ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι Βρετανοί τρολάρουν την ΕΕ για τα εμβόλια - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Με την «Ευρώπη σε πανικό» ασχολείται το περιοδικό «Spectator» στο τελευταίο του κεντρικό θέμα, ακριβώς την ημέρα που στις Βρυξέλλες οι «27» συζητούν εκτός των άλλων και τα θέματα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Mε τους Ευρωπαίους ηγέτες ως ένα σύμπλεγμα διαλυμένων ανθρώπων με τρομοκρατημένες εκφράσεις, αλλά τον Ελληνα πρωθυπουργό κάπου στη γωνιά με ανέμελο ύφος να επιδεικνύει το μπράτσο και το... στήθος του κυκλοφορεί το βρετανικό περιοδικό «The Spectator» έχοντας ως κεντρικό τίτλο: «Ο πανικός της Ευρώπης. Η κατάρρευση λόγω εμβολίων». Με τον γνωστό βρετανικό σαρκασμό το περιοδικό περιγράφει τις αστοχίες της ΕΕ στο θέμα του εμβολιασμού και δεν διστάζει να προβεί και σε δυσοίωνες προβλέψεις για το μέλλον της Κομισιόν αλλά και της ΕΕ συνολικότερα.

Το ρεπορτάζ ξεκινά από το εργοστάσιο της AstraZeneca στην πόλη Λάιντεν της Ολλανδίας και αναφέρεται στις αψιμαχίες της Κομισιόν με την εν λόγω εταιρία, τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις απειλές για μπλοκ στις εξαγωγές της, που χαρακτηρίζει ως σημάδια για ένα παγκόσμιο πόλεμο εμβολίων.

Οπως όμως επισημαίνει «πέρα από το καθημερινό δράμα για το ποια χώρα θα λάβει πρώτη το εμβόλιο, υπάρχει μια μεγαλύτερη, πιο σημαντική ιστορία που εκτυλίσσεται εδώ. Η ΕΕ βρίσκεται σε τυφλό πανικό καθώς η καταστροφή του εμβολιαστικού σχεδίου γίνεται όλο και πιο δραματική. Αυτό που ξεκίνησε ως φαρμακευτική κρίση μετατρέπεται γρήγορα σε μια σειρά πολύ μεγαλύτερων δημόσιων υγειονομικών, οικονομικών και πολιτικών καταστροφών».

Αφού συγκρίνει τους αργούς ρυθμούς εμβολιασμού με τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες το κείμενο ειρωνεύεται την απόφαση για απαγόρευση των εξαγωγών εμβολίων.

«Η εκστρατεία εμβολιασμού της ΕΕ αποτελείται από συνεχείς γκάφες που θα ήταν σχεδόν κωμικές, εάν δεν μιλάγαμε για μια τόσο σοβαρή ιατρική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ένα αδιευκρίνιστης ιδιότητας στέλεχος κυπριακού κόμματος, που διορίστηκε Επίτροπος Υγείας, ήταν υπεύθυνο για το πρόγραμμα προμηθειών, δαπανήθηκαν πολύ λίγα χρήματα, η εστίαση ήταν στους λανθασμένους κινδύνους, η εξουσιοδότηση ήταν πολύ αργή και, για να καλυφθούν όλα αυτά, πολλοί από τους ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη ότι το ένα εμβόλιο - της Οξφόρδης - θα τους σώσει. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Γαλλία και η Γερμανία δεν εμβολίασαν σχεδόν κανέναν με αυτό. Η απάντηση? Εν μέσω έλλειψης εφοδιασμού, που είναι εντελώς δικό της σφάλμα, η ΕΕ καταφεύγει σε ελέγχους και απαγορεύσεις εξαγωγωγών σε τρίτες χώρες».

Οι δύο αρθρογράφοι αναρωτιούνται γιατί η ΕΕ προσφεύγει σε τόσο σκληρά μέτρα, αφού ακόμα και αν απαγορεύσει τις εξαγωγές, το μόνο που θα κερδίσει σε χρόνο θα είναι περίπου μια εβδομάδα. Αλλά θα απωλέσει την αξιοπιστία ως εμπορικός εταίρος και έδρα παραγωγής για ξένες εταιρίες. Η στάση της μπορεί λοιπόν να αποδοθεί μόνο σε τυφλό πανικό, ο οποίος οφείλεται στο ότι αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει μια τριπλή κρίση. Από τη μια εισέρχεται σε ένα νέο κύμα της πανδημίας αφού οι μεταλλάξεις από τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και τη Βρετανία χτυπούν έναν μη εμβολιασμένο πληθυσμό. Την ώρα που το Ισραήλ και η Βρετανία βγαίνουν σιγά σιγά από την κρίση η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία αναγκάζονται να επιβάλουν νέα σκληρά lockdownn. Αλλά όσο παρατείνονται τα  lockdownn τόσο συσσωρεύονται τα χρέη, που τελικά θα υποχρεώσουν πολλές επιχειρήσεις να κλείσουν.

Kαι τα χτυπήματα συνεχίζονται με τους δύο αρθρογράφους να δείχνουν ότι σχεδόν το απολαμβάνουν: «Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δανειστούν περισσότερα για να διατηρήσουν τις οικονομίες σε ισχύ και θα το πράξουν σε μια παγκόσμια κεφαλαιαγορά όπου το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας και της Βόρειας Αμερικής αναπτύσσεται ξανά. Εν τω μεταξύ, το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ φαίνεται πολύ φτωχό σε σύγκριση με το πρόγραμμα κινήτρων που ξεκίνησε ο Τζο Μπάιντεν. Λάβετε υπόψη ότι ο τρίτος και τέταρτος μεγαλύτερος οφειλέτης στον κόσμο, μετρούμενοι από το συνολικό ποσό που οφείλουν, βρίσκονται εντός της ΕΕ - Γαλλία και Ιταλία. Όταν κάθε άλλη χώρα δανείζεται σαν τρελή, κανείς δεν ασχολείται ιδιαίτερα. Οταν πρόκειται για μόνο μια ή δύο, είναι διαφορετικό θέμα. Πριν από μια δεκαετία, οι αγορές ξαφνικά αντέδρασαν στην ελληνική υπερβολή, και η κρίση χρέους του ευρώ απείλησε το ενιαίο νόμισμα. Αυτή τη φορά, η καταστροφή του εμβολίου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη οικονομική κρίση.»

Kαι τέλος σημειώνει ο «The Spectator» η υγειονομική και οικονομική κρίση μπορεί να προκαλέσουν μια πολιτική. Η εποχή της Μέρκελ τελειώνει, το κόμμα της υποχωρεί και η Γερμανία εισέρχεται σε άγνωστα νερά, ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Η Γαλλία έχει προεδρικές εκλογές του χρόνου και ο Μακρόν παλεύει στήθος με στήθος με τη Λεπέν. Στην Ιταλία η κυβέρνηση Ντράγκι είναι μεν καινούρια, αλλά ο ιος αποδεικνύεται πολύ πιο σκληροτράχηλος από ότι θα περίμενε.

Ομως το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με το δημοσίευμα θα το έχουν οι Βρυξέλλες.

«Η παραδοσιακή καραμέλα των φεντεραλιστών είναι ότι η ΕΕ προχωρά μέσα από μια κρίση. Περίμεναν ότι η Covid-19 θα τους έδινε περισσότερη εξουσία, όπως συνέβαινε σε κάθε στιγμή ανωμαλίας στο παρελθόν. Η Επιτροπή υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε τον έλεγχο της πολιτικής για την υγεία, με όλη την επιπλέον εξουσία που αυτό συνεπάγεται, ενώ το Ταμείο Διάσωσης θα της επέτρεπε να εμπλακεί και στη φορολογική πολιτική. Αυτή τη στιγμή, αυτό το σχέδιο έχει γίνει κουρέλια. Η ΕΕ (πιθανώς) δεν θα καταρρεύσει. Και όμως μπορεί να αρχίσει να αποσυντίθεται, και μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι το ίδιο πράγμα. Εάν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο, η απειλή κατάσχεσης ενός σκοτεινού εργοστασίου στο Λάιντεν της Ολλανδίας μπορεί να αποδειχτεί ως η στιγμή που ξεκίνησαν όλα».

Διαβάστε επίσης

Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά το "Άξιον εστί" για τα 200 χρόνια της Επανάστασης (βίντεο) Κόσμος

Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά στα ελληνικά, προς τιμήν των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, «της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» από το εμβληματικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη...

Βόρεια Μακεδονία: Συγχαρητήρια Προέδρου Στέβο Πεντάροφσκι για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της ΕλλάδαςΚόσμος

Tα συγχαρητήρια του για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της Ελλάδας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, με ανάρτησή του σήμερα στο λογαριασμό του στο Twitter,...

ΕΚ: Με επείγουσες διαδικασίες το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό για τις μετακινήσειςΚόσμος

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες στην υιοθέτηση του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού για τις μετακινήσεις, το οποίο είχε την προηγούμενη ε...

Ο κορονοϊός μολύνει και τα κύτταρα του στόματος, λένε οι επιστήμονες για πρώτη φοράΚόσμος

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακοίνωσε ότι βρήκε για πρώτη φορά βάσιμες ενδείξεις πως ο κορονοϊός SARS-CoV-2 μπορεί να μολύνει και τα κύτταρα του στόματος. Αυτό πιθανώς αναδεικνύ...

Φωταγώγηση του Συμβουλίου της Ευρώπης προς τιμήν των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής ΕπανάστασηςΚόσμος

H κεντρική πρόσοψη του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο φωταγωγήθηκε στα χρώματα της Ελλάδας, στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού της 25ης Μαρτίου και των 200 χρόνων από την...