Bloomberg: Εφιαλτικό δημοσίευμα για δελτίο παροχής ενέργειας στην Ευρώπη – "Σχεδόν αναπόφευκτο… "

Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρεται ως πραγματικότητα στο εφιαλτικό σενάριο για την εφαρμογή του δελτίου στην ενέργεια για φέτος τον χειμώνα στην Ευρώπη το οποίο μέτρο αρχίζει να μοιάζει σχεδόν αναπόφευκτο. Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν το Σάββατο ότι η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι εγγυημένη, τουλάχιστον προς το παρόν, αφού η ρωσική Gazprom PJSC πήρε την τελευταία στιγμή την απόφαση να μην θέσει ξανά σε λειτουργία τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream μετά τη συντήρηση. Οι αποθήκες γεμίζουν και η κυβέρνηση βάζει στο στόχαστρο νέες πηγές αερίου.


Ωστόσο, ο Klaus Mueller, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων στη Γερμανία, προειδοποίησε τον περασμένο μήνα ότι ακόμη και με τις αποθήκες φυσικού αερίου κατά 95% πλήρεις, η ενέργεια θα επαρκούσε μόνο για δύο με δυόμιση μήνες ζήτησης εάν η Ρωσία διακόψει τις ροές. Τα γερμανικά αποθέματα ανέρχονται πλέον περίπου στο 85%.


«Η ΕΕ βρίσκεται τώρα στην κόκκινη ζώνη, καθώς χρειάζεται περαιτέρω μείωση της ζήτησης», δήλωσε ο Thierry Bros, καθηγητής ενέργειας στο Sciences Po στο Παρίσι. Ο ίδιος εκτιμά ότι ένα επιπλέον 3% της ζήτησης πρέπει να μειωθεί.


Καθυστερημένη η αντίδραση των ευρωπαϊκών κυβέρνησεων για τη μείωση της ζήτησης στην ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη δημιουργήσει έναν εθελοντικό στόχο μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, με την επιλογή να τον καταστήσει υποχρεωτικό εάν χρειαστεί. Καθώς οι υπουργοί Ενέργειας ετοιμάζονται για την έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου, μέτρα που πριν φαινόταν αδιανόητα είναι πλέον πιθανό να εξεταστούν, σύμφωνα με διπλωμάτες της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει το δικό της σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Το τελευταίο στάδιο -που δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί- περιλαμβάνει το δελτίο.


Οι πολιτικοί της Ευρώπης προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για την προοπτική περικοπής της προσφοράς και προσπαθούν να βρουν τρόπους να μειώσουν τη ζήτηση. Βιομηχανίες έχουν ήδη κλείσει και το ευρώ διολισθαίνει λόγω της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε από τον ενεργειακό πόλεμο της Μόσχας. Καθώς ο χειμώνας προχωρά, η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία εναντίον της Ρωσίας μπορεί να τεθεί σε δοκιμασία.

Και ενώ η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% για την οποία πιέζει η ΕΕ θα μπορούσε να επιτρέψει στο μπλοκ να αποφύγει το δελτίο, οι κυβερνήσεις έχουν καθυστερήσει μέχρι στιγμής να δράσουν για να μειώσουν την κατανάλωση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Ιούλιο ότι ένας ασυνήθιστα κρύος χειμώνας ή οι χαμηλότερες εισαγωγές φυσικού αερίου από εναλλακτικές πηγές θα ενίσχυαν τον κίνδυνο για «περαιτέρω δραστικές μειώσεις».

Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεφταν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αγορές περίμεναν εναγωνίως την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 από τη Gazprom, έπειτα από σχετικά μηνύματα από τη Μόσχα. Στη συνέχεια, σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, λίγες ώρες αφότου οι G7 συμφώνησαν να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, η Gazprom είπε ότι η σύνδεση θα παραμείνει κλειστή καθώς είχε εντοπιστεί σφάλμα κατά τη συντήρηση.

Ήδη σε επίπεδα τετραπλάσια σε σχέση με πέρσι, οι τιμές πρόκειται να εκτιναχθούν τη Δευτέρα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις βιομηχανίες και τα νοικοκυριά -και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για να δράσουν.
Η πλήρης διακοπή του Nord Stream, που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία, αφήνει μόνο δύο μεγάλους δρόμους παροχής φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση: μία μέσω Ουκρανίας και μία από τον TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Οι ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν επίσης περιοριστεί σοβαρά, με μόνο ένα από τα δύο σκέλη να λειτουργεί.


Η επ’ αόριστον απώλεια του βασικού αγωγού εντείνει επίσης την πίεση στη Γερμανία να κρατήσει ανοιχτούς τους πυρηνικούς σταθμούς που είχε προγραμματίσει να κλείσει φέτος -μια απόφαση που θα δημιουργούσε αντιδράσεις. Η κυβέρνηση λέει ότι εξακολουθεί να περιμένει τα αποτελέσματα των stress test προτού λάβει μια απόφαση, αλλά η κίνηση φαίνεται όλο και πιο πιθανή.

Η επέκταση δύο πυρηνικών σταθμών θα εξοικονομούσε 2,3% της ζήτησης φυσικού αερίου, υπολογίζει το Bloomberg, δηλαδή περίπου 5,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

«Η πυρηνική επέκταση είναι η εύκολη λύση για τη Γερμανία και σίγουρα θα έκανε τη διαφορά. Κάθε εκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού και για τη συνέχιση της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Kesavarthiniy Savarimuthu, αναλυτής του ερευνητή BloombergNEF.

Με το Nord Stream κλειστό και τις ροές μέσω Ουκρανίας περιορισμένες, πολλά εξαρτώνται πλέον από τον καιρό.
Ο Οκτώβριος, που σηματοδοτεί την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης, μέχρι στιγμής φαίνεται ήπιος, με θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές να αναμένονται στη βόρεια και δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με την Maxar Technologies LLC. Το πόσο σύντομα θα κάνει κρύο θα καθορίσει πόσο γρήγορα η Ευρώπη θα κάψει τις προμήθειες φυσικού αερίου που διαθέτει στις αποθήκες της.

Η Ασία και η Ευρώπη ανταγωνίζονται για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και εάν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος και στις δύο περιοχές, υπάρχει κίνδυνος εξάντλησης του αερίου που βρίσκεται στις ευρωπαϊκές αποθήκες προς το τέλος του χειμώνα. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα ελπίζουν ότι η άνοιξη θα έρθει νωρίς.

«Θα είναι μια πρόκληση για τη Γερμανία να βγάλει τον χειμώνα. Αναμφίβολα θα οδηγήσει σε περικοπές της ζήτησης », δήλωσε η Penny Leake, ερευνήτρια στην εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie Ltd.

 

Πηγή: libre.gr 

Διαβάστε επίσης

Ρωσία: Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ευθύνονται για την αναστολή λειτουργίας του Nord StreamΚόσμος

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες, Κυριακή, τους Ευρωπαίους πολιτικούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγωγός Nord Stream 1, εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει η παροχή φυσικού αε...

Βρετανία: Σήμερα ανακοινώνεται ο νικητής της εσωκομματικής ψηφοφορίας που θα αναλάβει και την πρωθυπουργίαΚόσμος

Τα αποτελέσματα της εσωκομματικής ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου ηγέτη των Συντηρητικών θα ανακοινωθούν σήμερα Δευτέρα στις 11:30 (14:30 ώρα Ελλάδας). Οι δημοσκοπήσεις δείχνο...

Μακελειό στον Καναδά: Δέκα νεκροί και 15 τραυματίες σε επιθέσεις με μαχαίρια – Στη δημοσιότητα οι ύποπτοι (vid)Κόσμος

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν σε κατά συρροή επιθέσεις με μαχαίρια χθες Κυριακή σε δύο απομονωμένες κοινότητες του Καναδά όπου ζου...

Ρομπέρτα Μετσόλα:Καλά νέα η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων αερίου στην Κύπρο- Απαράδεκτη η λύση των δύο κρατών που προωθεί η ΤουρκίαΚόσμος

Υποσχόμενα, χαρακτηρίζει τα νέα αναφορικά με τις ανακαλύψεις αποθεμάτων φυσικού αερίου ανοικτά της Κύπρου η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Σε συνέντευξή της...

Όλαφ Σολτς: Πακέτο 65 δισ. ευρώ για την προστασία από τις συνέπειες του υψηλού πληθωρισμούΚόσμος

Η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα έκτακτα έσοδα από την επιβολή φορολογίας για τη μείωση των τελικών τιμών καταναλωτή για το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, και το κάρβουνο, ό...

Δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν σήμερα την μέση γραμμή του Στενού της ΤαϊβάνΚόσμος

Δύο κινεζικά μαχητικά αεροσκάφη διέσχισαν σήμερα την μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν, η οποία αποτελεί συνήθως το ανεπίσημο σύνορο μεταξύ των δύο χωρών, όπως ανακοίνωσε το υπουργ...

Ραμζά Καντίροφ: Αποχωρεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο ηγέτης των ΤσετσένωνΚόσμος

Την αποχώρησή του από την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία ανακοίνωσε ο ηγέτης των Τσετσένων, Ραμζάν Καντίροφ. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο 45χρονος Καντίροφ «ήρθε η ώρα του», προ...

Βρετανία: Η Λιζ Τρας δεσμεύθηκε να αναλάβει αμέσως δράση για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής, αν κερδίσει την πρωθυπουργίαΚόσμος

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας δήλωσε σήμερα ότι θα αναλάβει αμέσως δράση για να αντιμετωπίσει τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας και να ενισχύσει τα αποθέματα ενέρ...