Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε χθες ότι θα επιβάλει κυρώσεις στην Πελόζι και σε πρόσωπα του στενού οικογενειακού της κύκλου για τις «κακόβουλες» και «προκλητικές» πράξεις της. Επιπλέον, έκανε γνωστή την απόφαση της Κίνας να διακόψει τους διαύλους επικοινωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επίπεδο στρατιωτικών ηγετών και να αναστείλει κάθε είδους συνεργασία στα πεδία της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας στη διεθνή ναυσιπλοΐα, της δράσης εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, της αντιμετώπισης του εγκλήματος και του επαναπατρισμού παράτυπων μεταναστών. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Κινέζο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Τσιν Γκανγκ, για να του εκφράσει τη δυσαρέσκεια της αμερικανικής κυβέρνησης για την άσκηση στρατιωτικής πίεσης στην Ταϊβάν από την πλευρά της Κίνας, όπως μετέδωσε η εφημερίδα Washington Post.
«Καμία δικαιολογία»
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Καμπότζη, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου της ομάδας χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας ASEAN, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει δικαιολογία γι’ αυτή την ακραία, υπερβολική και επικίνδυνη στρατιωτική απάντηση» των κινεζικών αρχών στην επίσκεψη Πελόζι. Τόνισε, δε, ότι η Αμερική δεν θα λάβει μέτρα που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν την κρίση, προσθέτοντας όμως ότι «θα πετάμε, θα πλέουμε και θα λειτουργούμε όπου μας επιτρέπει το διεθνές δίκαιο».
Η κρίση στα Στενά της Ταϊβάν επισκίασε τη σύνοδο του ASEAN, με τις χώρες-μέλη του οργανισμού να τηρούν ίσες αποστάσεις και να απευθύνουν έκκληση, σε κοινό ανακοινωθέν τους, προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση, προειδοποιώντας για τους σοβαρούς κινδύνους ατυχήματος που θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ μεγάλων δυνάμεων. Σε μια επίδειξη ενότητας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Κίνας και της Ρωσίας αποχώρησαν μαζί από την ολομέλεια της συνόδου όταν μιλούσε ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών.
Ανησυχία στην Ιαπωνία
Η Ιαπωνία θορυβήθηκε έντονα από την κρίση στα Στενά της Ταϊβάν και κατήγγειλε ότι κινεζικοί πύραυλοι έπεσαν, την πρώτη ημέρα των γυμνασίων, εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της χώρας. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, ο οποίος υποδέχθηκε χθες τη Νάνσι Πελόζι στο Τόκιο, έκανε λόγο για «κίνηση που δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα στην εθνική μας ασφάλεια» και ζήτησε από την Κίνα να σταματήσει άμεσα τα γυμνάσια.
«Δεν μας ρώτησαν»
Οπως σημειώνει όμως η γαλλική εφημερία Le Monde, η ατμόσφαιρα στο Τόκιο ήταν αρκετά ψυχρή για τη Νάνσι Πελόζι, όπως ήταν και στον προηγούμενο σταθμό της περιοδείας της, τη Νότια Κορέα. «Αν μας είχε ζητηθεί η γνώμη (για την επίσκεψη Πελόζι), θα τους λέγαμε ότι δεν είναι καλή ιδέα», ανέφερε διπλωματική πηγή στο Τόκιο, εκφράζοντας δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία διαβούλευση των Αμερικανών με τους Γιαπωνέζους συμμάχους τους. Η ίδια η Πελόζι δήλωσε στο Τόκιο ότι η επίσκεψή της στην Ταϊβάν «δεν αποσκοπούσε στο να αλλάξει το status quo στην περιοχή».
Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, η Κίνα πραγματοποίησε αεροπορικά και ναυτικά γυμνάσια βόρεια, νοτιοδυτικά και ανατολικά της Ταϊβάν, «για να ελέγξουμε τις δυνατότητες των στρατευμάτων μας σε συνδυασμένες επιχειρήσεις», όπως ανακοίνωσε ο κινεζικός στρατός. Από την πλευρά του, το υπουργείο Αμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι 68 μαχητικά αεροπλάνα και 13 πολεμικά πλοία της Κίνας παραβίασαν τη μέση γραμμή μεταξύ των δύο γειτόνων.
Γερμανική περιοδεία
Στο Βερολίνο, ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ταϊβάν στα τέλη Οκτωβρίου, στο πλαίσιο περιοδείας που θα περιλαμβάνει επίσης την Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ. Οπως διευκρινίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η περιοδεία είχε αποφασιστεί πριν από την επίσκεψη Πελόζι στην Ταϊβάν.
kathimerini.gr