το χέρι του τρομοκράτη της Χαμάς σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο του Τελ Αβίβ στο οποίο αναρρώνει αυτή τη στιγμή, είπε: «Επειδή μας φέρθηκαν πολύ καλά».

 

Σύμφωνα με την 85χρονη ένας γιατρός την επισκέφθηκε όσο την κρατούσε η Χαμάς, για να ελέγξει την κατάστασή της. «Φρόντισαν για κάθε λεπτομέρεια», είπε.

Από τη μεριά της, η κόρη της, Σάρον Λίφσιτζ, δήλωσε εκ μέρους της μητέρας της: «Η μαμά μου λέει ότι ήταν πολύ ευγενικοί μαζί τους και φρόντιζαν για όλες τις ανάγκες τους».

«Όταν έφτασε για πρώτη φορά, οι μαχητές της είπαν ότι είναι μουσουλμάνοι και δεν θα τους κάνουν κακό».

Ακόμα προσέθεσε ότι «φρόντισαν» για τις ανάγκες της. «Φρόντισαν να τρώνε το ίδιο φαγητό με εμάς, λευκό τυρί και αγγούρια», πρόσθεσε.

 

Σκληροί ισχυρισμοί στην κυβέρνηση κατά του νοσοκομείου

Η συνέντευξη Τύπου της 85χρονης ομήρου έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους αξιωματούχους του Ισραήλ και μάλιστα διατυπωθήκαν σκληροί ισχυρισμοί στην κυβέρνηση κατά του νοσοκομείου Ichilov που επέτρεψε τη διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με πολιτικές πηγές, αξιωματούχοι του πρωθυπουργικού γραφείου πήγαν επίσης στο νοσοκομείο λίγες ώρες πριν από τη συνέντευξη Τύπου και ζήτησαν να μην ειπωθεί ότι η Χαμάς φρόντισε καλά τους απελευθερωμένους αιχμαλώτους.

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Ιτσίλοφ, Άβι Σόχαν, ισχυρίστηκε ότι «κανένας κυβερνητικός αξιωματούχος ή αξιωματούχος ασφαλείας δεν με ενημέρωσε ή μου έδωσε διαδικασίες σχετικά με τη συμπεριφορά των μέσων ενημέρωσης μπροστά στους απαχθέντες που επέστρεψαν από την αιχμαλωσία».

Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας Kan αναφέρει ότι οι Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα δημοσίων σχέσεων χαρακτηρίζουν «λάθος» την απόφαση να τοποθετηθεί ο Λίφσιτζ μπροστά στις κάμερες. Ο σταθμός σημειώνει ότι τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρουν τώρα την ευγένεια της Χαμάς που φρόντισε για τις ανάγκες της ομήρου.

«Νίκη προπαγάνδας για τη Χαμάς»

O αρθρογράφος στους Israel Hayom, Έντι Ροτστάιν χαρακτήρισε τη συνέντευξη «νίκη προπαγάνδας για τη Χαμάς».

«Τι γενναία και φωτισμένη γυναίκα, από αυτές που νομίζαμε ότι δεν φτιάχνουν πια στο Ισραήλ, και τι αδέξιος χειρισμός του γεγονότος», έγραψε χαρακτηριστικά. «Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός στις δημόσιες σχέσεις για να ξέρεις ότι δεν μπορείς να κάνεις μια τέτοια συνέντευξη Τύπου ζωντανά στην τηλεόραση».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η δήλωση της 85χρονης «θα μπορούσε να είχε διαχειριστεί καλύτερα», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Χ (πρώην Twitter), η δημοσιογράφος του Καναλιού 12, Ντάφνα Λιέλ, η οποία προσέθεσε ότι οι περιγραφές της ήταν ακόμα αρκετά σοκαριστικές. «Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα έπρεπε να καταλάβει ότι η ιατρική φροντίδα που της δόθηκε είχε ως στόχο να κρατήσουν ζωντανό το διαπραγματευτικό τους χαρτί και όχι από την καλοσύνη της καρδιάς τους».

&

 

«Καταστροφή»

Η Ντάνα Βάις του καναλιού χαρακτηρίζει τη συνέντευξη Τύπου «καταστροφή», σημειώνοντας την έλλειψη κρατικής παρέμβασης στη διαχείριση των εμφανίσεών της.

Η Ταλ Σνάϊντερ του ToI έβαλε στο στόχαστρο τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου, ο οποίος έβαλε τη Λίφσιτζ μπροστά στις κάμερες και όχι μόνο τα μέλη της οικογένειάς της και στη συνέχεια καυχιόταν για την ικανότητά του να πετύχει κάτι τέτοιο στο Instagram.

 

«Από επαγγελματική άποψη, αυτό είναι ντροπή για το νοσοκομείο», σημείωσε στο X.

Κριτική στην αποτυχία της κυβέρνησης να τους προστατέψει

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η 85χρονη καταδίκασε επίσης την έλλειψη ετοιμότητας του ισραηλινού στρατού για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, λέγοντας ότι «δύο δισεκατομμύρια» σέκελ είχαν δαπανηθεί για συστήματα ασφαλείας που δεν λειτούργησαν.

Όπως είπε ο δαπανηρός φράχτης ασφαλείας που προορίζεται να κρατήσει τους μαχητές έξω από το Ισραήλ, «δεν βοήθησε καθόλου».

Πρόσθεσε ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη τους τις προειδοποιήσεις για πιθανή εισβολή της Χαμάς πριν συμβεί και πως η παλαιστινιακή οργάνωση είχε κάψει χωράφια και είχε εξαπολύσει σφοδρούς βομβαρδισμούς πριν οι μαχητές της διασχίσουν τα σύνορα Ισραήλ-Γάζας.

 

Επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση για τις αποτυχίες της κατά την προετοιμασία της επίθεσης. «Ήμασταν ο αποδιοπομπαίος τράγος της κυβέρνησης, μας εγκατέλειψαν. Περάσαμε την κόλαση», υπογράμμισε.

 

Πηγή: in.gr 

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτική, αφού προστατεύει τα εδάφη τηςΚόσμος

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ , παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τ...

«Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα»: Το Ισραήλ αρνείται τις βίζες σε αξιωματούχους του ΟΗΕ μετά την παρέμβαση ΓκουτέρεςΚόσμος

Μετά την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που μίλησε για την ασφυκτική κατοχή της Παλαιστίνης και τα δεινά του πλαιστινιακού λαού, το Ισραήλ ανακοίνωσε ό...

Η στάση Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, προκαλεί την οργή των αράβων και των μουσουλμάνων ΑμερικανώνΚόσμος

Οι άραβες και οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επικρίνουν την απάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και του ζητούν να κάνει περισσότ...

Τέλος στην… αυτοεξορία – Γιατί οι Ρώσοι επιστρέφουν μαζικά στη χώρα τουςΚόσμος

Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην  Ουκρανία  που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, και μετά τα πρώτα κύματα επιστράτευσης, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες...

Το Ισραήλ απέτρεψε επίθεση της Χαμάς εναντίον κιμπούτς διά θαλάσσης - Ζητεί παραίτηση του γγ του ΟΗΕ- Νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη ΓάζαΚόσμος

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης. Κατά την ίδια ...

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Όλα έτοιμα για μια χερσαία επιχείρησηΚόσμος

Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη με εκατοντάδες Παλαιστινίους να σκοτώνονται και ιατρικές εγκαταστάσεις να κλείνουν λόγω ζημιών απ...

Ρωσικά μαχητικά Su-37 αναχαίτισαν δύο αμερικάνικα βομβαρδιστικά και ένα droneΚόσμος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε πως ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη απογειώθηκαν νωρίτερα σήμερα για να αναχαιτίσουν δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά και ένα μη επανδρωμένο αεροσκ...