ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Υψηλό πληθωρισμό για τα επόμενα 3 χρόνια, με 5% στο επόμενο 12μηνο, βλέπουν οι καταναλωτές στην ΕΕ

 

Νένα Μαλλιάρα/insider.gr

Παρατεταμένα υψηλό πληθωρισμό που θα κινείται υψηλότερα του στόχου του 2%, ακόμη και μετά από τρία χρόνια, αναμένουν οι καταναλωτές της Ευρωζώνης, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα κινείται στο 5% σε ένα δωδεκάμηνο από σήμερα.

Σε έρευνα που διεξήγαγε η ΕΚΤ για τις προσδοκίες των καταναλωτών της Ευρωζώνης σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού, της οικονομικής ανάπτυξης, του εισοδήματος, της απασχόλησης, των τιμών των ακινήτων και πρόσβασης σε δανεισμό, διαπιστώνεται ότι σε σχέση με τον Μάιο, οι καταναλωτές αναμένουν υψηλότερο πληθωρισμό. Το εισόδημα αναμένεται να παραμείνει σταθερό, αλλά η καταναλωτική δαπάνη θα αυξηθεί περισσότερο από αυτό. Ο καταναλωτές προβλέπουν επίσης ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιδεινωθεί και η ανεργία θα αυξηθεί. Αυτά, με παράλληλη ελαφρά υποχώρηση των τιμών των ακινήτων και άνοδο των επιτοκίων για τη λήψη στεγαστικών δανείων.

Ο πληθωρισμός που αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε σημαντικά, όπως και οι προσδοκίες των ίδιων για τον μελλοντικό πληθωρισμό. Όπως αναφέρει η ΕΚΤ, ο μέσος εκτιμώμενος ρυθμός πληθωρισμού τους τελευταίους 12 μήνες αυξήθηκε σε 7,2% από 6,6% τον Μάιο, ενώ η διάμεση προσδοκία για πληθωρισμό 12 μήνες πριν αυξήθηκε μόνο 5,0%. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε τρία χρόνια από τώρα αυξήθηκαν επίσης αισθητά στο 2,8%, από 2,5% τον Μάιο.

Η αβεβαιότητα των καταναλωτών σχετικά με τον πληθωρισμό έχει σταθεροποιηθεί από τον Μάρτιο, αφού ενισχύθηκε σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εισόδημα και την κατανάλωση, η ΕΚΤ διαπιστώνει ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος σε ορίζοντα 12μήνου παραμένουν αμετάβλητες στο 0,9%. Υψηλότερες προσδοκίες για αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος φαίνεται να έχουν οι νεότεροι καταναλωτές ηλικίας 18-34 ετών (αναμένουν αύξηση στο 1,8%), καθώς και εκείνοι με πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Σταθερά αυξητικά κινούνται οι προσδοκίες για τις καταναλωτικές δαπάνες. Οι εκτιμήσεις για την αύξηση των ονομαστικών δαπανών τους επόμενους 12 μήνες συνέχισαν να αυξάνονται από τον Απρίλιο του 2021, φτάνοντας το 5,0%. Οι καταναλωτές με εισοδήματα κάτω του μέσου όρου συνέχισαν να αντιλαμβάνονται την υψηλότερη αύξηση των ονομαστικών δαπανών.

Όσον αφορά τη μελλοντική αύξηση των ονομαστικών δαπανών, οι προσδοκίες των ερωτηθέντων για τους επόμενους 12 μήνες, βλέπουν άνοδο έως και 3,9%.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική ανάπτυξη τους προσεχείς 12 μήνες εμφανίζονται ελαφρώς πιο αρνητικές σε σχέση με τον Μάιο, στο -1,3%, με ευρεία βάση μεταξύ εισοδημάτων και ηλικιακών ομάδων.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την ανάπτυξη έγιναν αρνητικές τον Μάρτιο του 2022, πέφτοντας στο χαμηλό του -1,8%, αλλά έκτοτε η πτώση μετριάστηκε. Σε συμφωνία με τις χαμηλότερες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη, οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν στο 11,5%, κοντά στα επίπεδα που είχαν καταγραφεί στις αρχές του έτους.

Τον Απρίλιο του 2022, τα τριμηνιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι ερωτηθέντες που είναι άνεργοι είχαν μειώσει τις προσδοκίες τους για εύρεση εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες (από 26,7% τον Ιανουάριο, στο 23,8%).

Η αναμενόμενη πιθανότητα απώλειας εργασίας τους επόμενους τρεις μήνες μειώθηκε επίσης στο 9,5% από 10,3% τον Ιανουάριο.

Τέλος, οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση της τιμής του σπιτιού τους κατά τους επόμενους 12 μήνες υποχώρησαν οριακά στο 3,3%. Μετά από κάποια ανοδική δυναμική το 2021, οι προσδοκίες για αύξηση της αξίας της κατοικίας τους «ισοπεδώθηκαν» από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την δυνατότητα πρόσβασής τους σε στεγαστικό δανεισμό διαπιστώνεται ότι παραμένουν αμετάβλητες (ελαφρώς πιο αυστηρά τα κριτήρια πίστωσης) για τους επόμενους 12 μήνες σε σχέση με το 12μηνο πριν. Το ποσοστό των καταναλωτών που αναφέρουν ότι έχουν υποβάλει αίτηση για δάνειο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, μειώθηκε περαιτέρω από 13,7% τον Ιανουάριο σε 12,7% τον Απρίλιο του 2022.

Οι καταναλωτές αναμένουν επίσης αύξηση των επιτοκίων στεγαστικών δανείων τους επόμενους 12 μήνες, στο 4,0% από το χαμηλό τους Ιανουαρίου στο 3,3%.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα (σ.σ. αφορά στον μήνα Ιούνιο και δημοσιεύτηκε από την ΕΚΤ στις 4 Αυγούστου) Έρευνα Εμπιστοσύνης Καταναλωτών της ΕΚΤ (Consumer Expectations Survey) βασίστηκε σε περίπου 14.000 ερωτηθέντες καταναλωτές, ηλικίας 18 ετών και άνω, από έξι χώρες της ζώνης του ευρώ: Βέλγιο, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία και Ολλανδία. Αυτές οι χώρες αντιπροσωπεύουν το 85% του συνολικού ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ και το 83,8% του συνολικού πληθυσμού της ζώνης του ευρώ.

Ο σκοπός της έρευνας είναι να βοηθά την ΕΚΤ κατά την εκτέλεση του έργου της για τη σταθερότητα των τιμών, βελτιώνοντας τη βάση της ΕΚΤ για την οικονομική και νομισματική της ανάλυση. Αυτό με τη σειρά του βελτιώνει την κατανόησή της για τις οικονομικές ευπάθειες στον τομέα των νοικοκυριών και τις προκλήσεις για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Διαβάστε επίσης

Η Ταϊβάν «απαντά» με πλοία και αεροσκάφη στις ασκήσεις τις Κίνας: "Δεν θα προκαλέσουμε αλλά θα αμυνθούμε…"Κόσμος

Κλιμακώνεται η ένταση στην Ταϊβάν. Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αποστείλει αεροσκάφη και πλοία για να αντιδράσουν «καταλλήλως» στα κινεζικά γυμνάσια γύ...

Μόσχα: «Βαθιά ανησυχία» για την κλιμάκωση στην Λωρίζα της Γάζας - Καλεί για «μέγιστη αυτοσυγκράτηση»Κόσμος

Η Μόσχα εξέφρασε σήμερα «βαθιά ανησυχία» για την ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας και τα δύο μέ...

Ευρωπαϊκό το...μικρόβιο: Πώς και η Ισπανία απέλυσε την επικεφαλής της δικής της ΕΥΠ -Το ιστορικόΚόσμος

Σε μία νέα εποχή όπου οι παρακολουθήσεις αποτελούν ευρωπαϊκό ζήτημα, η απομάκρυνση του Παναγιώτη Κοντολέων από την ηγεσία της ΕΥΠ δεν είναι η πρώτη περίπτωση αποπομπής επικεφαλής μ...

Ο Ερντογάν κατηγορεί Γερμανία και Γαλλία ότι είναι όργανα της ελληνικής προπαγάνδαςΚόσμος

Ενοχλημένος ο Τούρκος πρόεδρος που επικρίνει τις δύο χώρες ότι κλείνουν τα μάτια στις ενέργειες της Ελλάδας και ότι κατηγορούν τη δίκη του με ανακριβή στοιχεία Πυρά κατά της  Γερμα...

Χιροσίμα 6 Αυγούστου: Ο γγ του ΟΗΕ προειδοποιεί την ανθρωπότητα για τα πυρηνικά όπλαΚόσμος

Καμπάνες ήχησαν σήμερα στη Χιροσίμα με αφορμή την 77η επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στον κόσμο, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και άλλους αξιωματούχους να κρούουν...

Ρωσία: «Οργή» για τις «μη φιλικές» ενέργειες» της Αθήνας στην έκδοση ΒίνικΚόσμος

Για παραβίαση της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις από την Αθήνα κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την υπόθεση της έκδοσης του Ρώσου προγραμματιστ...

ΗΠΑ: «Ανεύθυνη ενέργεια» του Πεκίνου να διακόψει διαύλους επικοινωνίας με την ΟυάσινγκτονΚόσμος

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε σήμερα την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», με τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον και δήλωσε ότι ...