ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το Ισραήλ απέτρεψε επίθεση της Χαμάς εναντίον κιμπούτς διά θαλάσσης - Ζητεί παραίτηση του γγ του ΟΗΕ- Νέα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες Τρίτη το βράδυ ότι μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στην ισραηλινή επικράτεια διά θαλάσσης.

Κατά την ίδια πηγή, δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού εντόπισαν δύτες του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος και απέτρεψαν την επίθεση.

Μέλη των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ σκόπευαν να περάσουν βόρεια κατά μήκος των ακτών και να επιτεθούν στο κιμπούτς Ζικίμ, πάντα σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Οι δυνάμεις του διεξάγουν έρευνες στην περιοχή, πρόσθεσε.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά και νεκρούς μαχητές της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσουν τον αριθμό τους.

Ο ισραηλινός στρατός συμπλήρωσε πως έπληξε «στρατιωτικό (σ.σ. κτιριακό) συγκρότημα» από όπου κατ’ αυτόν είχαν αναχωρήσει οι μαχητές που σχεδίαζαν να επιτεθούν στην κοινότητα εποίκων.

Αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ εναντίον «στρατιωτικών υποδομών» στη Συρία

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε υποδομές του συριακού στρατού, σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την επικράτεια της Συρίας προς την κατεύθυνση του ισραηλινού εδάφους, του κατεχόμενου υψιπέδου του Γκολάν, χθες Τρίτη.

«Μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού έπληξαν στρατιωτικές υποδομές και ολμοβόλα που ανήκαν στον συριακό στρατό σε αντίδραση στα πυρά προς την κατεύθυνση του Ισραήλ χθες (Τρίτη)», σύμφωνα με ανακοινωθέν του Τσαχάλ, του ισραηλινού στρατού. Εκπρόσωπός του επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έγινε επιδρομή εναντίον στόχων στο εσωτερικό της Συρίας.

Χθες βράδυ, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο περί εκτοξεύσεων δυο ρουκετών από τη Συρία που έπεσαν σε ανοικτούς χώρους στο ισραηλινό έδαφος και πρόσθεσε πως άνοιξε πυρ με πυροβολικό εναντίον των σημείων από όπου έγιναν.

Δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν επέρριψε την ευθύνη στον στρατό της Συρίας για τις εκτοξεύσεις, που είχαν αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί το σύστημα της αεράμυνας σε κοινότητες στο κατεχόμενο υψίπεδο του Γκολάν.

Δεν έχει υπάρξει σχόλιο από πλευράς Δαμασκού μέχρι στιγμής.

Ο ισραηλινός στρατός ανταλλάσει πυρά με τον στρατιωτικό βραχίονα του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και με άλλες ένοπλες οργανώσεις στη Συρία τις τελευταίες ημέρες, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με τον Λίβανο και πάνω απ’ όλα τον συνεχιζόμενο πόλεμο τον οποίο διεξάγει στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του τελευταίου με πάνω από 1.400 νεκρούς, κυρίως άμαχους, στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. Στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 5.791 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Το Ισραήλ απαιτεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ «να παραιτηθεί»

 

Κορυφαίοι ισραηλινοί αξιωματούχοι επιτέθηκαν με σφοδρότητα στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τον Αντόνιο Γκουτέρες, χθες Τρίτη, ιδίως επειδή τόνισε προλογίζοντας εργασίες του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου δεν διαπράχθηκε «εν κενώ», απαιτώντας να παραιτηθεί.

Η τοποθέτηση του κ. Γκουτέρες στο ΣΑ, στην οποία επισήμανε πως η πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς πρέπει να εγγραφτεί στο πλαίσιο δεκαετιών καταπίεσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, ήταν «καθαρή συκοφαντία του αίματος», ξεσπάθωσε ο Γκιλάντ Ερντάν, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ.

Υποστήριξε πως ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού αδιαφορεί για όσα υπέστησαν οι ισραηλινοί άμαχοι και δικαιολογεί την τρομοκρατία. «Θεωρώ πως ο Γενικός Γραμματέας πρέπει να παραιτηθεί», πρόσθεσε ο κ. Ερντάν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ελί Κόεν, ο οποίος έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ακύρωσε προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Γκουτέρες.

«Δεν θα συναντηθώ με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Μετά την 7η Οκτωβρίου, δεν υπάρχουν περιθώρια για ισορροπημένες προσεγγίσεις. Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από το πρόσωπο της Γης», ανέφερε ο κ. Κόεν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες επέκρινε έντονα τους ακατάπαυστους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κάνοντας λόγο για «ξεκάθαρες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» και «συλλογική τιμωρία» των Παλαιστίνιων.

Καταδικάζοντας την «τρομοκρατική επίθεση» της Χαμάς στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, και πάνω από 200 άλλοι απήχθησαν, υπογράμμισε πως δεν διαπράχθηκε «εν κενώ». «Ο παλαιστινιακός λαός έχει υπομείνει 56 χρόνια αποπνικτικής κατοχής», θύμισε.

«Έχει δει τη γη του να καταβροχθίζεται σταθερά από οικισμούς και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία του να στραγγαλίζεται, τους ανθρώπους του να εκτοπίζονται, τα σπίτια του να κατεδαφίζονται. Τις ελπίδες του για πολιτική λύση στο μαρτύριό του να σβήνονται».

Όμως τα δεινά του «δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικιαστικές επιθέσεις της Χαμάς», ούτε «αυτές οι φρικιαστικές επιθέσεις μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού», επέμεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ απέρριψε ξερά τις εκκλήσεις να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ο απολογισμός των θυμάτων των βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού έφθασε τους τουλάχιστον 5.791 νεκρούς χθες Τρίτη. Έθεσε το ρητορικό ερώτημα στο ΣΑ ποια θεωρούν τα κράτη μέλη του πως θα έπρεπε να είναι η «αναλογική απάντηση» στις δολοφονίες βρεφών, τους βιασμούς γυναικών και τους αποκεφαλισμούς θυμάτων και επέσεισε φωτογραφίες ομήρων.

«Πώς μπορείς να συμφωνήσεις σε κατάπαυση του πυρός με κάποιος που έχει ορκιστεί να σε σκοτώσει, να καταστρέψει την ύπαρξή σου;», φώναξε, χαρακτηρίζοντας τη Χαμάς τους «νέους ναζί».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάποιες αραβικές αντιπροσωπείες αποχώρησαν από την αίθουσα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του κ. Κόεν, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Αλγερίας και της Λιβύης. Ωστόσο οι αντιπρόσωποι της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έμειναν στις θέσεις τους.

Ο επικεφαλής της παλαιστινιακής διπλωματίας, ο Ριάντ αλ Μάλικι, κατήγγειλε την απραξία του Συμβουλίου Ασφαλείας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς. «Είναι ή δεν είναι καθήκον του Συμβουλίου Ασφαλείας να εξασφαλίζει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια και την τήρηση των αρχών και των σκοπών του (καταστατικού) Χάρτη του ΟΗΕ;», διερωτήθηκε καταγγέλλοντας τα «δυο μέτρα και σταθμά» της διεθνούς κοινότητας.

Από την πλευρά του ο αμερικανός ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον υποστηρίζει το Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, παρότι σημείωσε ότι πρέπει να λαμβάνονται «όλες οι πιθανές προφυλάξεις» για την προστασία των αμάχων. Υπενθυμίζοντας πως στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ σκοτώθηκαν υπήκοοι 30 και πλέον κρατών μελών του ΟΗΕ, επέμεινε στο ότι «όλοι μας έχουμε ευθύνη» στον αγώνα για να «κατανικηθεί η τρομοκρατία». Υπογράμμισε πως το Ισραήλ έχει «δικαίωμα και υποχρέωση» να αμυνθεί, ωστόσο «ο τρόπος που το κάνει έχει σημασία». «Οι παλαιστίνιοι άμαχοι πρέπει να προστατευτούν. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς πρέπει να πάψει να τους χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινες ασπίδες (...) και το Ισραήλ πρέπει να λαμβάνει όλες τις πιθανές προφυλάξεις για να αποφεύγεται το να πάθουν κακό».

Διαβάστε επίσης

Διάγγελμα Νετανιάχου: Καμία λεπτομέρεια στη δημοσιότητα για την χερσαία επίθεση στη ΓάζαΚόσμος

Διάγγελμα προς τον λαό του Ισραήλ απηύθυνε σήμερα Τετάρτη (25.10.2023) το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχετικά με τον πόλεμο ενάντια στη Χαμάς που συγκλον...

WSJ: Το Ισραήλ συμφωνεί με το αίτημα των ΗΠΑ να καθυστερήσει την εισβολή στη ΓάζαΚόσμος

Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι Ηνωμένες Πολιτείες να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά ...

Περισσότερες από 40 πολιτείες προσέφυγαν κατά της Meta, κατηγορώντας τη ότι βλάπτει την ψυχική υγεία των νέωνΚόσμος

Η εταιρεία Meta βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της δικαιοσύνης: περισσότερες από 40 αμερικανικές πολιτείες κατέθεσαν προσφυγή εναντίον του κολοσσού του διαδικτύου, στην οποία κατ...

Ερντογάν: Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση αλλά απελευθερωτική, αφού προστατεύει τα εδάφη τηςΚόσμος

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ματαιώνει όλα τα σχέδια επισκέψεών του στο Ισραήλ , παρά την πρόσφατη προσέγγιση των δύο χωρών, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι εκμεταλλεύθηκε τ...

«Ήρθε η ώρα να τους δώσουμε ένα μάθημα»: Το Ισραήλ αρνείται τις βίζες σε αξιωματούχους του ΟΗΕ μετά την παρέμβαση ΓκουτέρεςΚόσμος

Μετά την παρέμβαση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που μίλησε για την ασφυκτική κατοχή της Παλαιστίνης και τα δεινά του πλαιστινιακού λαού, το Ισραήλ ανακοίνωσε ό...

Η στάση Μπάιντεν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, προκαλεί την οργή των αράβων και των μουσουλμάνων ΑμερικανώνΚόσμος

Οι άραβες και οι μουσουλμάνοι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους επικρίνουν την απάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και του ζητούν να κάνει περισσότ...

Τέλος στην… αυτοεξορία – Γιατί οι Ρώσοι επιστρέφουν μαζικά στη χώρα τουςΚόσμος

Λίγο μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην  Ουκρανία  που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες, και μετά τα πρώτα κύματα επιστράτευσης, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι πολίτες...

Ισραηλινό σφυροκόπημα στη Γάζα: Όλα έτοιμα για μια χερσαία επιχείρησηΚόσμος

Το Ισραήλ κλιμάκωσε τις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας την Τρίτη με εκατοντάδες Παλαιστινίους να σκοτώνονται και ιατρικές εγκαταστάσεις να κλείνουν λόγω ζημιών απ...