ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Γερμανικός «ιός της αμφιβολίας» χτυπά την AstraZeneca - Ρεπορτάζ του Κώστα Αργυρού

Από τη μια τα εμβόλια συνολικά δεν αρκούν για να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, από την άλλη υγειονομικοί και πολίτες εμφανίζονται απρόθυμοι να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο σκεύασμα της βρετανο-σουηδικής εταιρίας.

Την περασμένη Παρασκευή στη Γερμανία είχαν φτάσει 736.800 δόσεις του εμβολίου της  AstraZeneca. Από αυτές όμως μόνο οι  106.586 είχαν χρησιμοποιηθεί. Σε μερικά κρατίδια, όπως αυτό της Εσσης το πρόβλημα ήταν τεράστιο. Από τι2 58.000 δόσεις που είχαν φτάσει εκεί, μόνο 851 άνθρωποι είχαν εμβολιαστεί. Ο λόγος για αυτή την αναντιστοιχία δεν είναι άλλος από την απροθυμία του πληθυσμού να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο μετά από συγκεκριμένα περιστατικά και ανάλογα δημοσιεύματα του Τύπου έχει καταγραφεί από την κοινή γνώμη ως «παρακατιανό» ως λιγότερο ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο που αρχικά φαινόταν να κερδίζει την κούρσα ξαφνικά βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής με συντονισμένα δημοσίευματα, που κάποιοι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται αν μπορεί να κρύβουν και άλλες σκοπιμότητες. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αγορά κυκλοφορεί ήδη το «γερμανικό» εμβόλιο της Biontech/Pfizer, ενώ έρχεται ένα ακόμα, αυτό της Curevac.

Η κατάσταση μοιάζει πλέον εξαιρετικά μπερδεμένη. Από τη μια έχει πλέον κυριαρχήσει η εκτίμηση ότι η αποτελεσματικότητά του συγκεκριμένου εμβολίου κυμαίνεται κάπου στο 70%. Οι επιστήμονες εξηγούν ότι ακόμα και αυτό το ποσοστό δεν είναι καθόλου κακό στην προσπάθεια που γίνεται για να υπάρξει μια ανοσία στη χώρα. Αλλά αυτό δεν φαίνεται να πείθει τους πολίτες. Και όχι μόνο. Αντιδράσεις υπάρχουν και από το χώρο της υγείας. Σε κάποιες μονάδες υγείας αμέσως μετά τον εμβολιασμό τους νοσηλευτές, αλλά και γιατροί εμφάνισαν έντονα συμπτώματα αδιαθεσίας, μυαλγίες, πονοκεφάλους, ζαλάδες σε σημείο που να μη μπορούν να εργαστούν για κάποιες μέρες. Μάλιστα κάποια νοσοκομεία προειδοποίησαν τους εργαζόμενους ότι καλό θα είναι να εμβολιάζονται πριν από τα Σαββατοκύριακα ή τις ημέρες, που έρχεται το ρεπό τους.

Ετσι πολλοί υγειονομικοί αρνούνται πλέον να εμβολιαστούν με το συγκεκριμένο εμβόλιο, τονίζοντας ότι ακριβώς λόγω της θέσης τους και της σημασίας της δουλειάς τους θα έπρεπε αυτοί να είναι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν με τις δόσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ανάλογες αντιδράσεις υπάρχουν και από τις οργανώσεις διαφόρων ενστόλων σωμάτων, όπως οι αστυνομικοί και πυροσβέστες, οι εκπρόσωποι των οποίων ζητούν το «καλύτερο εμβόλιο για εκείνους που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης».

Ας μην ξεχνάμε τέλος και την ανασφάλεια, που είχε δημιουργηθεί από την αρχή όταν πρώτη η Γερμανία, ανακοίνωσε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Αυτό φυσικά δεν βοήθησε καθόλου στη φήμη του συγκεκριμένου εμβολίου. Τώρα ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν αναζητεί τρόπους να πείσει τους συμπατριώτες του, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το συγκεκριμένο σκεύασμα. Είναι σαφές ότι η υπόσχεση της Ανγκέλα Μέρκελ ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει εμβολιαστεί όποιος το θέλει, δε μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την αξιοποίηση και των εμβολίων της  AstraZeneca. Ο σχετικός σχεδιασμός μιλούσε για πάνω από 50 εκατομμύρια πολίτες.

Η περιβόητη «τριανδρία της πανδημίας» έχει επιστρατευτεί για να αλλάξει επικοινωνιακά το κλίμα. Ο Γιενς Σπαν δηλώνει ότι «όταν έρθει η σειρά του» θα εμοβολιαστεί με το σκεύασμα της  AstraZeneca. Ο επικεφαλής του τομέα υγείας του άλλου κυβερνητικού κόμματος του SPD, Καρλ Λάουτερμπαχ ανακοίνωσε ότι αυτή την εβδομάδα θα εργαστεί ως γιατρός στην περιοχή του Λεβερκούζεν και αυτός και όλη η ομάδα του θα κάνουν το συγκεκριμένο εμβόλιο. Και ο Κρίστιαν Ντρόστεν κορυφαίος επιδημιολόγος από το Βερολίνο επιμένει ότι δεν πρέπει να το αντιλαμβάνεται κανείς ως εμβόλιο «δεύτερης κατηγορίας» και προσπάθησε να αναιρέσει κάποιες παρεξηγήσεις, σε σχέση με τα διάφορα στατιστικά που κυκλοφορούν στα ΜΜΕ.

Αλλά εδώ ισχύει η παροιμία που λέει ότι «καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα». Θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ μαζική κινητοποίηση από τη μεριά της κυβέρνησης για να πειστούν οι πολίτες και στην καγκελαρία ψάχνουν με ποιό τρόπο θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το εμβόλιο της  AstraZeneca κοστίζει μόλις το ένα έκτο περίπου σε σχέση με εκείνο της Biontech/Pfizer και αυτό σημαίνει και εκτόξευση του κόστους εμβολιασμού, αν τελικά χρειαζόταν να αντικατασταθεί με αυτό. Χώρια οι τεράστιες καθυστερήσεις στην παραγωγή.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

NASA: Στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο της προσεδάφισης του Perseverance στον Άρη (βίντεο)Κόσμος

Η NASA έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ένα βίντεο με εντυπωσιακές εικόνες της προσεδάφισης του Perseverance στον Άρη, μετά την άφιξη την περασμένη Πέμπτη στον κόκκινο πλανήτη αυτού το...

Θετικά νέα από τον ΠΟΥ: Μειώθηκαν στο μισό τα κρούσματα παγκοσμίως σε ένα μήναΚόσμος

  Από πέντε, την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, τα κρούσματα έπεσαν στα δύο, περίπου, εκατομμύρια, την αντίστοιχη εβδομάδα του Φεβρουαρίου - Προχωρούν τα προγράμματα εμβολιασμού αν...

Φριχτός θάνατος για τρία παιδιά και τη γιαγιά τους από φωτιά που άναψαν για να ζεσταθούνΚόσμος

  Τρία παιδιά και η γιαγιά τους έχασαν τη ζωή τους σε σπίτι στο Τέξας, όταν αυτό τυλίχθηκε στις φλόγες στην προσπάθεια της οικογένειας να ζεσταθεί. Η 11χρονη Olivia, ο 8χρονος Edis...