ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ισραήλ: Πλησιάζουν το 50% οι εμβολιασμένοι- άνοιξαν τμήματα της οικονομίας

 

Στο 95,8% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

Τα καταστήματα ήταν ανοικτά για όλους το πρωί, όμως πρόσβαση σε χώρους αναψυχής όπως γυμναστήρια και θέατρα θα έχουν οι εμβολιασμένοι ή όσοι που έχουν αναρρώσει από τη νόσο και θεωρείται ότι έχουν ανοσία - και διαθέτουν το πιστοποιητικό Green Pass («Πράσινο Πάσο») που χορηγείται μέσω εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα από το υπουργείο Υγείας.

 
Η χαλάρωση των μέτρων, έναν χρόνο ακριβώς μετά το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα κορονοϊού στο Ισραήλ, εντάσσεται στο σχέδιο της κυβέρνησης να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία τον επόμενο μήνα, όταν ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεκδικεί την επανεκλογή του.

Το Ισραήλ έχει χορηγήσει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου της Pfizer στο 45% και πλέον των 9 εκατ. κατοίκων του, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Το πρόγραμμα των δύο δόσεων έχει μειώσει τις μολύνσεις με COVID-19 κατά 95,8%, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.

Το Ισραήλ έχει καταγράψει πάνω από 740.000 κρούσματα και 5.500 θανάτους λόγω της ασθένειας, γεγονός που έχει προκαλέσει επικρίσεις προς την κυβέρνηση Νετανιάχου για την κάποιες φορές ανομοιόμορφη εφαρμογή τριών εθνικών lockdowns. Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους καθολική καραντίνα για τέταρτη φορά.

Οι μαθητές του δημοτικού και των δύο τελευταίων τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης άρχισαν τα μαθήματα στις πόλεις του Ισραήλ όπου τα ποσοστά κρουσμάτων έχουν τεθεί υπό έλεγχο. Οι υπόλοιποι μαθητές αναμένεται να επιστρέψουν έως τον επόμενο μήνα, ύστερα από σχεδόν ένα χρόνο τηλεκπαίδευσης.

Αποτελεσματικότητα 95,8% για το εμβόλιο της Pfizer

Το ισραηλινό υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ο εμβολιασμός με τις δύο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι 95,8% αποτελεσματικός κατά της προσβολής από τον κορονοϊό.

Το εβραϊκό κράτος ξεκίνησε στις 19 Δεκεμβρίου μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία θεωρείται μια από τις ταχύτερες παγκοσμίως, χάρη σε μια συμφωνία με την Pfizer που επιτρέπει στο Ισραήλ να λαμβάνει γρήγορα εκατομμύρια δόσεις με αντάλλαγμα βιοϊατρικά δεδομένα για την επίδραση του εμβολίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το εμβόλιο έδειξε ότι είναι αποτελεσματικό κατά 95,8% στην πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό, δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση, κατά 99,2% στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και 98,9% στην πρόληψη θανάτου.

Τα δεδομένα, που συγκεντρώθηκαν έως τις 13 Φεβρουαρίου, έδειξαν ότι ο εμβολιασμός είναι επίσης αποτελεσματικός μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης: κατά 91,9% στην πρόληψη μόλυνσης από τον ιό, κατά 96,4% στην αποτροπή των σοβαρών μορφών της νόσου και κατά 94,5% στην πρόληψη θανάτου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters)

Διαβάστε επίσης

Φριχτός θάνατος για τρία παιδιά και τη γιαγιά τους από φωτιά που άναψαν για να ζεσταθούνΚόσμος

  Τρία παιδιά και η γιαγιά τους έχασαν τη ζωή τους σε σπίτι στο Τέξας, όταν αυτό τυλίχθηκε στις φλόγες στην προσπάθεια της οικογένειας να ζεσταθεί. Η 11χρονη Olivia, ο 8χρονος Edis...

Γερμανία: Εκατοντάδες διαδηλωτές κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊόΚόσμος

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες Σάββατο σε διαδηλώσεις σε γερμανικές πόλεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί για να αποτραπεί η εξάπλωση της πανδ...

Η Ρωσία ανέφερε στον ΠΟΥ το πρώτο περιστατικό ανθρώπινης μόλυνσης με την γρίπη των πτηνών AH5N8Κόσμος

Η Ρωσία κατέγραψε το πρώτο περιστατικό παγκοσμίως κατά το οποίο ένα στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, που ονομάζεται AH5N8, μεταδόθηκε σε ανθρώπους από τα πουλιά, και ανέφερε...