ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα έρευνα: Η Πομπηία έγινε στάχτη μέσα σε μόλις 15 λεπτά

 

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που είδε προ ημερών το φως της δημοσιότητας, χρειάστηκαν μόλις 15 λεπτά για να αφανιστεί όλη η πόλη της Πομπηίας από το ηφαίστειο του Βεζούβιου στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ. Όπως αναφέρει ο Guardian οι περίπου 2.000 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους δεν πέθαναν από την ηφαιστειακή λάβα αλλά πέθαναν από ασφυξία.

Έτσι λοιπόν η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάρι, σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας (INGV) και τη Βρετανική Γεωλογική Μελέτη του Εδιμβούργου
έδειξε ότι η πυροκλαστική ροή – ένα πυκνό, γρήγορο ρεύμα στερεοποιημένων κομματιών λάβας, ηφαιστειακής στάχτης και καυτών αερίων – περικύκλωσε την Πομπηία μέσα σε λίγα μόλις λεπτά από τη στιγμή της έκρηξης.

Ο Ρομπέρτο Ισάια, έμπειρος ερευνητής του Παρατηρητηρίου του Βεζούβιου στο INGV μιλώντας στον Guardian εξήγησε πως το φονικό νέφος που απλώθηκε πάνω από την πόλη είχε «θερμοκρασία που ξεπερνούσε τους 100 βαθμούς και αποτελούνταν από διοξείδιο του άνθρακα, χλωρίδια, μόρια πυρακτωμένης στάχτης και ηφαιστειακό γυαλί».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακόμη ο Ρομπέρτο Ισάια πρόσθεσε πως «στόχος της δουλειάς μας ήταν να αναπτύξουμε ένα μοντέλο που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε και να ποσοτικοποιήσουμε τις επιπτώσεις των πυροκλαστικών ροών σε μια κατοικημένη περιοχή της Πομπηίας, σε απόσταση περίπου 10 χλμ από τον Βεζούβιο».

Από τη νέα μελέτη προέκυψε πως οι κάτοικοι της Πομπηίας δεν είχαν διέξοδο διαφυγής από την περιοχή. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών έχασαν τη ζωή τους μέσα στα σπίτια τους, στους δρόμους και τις πλατείες. Σύμφωνα με το ερευνητικό μοντέλο του Ισάια μέσα σε δέκα με είκοσι λεπτά τα αέρια, η στάχτη και τα ηφαιστειακά υλικά είχαν πλημμυρίσει κάθε μήκος και πλάτος της πόλης.

Η έρευνα του INGV περιέγραψε τις πυροκλαστικές ροές ως «την πιο καταστροφική συνέπεια» των ηφαιστειακών εκρήξεων. «Θυμίζουν τις χιονοστιβάδες και προκαλούνται από την κατάρρευση της εκρηκτικής στήλης. Η ηφαιστειακή τέφρα που δημιουργείται μπορεί να διατρέξει τις πλαγιές του ηφαιστείου με ταχύτητες εκατοντάδων χιλιομέτρων την ώρα, σε υψηλές θερμοκρασίες και με μεγάλη συγκέντρωση σωματιδίων», υποστηρίζεται μεταξύ άλλων.

«Το φονικό νέφος είχε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 100 βαθμών Κελσίου και αποτελούνταν από διοξείδιο του άνθρακα, πυρακτωμένη τέφρα, ηφαιστειακό γυαλί και άλλα υλικά. Στόχος μας ήταν σχεδιάσουμε μια προσομοίωση που να δείχνει τις επιπτώσεις που είχαν τα πυροκλαστικά ρεύματα, τα οποία σχηματίστηκαν μετά την έκρηξη στην περιοχή της Πομπηίας. Είναι πιθανό μερικές δεκάδες άνθρωποι να πέθαναν από την πτώση των πετρωμάτων, αλλά οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία. Αυτά τα 15 λεπτά μέσα στο κολασμένο νέφος πρέπει να έμοιαζαν ατελείωτα για τους κατοίκους που δεν πρέπει να είχαν κατανοήσει τι ακριβώς συνέβαινε. Οι κάτοικοι της Πομπηίας είχαν μάθει να ζουν με σεισμούς, αλλά όχι με εκρήξεις. Έτσι βρέθηκαν προ εκπλήξεως και τους κατάπιε το ηφαιστειακό νέφος» αναφέρει ο Ισάια.

«Είναι πολύ σημαντικό να καταφέρουμε να ενώσουμε τα κομμάτια των γεγονότων κατά τις παρελθοντικές εκρήξεις του Βεζούβιου, έτσι ώστε να μπορούμε να ιχνηλατήσουμε τα χαρακτηριστικά των πυροκλαστικών ροών και τις επιπτώσεις τους στον πληθυσμό», ανέφερε μιλώντας στον Guardian ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπάρι, Πιερφρανσέσκο Ντελίνο.

«Η επιστημονική προσέγγιση που υιοθετήσαμε σε αυτή τη μελέτη αποκαλύπτει πληροφορίες που κρύβονται στις πυροκλαστικές καταθέσεις και διευκρινίζει νέες πτυχές της έκρηξης στην Πομπηία. Ακόμη προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για την ερμηνεία της συμπεριφοράς του Βεζούβιου, μεταξύ άλλων και για στόχους πολιτικής προστασίας», κατέληξε.

Σήμερα τα ερείπια της Πομπηίας αποτελούν τον δεύτερο δημοφιλέστερο αρχαιολογικό χώρο της Ιταλίας ενώ στην πρώτη θέση βρίσκεται το Κολοσσαίο της Ρώμης.

Διαβάστε επίσης

Συρρέουν χιλιάδες πολίτες από τη Βόρεια Μακεδονία για δωρεάν εμβολιασμό στην Σερβία Κόσμος

Η Βόρεια Μακεδονία κατέγραψε χθες Παρασκευή 1.422 νέα κρούσματα κοροναϊού, την μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων στην χώρα από τότε που ξεκίνησε η επιδημία. Ταυτόχρονα ιδιαίτερ...

Απόρριψη από την γερμανική Βουλή της πρότασης των Πρασίνων για αποζημιώσεις και κατοχικό δάνειο Κόσμος

Η πλειοψηφία του γερμανικού κοινοβουλίου απέρριψε προτάσεις των Πρασίνων για επιστροφή του κατοχικού δανείου στην Ελλάδα, αλλά και της Αριστεράς για ευρύτερες επανορθώσεις.   Με τι...

Ρωσική εταιρεία τρολάρει την προσάραξη στο Σουέζ - "Κάντε παράκαμψη από τη Βόρεια Θάλασσα"Κόσμος

Ρωσική εταιρεία τρολάρει και επικαιρότητα, προωθώντας τη λύση της Βόρειας Θάλασσας ως εναλλακτική για τη μπλοκαρισμένη διώρυγα του Σουέζ.     Η θαλάσσια διαδρομή της Βόρειας Θάλασσ...

EMA: Πράσινο φως για 3 μονάδες παραγωγής εμβολίων AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna στην ΕυρώπηΚόσμος

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως για την λειτουργία μονάδας παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca στην Ολλανδία, που βρίσκεται στο επίκεντρο διαμάχης αν...

Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά το "Άξιον εστί" για τα 200 χρόνια της Επανάστασης (βίντεο) Κόσμος

Η χορωδία του Κόκκινου Στρατού τραγουδά στα ελληνικά, προς τιμήν των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, «της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» από το εμβληματικό έργο των Μίκη Θεοδωράκη...